L'Ajuntament compta amb una nova pala llevaneus i un nou dipòsit de sal per actuar en cas de glaçades

S'ha reforçat el dispositiu per fer front a episodis de glaçades i nevades

Terrassa suma aquesta setmana una nova pala llevaneus hidràulica i un dipòsit de sal per poder retirar la neu dels carrers de la ciutat en cas de nevada al seu dispositiu per fer front a episodis de glaçades i nevades. La nova pala llevaneus és desmuntable i es pot acoblar al vehicle 4x4 de l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF), el que permetrà reforçar les actuacions de neteja viària. D'altra banda, el dipòsit de sal, que té una capacitat de 200 a 310 litres, també pot adaptar-se al mateix vehicle, permetent una major cobertura de tots els carrers, per a minimitzar els efectes de les glaçades. El cost d'aquesta inversió ha estat de 12.515,39 euros, dels quals 10.000 euros han estat subvencionats per la Diputació de Barcelona.

El regidor de Seguretat, Via Pública i Protecció Civil, Xavier F. Rivero, i el regidor de Manteniment Urbà, Parcs i Obres Públiques, Raúl Ibáñez, han visitat aquest matí la nova maquinària, juntament amb el coordinador de Voluntaris Forestals, Xavier Corominas, què fan tasques de suport als serveis d'emergència en cas de nevades i glaçades. Ibáñez ha recordat que «l'adquisició d'aquesta pala i del dipòsit de sal ens permetrà millorar aquest servei arreu del terme municipal. Se sumen a la pala llevaneus amb escampador de sal, les tres pales excavadores de suport i els set camions per a subministrar material que ja disposàvem a l'Ajuntament per combatre els episodis de nevades i gelades». Per la seva banda, Rivero considera aquesta adquisició com «un pas més en l'actualització i modernització de les eines que necessita una ciutat com la nostra per estar preparats en cas d'emergències».

 

El dispositiu, a punt

L'Ajuntament de Terrassa compta amb un dispositiu per a fer front a possibles nevades i glaçades i les seves conseqüències en les activitats quotidianes dels ciutadans davant un eventual descens de les temperatures. La mobilitat és una de les dimensions de la vida de la ciutadania que més es pot veure afectada davant aquests episodis i, per aquest motiu, bona part del dispositiu es concentra en el manteniment de les calçades i dels carrers en un estat transitable a peu i en vehicle. El Servei de Gestió de l'Espai Públic (GEP) compta amb una reserva de 40 tones de sal per a distribuir per la ciutat per desfer el gel en cas de necessitat.

També s'han repartit dipòsits de sal a les principals cruïlles de la ciutat i espais estratègics de les urbanitzacions, els quals estan a disposició de la ciutadania perquè puguin garantir les bones condicions a voreres o accessos dels seus garatges. És important recordar que amb un kilogram de sal es pot desgelar una superfície aproximada de 10 metres i que, d'altra banda, l'ús continuat i excessiu de sal pot generar danys als paviments i a la vegetació, motius pels quals s'ha d'utilitzar amb moderació.

En total, hi ha 16 punts de distribució de sal ubicats en llocs estratègics del terme municipal de Terrassa. 13 d'aquests punts es troben als següents espais:

  • urbanització Pinetons Guitard (Els Caus)
  • Can Palet de Vista Alegre
  • les Martines (via d'accés a la confluència amb la carretera de Martorell)
  • urbanització El Molinot (C-58)
  • rotonda ctra. Olesa amb ctra. de Martorell
  • plaça del Doré
  • Rambla d'Ègara amb carrer de la Rasa
  • confluència av. Tarradellas amb av. Abat Marcet
  • rotonda av. Béjar amb ctra. Matadepera
  • rotonda ctra Matadepera amb av. Abat Marcet
  • plaça de la Dona
  • rotonda ctra. Castellar al PI Can Petit
  • cruïlla ctra. Montcada amb ctra. Rubí

També hi ha però la possibilitat d'accedir a la sal, tot i que de forma restringida, a les dependències de la Policia Municipal, al magatzem municipal de les antigues instal·lacions de la fàbrica AEG a la carretera de Castellar (obert només en cas d'episodis greus) i a la seu del Servei de Gestió de l'Espai Públic, al carrer Igualtat, 52 (obert de 7.15 h a 16 h, tot i que en cas d'urgència extrema s'ampliarien els horaris).

El plànol d'ubicació dels dipòsits es pot consultar al següent enllaç