L'Ajuntament de Terrassa amplia a 75 els DEA instal·lats a equipaments municipals

La ciutat disposarà de 16 nous dispositius, cinc dels quals a l'exterior dels edificis, en el marc del programa ‘Terrassa, ciutat cardioprotegida'

La regidora i l'intendent mostrant el DEA al vehicle patrullaL'Ajuntament de Terrassa renovarà i ampliarà els DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic) en el marc del programa ‘Terrassa, ciutat cardioprotegida'. En total, es disposaran de 16 equips més, que se sumen als que ja estaven en funcionament i que fan un total de 75 DEA distribuïts en els equipaments i vehicles patrulla de la Policia Municipal.

Els nous equips s'han distribuït tenint en compte la distribució geogràfica i els equipaments cívics que encara no en disposaven. Cinc d'aquests, s'instal·laran a l'exterior de l'equipament, i de la resta, un s'instal·larà a la Masia Freixa i un altre a la seu de Canal Terrassa. El servei de Salut tindrà un equip mòbil que podrà servir en cas de l'organització de determinades activitats a la ciutat en que sigui recomanable disposar d'un DEA (ja siguin activitats organitzades pel propi Ajuntament o per alguna entitat), o bé com a repositori de forma immediata en cas d'alguna incidència en algun dels altres DEA.

Així, els 16 DEA nous es distribueixen de la següent manera:

  • Casal Cívic Vapor Gran (interior)
  • Local AV Vallparadís (interior)
  • Casal Cívic Can Palet II (exterior)
  • Casal Cívic Xúquer (interior)
  • Casal Cívic S.XX (interior)
  • Casal Cívic Ca N'Aurell (interior)
  • Casal Cívic de Sant Pere (interior)
  • Casal Cívic de Can Tusell (interior)
  • Local c/Arenys de Mar (exterior)
  • Casal Cívic Can Palet Vista Alegre (exterior)
  • Casal Cívic Can Gonteres (exterior)
  • Casal Cívic Les Fonts (exterior)
  • Espai SocioEsportiu La Cogullada (interior)
  • Servei de Salut i Comunitat (mòbil)
  • Masia Freixa (interior)
  • Seu Canal Terrassa (interior)

El llistat de DEA disponibles es pot consultar a la web municipal: https://www.terrassa.cat/terrassa-ciutat-cardioprotegida. A banda, la piscina de Vallparadís també disposa d'un equip que aporta l'entitat que el gestiona durant la temporada de bany, un requisit marcat per l'Ajuntament. D'altra banda, el Teatre Alegria també disposa d'un DEA, proporcionat per la Diputació de Barcelona, titular de l'equipament.

La regidora de Salut, Mónica Polo, es mostra «satisfeta de la gran cobertura en cardioprotecció que estem aconseguint a la ciutat. Hem de tenir clar que una aturada cardiorespiratòria requereix d'una intervenció ràpida i, amb aquests equips a l'abast i amb una formació bàsica al respecte, podem salvar vides. Parlem d'un dret bàsic i universal i a Terrassa, com a ciutat vital, plural i oberta, tenim molt clar que el benestar dels terrassencs i les terrassenques passa per una qüestió cabdal com és aquesta, la de la salut».

Tots els equips DEA de què disposava la citat seran renovats en les pròximes setmanes després de la formalització d'un nou contracte amb l'empresa subministradora, Caryosa Cardioprotección, a través del qual, a banda d'ampliar en 16 els equips instal·lats, es reduirà el cost anual del lloguer i manteniment fins als 32.000 euros (fins ara el cost anual era de 39.000 euros).

El projecte ‘Terrassa, ciutat cardioprotegida' es va iniciar el 2014, consistent en la instal·lació de 44 equips DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic) i la formació en primers auxilis i ús de DEA del personal dels equipaments municipals on s'instal·laven. D'aquests 44, 13 es van destinar als vehicles de la policia municipal, per tal de garantir la màxima cobertura geogràfica en cas de necessitat en qualsevol punt de la ciutat. Per aquest motiu, es va formar, també, tota la plantilla de la Policia Municipal. L'any 2018 es va ampliar en 11 equips més, que van instal·lar-se en diversos equipaments esportius de la ciutat. D'altra banda, en el darrer any, la policia municipal ha adquirit 5 vehicles dotats també amb DEA.

Formació

El personal dels equipaments on s'instal·laran els nous DEA rebrà la formació pertinent per a capacitar-los en el seu ús i en primeres intervencions en cas d'aturada cardiorespiratòria.

D'altra banda, el servei de Salut i Comunitat organitza cada any una formació a cada districte obert a la ciutadania (https://www.terrassa.cat/tallers-dea), amb l'objectiu de dotar la ciutadania d'eines i recursos necessaris per identificar una situació d'emergència i saber actuar.

A més, també s'han organitzat sessions de formacions en autoprotecció a 20 grups d'alumnes de cicle superior d'educació primària i sessions d'autoprotecció i primeres auxilis (inclou l'ús de DEA) a 20 grups d'alumnes de 3er i 4rt d'ESO. L'objectiu és sensibilitzar infants i joves en termes d'autoprotecció així com oferir-los consells bàsics per afrontar una situació de perill i els passos a seguir davant una situació d'emergència, adaptats a cada nivell educatiu.

  • Escoles d'educació primària: Roc Alabern, Abad Marcet, Serra de l'Obac, l'Avet, Delta, Marià Galí, Francesc Aldea, Pau Vila i Dinarés, Josep Ventalló.
  • Centre d'Educació Secundària: INS Nicolau Copernic, Can Roca, Investigador Blanxart, Escola Goya i Joaquima de Vedruna.

Properament s'ampliarà l'oferta de tallers sobre ús de DEA oberts a la ciutadania, amb la col·laboració de Creu Roja.

Informació sobre els DEA

L'aturada cardiorespiratòria és una interrupció sobtada, inesperada i potencialment reversible de la respiració i de la circulació espontànies. Sovint, l'aturada cardiorespiratòria és causada per una fibril·lació ventricular (FV), una arrítmia mortal que es caracteritza per un desordre absolutament caòtic de l'activitat elèctrica i mecànica del cor. Apareix habitualment associada a la malaltia coronària, però també pot estar causada per descàrregues elèctriques, intoxicacions o sensibilitat a fàrmacs, ofegament o traumatismes. L'únic tractament de la FV és la desfibril·lació elèctrica. S'estima que la FV és responsable del 70% de les morts sobtades.

Els DEA són aparells que serveixen per restaurar el ritme cardíac en cas d'una aturada cardiorespiratòria causada per una FV. Són aparells segurs, que no realitzen cap descàrrega elèctrica si no és necessari (per a determinar-ho, primer analitzen el ritme cardíac i si no detecten un patró de FV, no realitzen la descàrrega).

Les probabilitats de supervivència (i, sobretot, de supervivència sense seqüeles importants) disminueixen molt ràpidament en qüestió de pocs minuts des de l'aparició de la FV i, durant aquests minuts, serà determinant si la persona afectada ha rebut una bona atenció pel que fa a les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP), que seran les que garantiran que mentre no hi hagi una resolució de la FV, es garanteix la mínima aportació d'oxigen als òrgans vitals, especialment al cervell.

Per aquest motiu, tan important com disposar d'un DEA a prop, ho és que sapiguem fer aquestes maniobres de RCP, ja que està demostrat que hi ha una major supervivència de les persones que pateixen una aturada cardíaca si s'aplica una RCP bàsica de manera immediata. Per aquest motiu, des del servei de Salut i Comunitat de l'Ajuntament de Terrassa, s'organitzen activitats formatives dirigides a la ciutadania, que complementen les accions del projecte ‘Terrassa, ciutat cardioprotegida'.

En cas d'una aturada respiratòria:

1.- Avisar al Servei d'Emergències Mèdiques (112) i informar de la situació.

2.- Si no estem sols, demanar que algú truqui a la Policia Municipal (092) i demani que portin un DEA.

3.- Seguir les instruccions del 112, intentant que la persona afectada rebi maniobres de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) adequades.

Més info sobre com actuar:

https://www.terrassa.cat/documents/12006/7530439/com+actuar+davant+d'un+cas+d'aturada+cardiorespiratoria/ce71c60e-ee91-4c29-a0ca-f32a3b9fa08f