L'Ajuntament de Terrassa emprendrà accions legals arrel dels talls de subministrament elèctric reiterats a diversos barris de la ciutat

S'ha habilitat un dispositiu específic per acompanyar la ciutadania en la tramitació d'eventuals reclamacions en matèria de subministrament elèctric

Els talls de subministrament elèctric reiterats que veïns i veïnes de la ciutat estan patint des de fa setmanes, agreujat els darrers dies amb les baixes temperatures, estan posant en evidència les mancances de la xarxa de distribució elèctrica de la ciutat. Davant d'aquesta situació, des de l'Equip de Govern s'està estudiant activar accions judicials o administratives, així com posar en coneixement de la Fiscalia, a E-distribución (abans Endesa, del grup ENEL), per exigir tant la normalització del servei i la renovació de la xarxa, com habilitar una solució urgent a la situació que s'està vivint. En aquest sentit, a més, es vol estudiar si la companyia podria haver vulnerat els drets dels usuaris i usuàries de la ciutat a gaudir d'un servei bàsic, com és el de l'accés a disposar de subministrament elèctric, per fonamentar aquestes accions.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha fet arribar també cartes als Govern de l'Estat i de la Generalitat, per exigir una solució a la situació, i que s'entomin les responsabilitats pertinents. Entre d'altres, al Govern de l'estat es reclamen mesures urgents per la regulació dels preus del mercat elèctric i frenar l'especulació en un moment de màxima vulnerabilitat social i econòmica; així com auditar les companyies subministradores responsables de les xarxes on s'hagin produït talls elèctrics i sancionar, en cas que sigui pertinent, si es demostra que els talls s'han produït pel mal estat de la xarxa de distribució. A la Generalitat, com a organisme responsable d'exercir el control, seguiment i garantia de la xarxa de distribució i servei a les llars, comerços, establiments i empreses de la ciutat, se li exigeix que exerceixi aquesta competència. Aquestes reclamacions, a més, s'inclouran en una proposta de resolució que els Grups Municipals de l'Equip de Govern, Tot x Terrassa i ERC-MES, presentaran en el proper Ple municipal.

Davant de la complicada situació que s'està vivint a diferents barris de la ciutat i en horaris determinats, l'alcalde ha recordat que exigeix a E-distribución una solució immediata, que dugui a terme un estudi de consum per analitzar l'estat de de la xarxa, i que inverteixi més recursos per posar al dia la infraestructura egarenca. «És intolerable que en plena onada de fred moltes famílies de Terrassa es trobin sense possibilitat de poder posar la calefacció», ha indicat Ballart, que ha recordat que aquests talls de llum són «recurrents» i s'han vingut produint des de mitjans del mes de desembre. També ha recordat que fa setmanes que el personal municipal està fent seguiment constant de les incidències registrades i, de fet, s'ha intensificat el diàleg amb la companyia distribuïdora i el propi veïnat afectat degut a la situació que s'està vivint.

Per altra banda, ja son més de 80 municipis catalans liderats per Terrassa que treballen per constituir el proper febrer l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP), una nova xarxa de municipis que té per objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica, i desenvolupar accions per promoure una transició energètica justa, democràtica i sostenible. A data d'avui 70 municipis ja han aprovat en els plens municipals d'adhesió a l'AMEP, i altres ho faran properament. En conjunt representaren més de 3,5 milions de ciutadanes i ciutadans del país, i entre les ciutats compromeses, a part de Terrassa que ha liderat i impulsat el procés durant tot l'any 2020, hi ha les 4 capitals de província.

 

Dispositiu municipal

Paral·lelament a totes aquestes reclamacions, l'Ajuntament està treballant per activar diferents dispositius de suport al veïns i veïnes afectats, per facilitar la tramitació d'eventuals reclamacions en matèria de consum, així com per disposar d'informació al respecte, si es produeix un tall en el subministrament elèctric.

Al Servei Municipal de Consum s'activarà un dispositiu específic de suport al veïnat afectat per tal de facilitar la tramitació d'eventuals reclamacions en matèria de consum elèctric. En aquest servei s'informarà de la possibilitat de fer una sol·licitud de mediació amb l'empresa i dels pasos a seguir per a la reclamació. A més, es facilitarà un formulari de reclamació i un document informatiu, que es farà arribar a tothom que ho sol·liciti. Per accedir-hi, es pot fer telefònicament al 93 739 74 29, de dilluns a divendres i de 9 a 14 h, o telemàticament, a través de la bústia de correu [email protected]. A més, es disposarà a les Oficines d'Atenció a la Ciutadania (OAC) de la ciutat tota aquesta informació i assessorament per aquelles persones que per diferents motius no les puguin tramitar telemàticament.

També es preveu activar un dispositiu municipal específic d'informació i suport, per poder rebre els avisos de veïns i veïnes que pateixin un tall de subministrament elèctric, en cas que aquestes no hagin pogut contactar amb la companyia, o no hagin estat degudament ateses.

També es preveu intensificar la tasca informativa a través de les xarxes socials corporatives, per fer saber a la ciutadania els passos a seguir en cas de patir talls de llum recurrents a les seves llars.

Amb tot, el consistori recorda que aquests talls de subministrament són responsabilitat d'E-distribución, per la qual cosa demana a la ciutadania que abans de fer qualsevol altre reclamació contacti amb la companyia elèctrica (800 760 706), per deixar constància de la incidència.