L'Ajuntament de Terrassa engega una campanya de sensibilització sobre els maltractaments a les persones grans

La campanya és una iniciativa de la Taula tècnica contra els maltractaments a les persones grans, que aplega entitats, institucions i serveis públics

Campanya de sensibilització davant el maltractament a les persones gransL'Ajuntament acaba de posar en marxa una campanya de sensibilització sobre el maltractament a les persones grans, que es desenvoluparà durant tot l'any 2023 amb la finalitat de cridar l'atenció i promoure la reflexió sobre situacions de maltractament que sovint esdevenen quotidianes i inadvertides. Per aquest motiu, l'eslògan de la campanya és «Ho veus? És maltractament».

A través de publicacions en xarxes socials, cartelleria i altres elements comunicatius, la campanya recrea situacions, accions i actituds en què, de forma subtil o explícita, es produeixen maltractaments vers les persones grans. Els missatges busquen interpel·lar la consciencia individual, com també la col·lectiva, davant una realitat que moltes vegades s'oculta o es normalitza. 

A la vegada, la campanya també informa la ciutadania sobre on dirigir-se en cas de detectar una situació de possible maltractament a una persona gran: al telèfon 93 739 70 95 o al correu [email protected]. La regidora de Gent Gran, Mónica Polo, ha explicat que «La campanya no només busca sensibilitzar, també és una crida a l'acció. És important que la ciutadania sàpiga que tothom pot ajudar a combatre el maltractament, i que és tan senzill com fer una trucada o posar un correu electrònic».

En aquest sentit, la campanya és també una acció paral·lela a la implantació del Protocol d'actuació davant els maltractaments a les persones grans, instaurat l'octubre de 2022. La regidora ha explicat que «El protocol dibuixa molt bé com han d'actuar els serveis sanitaris, la policia o els serveis socials quan hi ha un cas de maltractament, però si volem acabar amb els maltractaments cal també una peça fonamental que és la ciutadania».

Tant el protocol com la campanya són iniciatives de la Taula tècnica contra els maltractaments a les persones grans, un òrgan consultiu coordinat per l'Ajuntament i integrat per una vintena d'entitats, institucions i serveis públics relacionats amb les persones grans a Terrassa. La campanya l'ha dissenyat Alzheimer Catalunya Fundació, entitat que també forma part de la Taula.

Segons la Declaració de Toronto per a la Prevenció Global del Maltractament de la Gent Gran de 2002, el maltractament envers les persones grans es defineix com l'acció única o repetida, o la manca d'una resposta adequada, que causi danys o angoixa a una persona gran i que tingui lloc dins de qualsevol relació on existeixi una expectativa de confiança.

L'Ajuntament ha compartit les imatges de la campanya a la pàgina web https://www.terrassa.cat/campanya-de-sensibilitzacio-davant-el-maltractament-a-les-persones-grans. Tota la ciutadania està convidada a sumar-se a la seva difusió, compartint les imatges i fent publicacions a les xarxes socials amb el hashtag #ÉsMaltractament.