L'Ajuntament de Terrassa, entre els millors de l'Estat en la gestió del treball en remot en plena pandèmia

El projecte d'implantació del teletreball i eines col·laboratives en temps rècord és finalista dels XI Premis CNIS 2021 a les Administracions Públiques

Façana de l'Ajuntament de TerrassaL'Ajuntament de Terrassa opta a obtenir el guardó que reconeix la Millor Experiència de Teletreball en període Covid dels XI Premis CNIS, que s'atorgarà en el XI Congreso Nacional de Innovación y Servicios Públicos (CNIS), el 26 de novembre a Madrid. El premi reconeix les millors estratègies de gestió de teletreball aplicades durant la crisi en àmbits organitzatius, normatius, tecnològics i d'atenció a la ciutadania.

En concret, el projecte presentat per l'Ajuntament de Terrassa porta per títol «Implantació de teletreball i eines col·laboratives en temps rècord» i exposa com una organització integrada per prop de 3.000 persones, que no tenia regulat ni previst el treball en remot, va ser capaç, en només 5 dies, de garantir el teletreball als equips essencials, amb puntes de connexions d'entre 1.200 i 1.400 persones treballant simultàniament. En paral·lel a la solució de tecnologia de base i accés, es va treballar immediatament en la implantació i ús d'eines col·laboratives al núvol que permetessin tant la comunicació (realització de reunions telemàticament), com el treball col·laboratiu.

En un següent pas, davant la necessitat de formar a tota l'organització, es va crear la figura interna dels «ambaixadors digitals» i referents d'equips per donar suport i fer seguiment dels equips. Entre el 2020 i el 2021 s'han realitzat més de 400 sessions internes de formació, amb més de 2.000 participants: formacions bàsiques de TEAMS, TEAMS avançat, ús de documents compartits, To-DO, Planner… i s'ha creat tot un fons documental de formació i documentació.

A data d'octubre del 2021, s'han arribat a preparar i facilitar prop de 750 equips de treball per a treball remot a les persones que així ho han sol·licitat i se segueixen mantenint entre 800 i 900 connexions remotes simultànies de treball entre les 7.00 hi les 22.00 h.  Actualment, l'Ajuntament de Terrassa avança en la represa de la normalitat organitzativa, promovent el retorn progressiu del personal als centres de treball amb compliment de les mesures de seguretat.

Juntament amb l'Ajuntament de Terrassa, també són finalistes en la categoria de Millor Experiència de Teletreball en període COVID l'Ajuntament de la Valle de Egüés, amb el projecte «Teletreball i modernització de la Valle de d'Egüés», i la Universitat de Salamanca, que ha presentat «Eines docents accessibles en remot per a tota la comunitat universitària». Els guanyadors finals rebran el seu guardó a la gala de lliurament dels XI Premis CNIS, el dia 26 de novembre a les 14:00 hores, a l'Auditori de la Nau de Madrid.

El Congrés CNIS -organitzat pel Club d'Innovació i l'Ajuntament de Madrid- constitueix la principal trobada a nivell nacional sobre administració electrònica, ja que reuneix els representants de tots els nivells de les administracions públiques i les principals empreses del sector i experts relacionats amb la matèria. La XIa edició serà un marc exclusiu d'intercanvi d'experiències i solucions per crear valor públic i adaptar les administracions a un futur més sostenible.