L'Ajuntament de Terrassa entrega els Premis Muncunill a la Innovació en una gala celebrada al Teatre Principal

Els projectes guanyadors de la setena edició dels guardons han estat Bio2Coat, ABLE Human Motion, Pep Salazar  i  Specialisterne. La Doctora Mercè Boada ha rebut el Premi Muncunill a la Innovació Honorífic

Premis Muncunill 2023El Teatre Principal ha estat l'escenari, aquest dijous, de l'acte d'entrega de la setena edició dels Premis Muncunill a la Innovació. Uns guardons impulsats i organitzats per l'Ajuntament de Terrassa amb l'objectiu d'apropar la innovació a la ciutadania des de totes les seves vessants i en reconeixement a la feina d'aquelles persones, empreses o projectes que aposten per la innovació com a model integral, contribuint així a la millora de la qualitat de vida de les persones. Durant la gala s'han lliurat un total de cinc premis, corresponents a les diferents categories dels guardons.

El Premi Muncunill a la Innovació d'àmbit local a la persona, entitat o empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la ciutat de Terrassa i per a la societat en general ha recaigut aquest any en Bio2Coat, empresa que treballa amb la voluntat de contribuir a la reducció del malbaratament alimentari. La tecnologia que Bio2Coat utilitza pel disseny dels recobriments alimentaris està desenvolupada i creada per investigadors  de la Universitat Politècnica de Catalunya. Un producte que augmenta el benefici econòmic, reduint les pèrdues i la taxa de rebuig en la producció hortofructícola. Aquest recobriment manté els productes frescos, saborosos i saludables durant més temps, conservant la humitat i les aromes pròpies de cada producte.

El Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d'àmbit estatal a l'empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector empresarial o de l'emprenedoria ha estat per ABLE Human Motion. Una startup que dissenya, desenvolupa i comercialitza tecnologia d'exoesquelet. Un projecte que proporciona una millor mobilitat i una major independència, empoderant a les persones amb problemes de mobilitat. L'empresa ha creat el primer exoesquelet robòtic lleuger i accessible que permet a persones amb dificultats de mobilitat, poder caminar una altra vegada durant la rehabilitació clínica. L'acompanyen amb ABLE Care, una aplicació mòbil per a dur a terme una teràpia personalitzada i basada en dades.

El Premi Muncunill a la Innovació Cultural d'àmbit estatal a la persona, entitat o empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector cultural ha recaigut en Pep Salazar, director del festival OFFF.  Mitjançant els diferents projectes que ha liderat, Pep Salazar ha contribuït a acostar la innovació a la ciutadania. Iniciatives i projectes com el festival OFFF o l'exposició Digital Impact, entra altres, han ajudat a la innovació de professionals de la creativitat i han posat de manifest que aquesta disrupció es fa exponencial. L'OFFF s'ha internacionalitzat i ja disposa d'edicions a diferents països, impulsant així la promoció de la creació catalana a nivell internacional.

El Premi Muncunill a la Innovació Social d'àmbit estatal a la persona, entitat o empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector social, ha recaigut enguany en Specialisterne. Una organització social que ofereix formació i ocupació a persones adultes amb autisme (TEA) en l'àmbit de les tasques informàtiques i administratives, entre d'altres. Un projecte que reconeix el talent i posa en valor les capacitats que aquestes persones posseeixen, especialment per aquests àmbits i mostren a les empreses com integrar persones amb autisme a les seves organitzacions.

A l'últim, el Premi Muncunill a la Innovació Honorífic ha estat per a Mercè Boada. Neuròloga, doctora en Medicina per la Universitat de Barcelona, directora mèdica i Cofundadora de la Fundació Ace Alzheimer Center Barcelona. Mercè Robira ha estat guardonada, entre d'altres, amb el Premi a l'Excel·lència Professional pel Consell de Col·legi de Metges de Catalunya (2008), el Premi ACRA (Associació Catalana de Recursos Assistencials) a la trajectòria professional 2015, la Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari (2012), el Premi Alzheimer de la Societat Espanyola de Neurologia el 2021, el Premi Fenin a la Innovació Tecnològica Sanitària (2022) o la Creu de Sant Jordi, l'any 2016, per la seva trajectòria vinculada a la investigació i la recerca per combatre l'Alzheimer.

La periodista Sheila Alen ha estat l'encarregada de conduir un acte que ha estat presidit per l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i que ha comptat també amb la participació del director general d'Innovació, Economia Digital i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, Lluís Juncà. L'actuació de la neocupletista feminista i innovadora, Glòria Ribera, ha posat el punt i final a l'entrega dels premis Muncunill a la Innovació d'aquest any.