L'Ajuntament de Terrassa forma estudiants d'Integració Social per a facilitar el tracte no discriminatori per raó d'origen

Els alumnes formats estan impartint tallers sobre aquest tema

L'Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Ciutadania, i l'Institut Montserrat Roig estan desenvolupant una iniciativa per facilitar el tracte no discriminatori per raó d'orígen. El projecte, anomenat "Taller de perspectiva intercultural", segueix la metodologia anomenada "aprentatge servei" i ha implicat més de 400 persones.

L'aprenentatge servei és una metodologia de treball que combina la formació amb la utilitat social. Un grup de persones rep una determinada formació i immediatament, en el marc del mateix projecte, aplica el que ha après en alguna acció que reverteix en la societat. En aquest cas, 57 alumnes de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Integració Social han rebut una formació específica a càrrec de personal del Servei de Ciutadania de l'Ajuntament de Terrassa i, posteriorment, han impartit tallers sobre aquesta mateixa matèria a prop de 400 alumnes de primària, secundària i adults.

La formació inicial es va dur a terme durant els mesos de març i abril. El curset, de 10 hores de durada, vol complementar la formació que reben els futurs i futures integradores socials perquè tinguin en compte la diversitat a l'hora d'analitzar i entendre els contextos on desenvoluparan la seva tasca, amb la finalitat de garantir la igualtat de tracte i la no discriminació, posant l'accent en la diversitat d'orígen i abordant el tema des d'una perspectiva pràctica i professional.

Posteriorment, els estudiants han impartit tallers a infants, joves i adults al llarg del mes de maig, aplicant així els seus coneixements a la realitat social del territori. Els beneficiaris d'aquesta segona fase del projecte han estat alumnes d'ESO del mateix Institut Montserrat Roig, de l'escola Font de l'Alba, d'activitats organitzades per entitats que treballen amb infants, i dels mòduls que imparteix l'Ajuntament a persones nouvingudes per a facilitar la seva integració. Precisament, aquest divendres tindrà lloc el darrer taller programat, amb un grup d'aquests alumnes. La sessió tindrà lloc a les 16.30 h al Centre Cívic Montserrat Roig.

El taller de divendres serà l'últim d'una vintena de sessions programades al llarg del mes de maig en què els futurs integradors i integradores han pogut incrementar el seu grau de professionalitat i alhora s'han convertit en membres actius i participatius del context social en què estan aprenent.

Aquesta acció, que el servei de Ciutadania posa en marxa per primera vegada, respon a l'eix estratègic recollit pel Pla de Mandat de fomentar la convivència des dels valors de la diversitat, la interculturalitat i la cultura democràtica en favor del benestar col·lectiu i la cohesió social.