L'Ajuntament de Terrassa impulsa la segona jornada «Dones, Ciència i Tecnologia»

Organitzada conjuntament amb l'ESEIAAT, l'EUIT i la Càtedra Unesco de Sostenibilitat, servirà per preparar les bases del Congrés de l'any vinent

Jornada Dones, Ciència i TecnologiaL'Ajuntament organitza, conjuntament amb l'Escola Superior d'Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual (ESEIAAT), l'Escola Universitària d'Infermeria i Teràpia Ocupacional i la Càtedra Unesco de Sostenibilitat, una nova edició de la Jornada «Dones, Ciència i Tecnologia» (WSCITECH22). La iniciativa, coordinada a través dels serveis municipals d'Universitats i de Polítiques de Gènere se celebrarà el divendres 4 de març al Vapor Universitari (c/ de Colom 114) i es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube de l'Ajuntament de Terrassa.

Aquesta activitat té com a principal objectiu preparar i assentar les bases de la 3a edició del Congrés Dones, Ciència i Tecnologia que, amb caràcter bianual, té previst celebrar la seva tercera edició a Terrassa l'any vinent. Així, i al llarg de les diferents activitats programades, es presentaran ponències i treballs que permetran avançar els continguts del Congrés de 2023, així com conèixer l'estat actual, l'evolució i les novetats en els àmbits i temàtiques que s'abordaran. 

La jornada, que estarà conduïda per la periodista Maria Pau Huguet, s'iniciarà a les 9.30h  i finalitzarà a les 12.45 h i s'ha estructurat en tres grans àmbits: 

  • Dones i Comunicació: Les Dones i l'espai sideral
  • Dones, Ciència i Tecnologia: Les Dones i l'espai urbà/natural
  • Dones i Salut: Les Dones i l'espai domèstic

Aquesta iniciativa, pionera a l'Estat, compta amb la col·laboració i el suport de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals (ESCAC) i de la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), i té la voluntat de fomentar les vocacions científiques entre les noies, així com posar en valor les aportacions de les dones que treballen en els diferents àmbits i disciplines vinculades a la ciència i la tecnologia i integrar la perspectiva de gènere en totes les esferes de l'àmbit acadèmic i educatiu.

La tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de  la Ciutat i regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, explica que: «Malauradament, el paper, la feina i la contribució de la dona en àmbits com la ciència i la Tecnologia continuen sense rebre el tracte, la valoració i l'atenció que es mereixen. Amb iniciatives com la jornada del pròxim 4 de març o el Congrés que celebrarem l'any vinent, volem posar de manifest la necessitat de seguir fomentant la participació de les dones en aquests àmbits, posar en valor la seva tasca i contribuir en la lluita contra la bretxa existent entre homes i dones, tant pel que fa a la representativitat com pel que fa a les retribucions dins l'àmbit laboral".
        ​ 
Enguany, el fil conductor de la jornada, així com del Congrés que se celebrarà l'any vinent, és La dona i l'espai, amb l'objectiu de treballar i analitzar la relació entre dona i espais  com el sideral, l'urbà, el natural o el domèstic, a través dels diferents àmbits en què s'estructura el congrés: Ciència i Tecnologia, Salut i Comunicació.

El regidor d'Universitats, Pep Forn, destaca que: «El Congrés Dones, Ciència i Tecnologia, així com la jornada del proper 4 de març, són una clara aposta d'aquest Govern, que amb el suport del teixit universitari de la ciutat, treballa per integrar la perspectiva de gènere en tots els àmbits i sectors. Les dades ens indiquen que les dones són encara minoria entre la comunitat d'estudiants del campus de Terrassa, sobretot en algunes escoles i estudis. Amb iniciatives com aquesta, volem contribuir a revertir la posició desigual de les dones en els àmbits científic i tecnològic i fomentar l'accés i la participació de les nenes i les dones en aquests sectors, impulsant el talent femení en un entorn tradicionalment masculinitzat».

La Jornada Dones Ciència i Tecnologia està adreçada a la ciutadania en general, entitats, col·lectius, institucions, empreses, professorat i alumnat, així com a personal municipal i de les administracions, i totes les persones relacionades amb aquest tema o que hi estiguin interessades. L'assistència és gratuïta però cal fer la inscripció prèvia abans del 25 de febrer a través de la pàgina web: www.terrassa.cat/ca/wscitech22-jornada. La jornada també es podrà seguir en streaming pel canal YouTube de l'Ajuntament de Terrassa.