L'Ajuntament de Terrassa lliura els Premis Muncunill a la Innovació 2022 en un acte al Teatre Principal

Els guardons d'aquesta sisena edició dels Premis Muncunill han recaigut en el projecte Pictogrames de l'escola l'Heura del Vallès, Heura Foods, el Projecte Atapuerca i el Casal dels Infants, mentre que el Premi Muncunill honorífic ha estat per l'arquitecte Vicente Guallart

El Teatre Principal ha estat l'escenari aquest dijous de l'acte d'entrega de la sisena edició dels Premis Muncunill a la Innovació 2022, atorgats per l'Ajuntament de Terrassa. Uns guardons impulsats amb l'objectiu d'apropar la innovació a la ciutadania des de totes les seves vessants i en reconeixement a la feina d'aquelles persones, entitats, empreses o projectes que aposten per la innovació com a model integral. En aquesta sisena edició s'han lliurat un total de cinc premis, corresponents a les diferents categories.

El Premi Muncunill a la Innovació d'àmbit local a la persona, institució o empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la ciutat de Terrassa i per a la societat en general ha recaigut aquest any en el projecte Pictogrames de l'escola l'Heura del Vallès. Una iniciativa que suma la Innovació digital, la Innovació social (inclusió) i la Innovació educativa. Els pictogrames són el llenguatge de l'Autisme i organitzen la informació a les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) de manera que la puguin entendre i els ajudi en l'anticipació (a saber què es trobaran). D'aquesta forma, ajuda a minimitzar els factors d'estrès que provoquen ansietat o alteren la seva conducta. El projecte Pictogrames té com a resultat final una senyalització en Pictogrames dels establiments comercials de Terrassa i un mapa digital que permet la cerca, per part de persones amb Autisme i les seves famílies. Apart de la innovació digital, el projecte també destaca per la seva innovació social involucrant l'alumnat de l'escola en el treball de camp i el contacte amb els establiments comercials.

El Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d'àmbit Estatal a l'empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector empresarial o de l'emprenedoria ha estat per Heura Foods. Una missió social convertida en empresa i fundada l'any 2017 amb l'objectiu d'empoderar les persones per canviar l'actual sistema alimentari per un de més sostenible, saludable i nutritiu. Heura Foods ha aconseguit assolir una facturació de 8 milions d'euros el 2020, triplicant la xifra respecte a l'any anterior amb un equip de 42 persones que treballen des de Barcelona. La startup de carn vegetal és present a 15 països i amb els seus productes ha salvat gairebé mig milió d'animals i ha aconseguit reduir el consum de més de 3.000 milions de litres d'aigua

El Premi Muncunill a la Innovació Cultural d'àmbit Estatal a la persona, institució o empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector cultural ha recaigut en el Projecte Atapuerca i la conversió d'un jaciment arqueològic en un fenomen de masses. La història del Projecte Atapuerca comença el 1976, quan es van trobar el que semblaven ser restes humanes i el paleontòleg Emiliano Aguirre va apostar per estudiar i investigar els jaciments de la Sierra de Atapuerca. L'any 1978 es va elaborar un projecte de recerca donant inici a les primeres excavacions en els jaciments d'aquesta serra burgalesa. Des de llavors als jaciments de la Sierra de Atapuerca s'han trobat restes fòssils i evidències de la presència de cinc espècies d'homínids diferents. L'Equip de Recerca d'Atapuerca (EIA), que va obtenir el Premi Príncep d'Astúries de Recerca Científica i Tècnica, està integrat per prop de 300 especialistes de 22 nacionalitats i de 30 disciplines diferents.

El Premi Muncunill a la Innovació Social d'àmbit estatal a la persona, institució o empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector social d'enguany ha estat per el Casal dels Infants. Una entitat de caràcter social que neix fa gairebé 40 anys com una iniciativa de veïns i veïnes i persones del barri del Raval amb la voluntat de treballar per revertir la situació de vulnerabilitat de molts infants. Durant aquests 40 anys han treballat acompanyant infants, joves i les seves famílies promovent la igualtat d'oportunitats perquè puguin construir-se una vida digna i acabar amb la pobresa hereditària. El projecte treballa des de la responsabilitat col·lectiva per fer front a la desigualtat social, a partir de nombroses activitats de lleure i educatives i des d'una visió i enfocament comunitari.

D'altra banda, el Premi Muncunill a la Innovació Honorífic, ha estat per a Vicente Guallart. Durant la carrera professional, Guallart ha destacat pels seus plantejaments ecologistes i d'autosuficiència, en els què conviuen natura i tecnologies, i per la seva intensa i destacada trajectòria professional nacional i internacional. Format a les Universitats Politècniques de Valencia i Barcelona, Guallart va ser co-fundador de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), un centre de referencia internacional que desenvolupa programes de Màsters acreditats per la UPC. Actualment dirigeix Valldaura Labs, on treballa en el desenvolupament d'edificis de fusta de km0. El seu treball ha estat exposat 3 vegades a la Bienal de Venècia i ha guanyat nombrosos concursos internacionals, entre d'altres el promogut a la nova àrea de Xiong'an, a 100 km de la ciutat de Pequín. El seu projecte, La ciutat autosuficient, defineix un nou estàndard per als edificis d'habitatges a l'era post-Covid i consisteix en quatre illes residencials on els habitants poden viure, treballar i descansar i, en època de crisi sanitària, energètica o alimentària, pot donar resposta adequada des de l'entorn de l'habitatge, mitjançant confinaments de diversos graus. L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat de la senyora María José Muñoz,​ Subdirectora General de Apoyo a la PYME del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, i del senyor Lluís Juncà, Director General d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya han estat els encarregats de lliurar el premis.

L'acte, que ha estat conduït per la periodista Sheila Alen, s'ha estructurat en tres parts diferenciades. La primera ha comptat amb la conferència marc «Projectant el futur des de l'art i el pensament experimental" a càrrec de Mónica Rikić, artista i guanyadora del Premi Nacional de Cultura 2021. Durant la segona part de l'acte s'ha procedit al lliurament dels premis en les diferents categories i la tercera i última part de la gala s'ha reservat per els parlaments institucionals a càrrec dels representants de l'Ajuntament de Terrassa, de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per finalitzar amb l'espectacle "Piano + AI", a càrrec de Marco Mezquida, un dels pianistes més reconeguts i innovadors del món, que ha ofert al públic assistent un diàleg improvisat entre l'instrument i la música generada per una Intel·ligència Artificial creada per un equip d'investigadors de la UPC i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de Terrassa. Un projecte de co-creació de SONAR, la UPC i l'Escola Superior de Música de Catalunya. Els Premis Muncunill 2022 han finalitzat amb un còctel relacional als jardins de la CECOT on s'han pogut degustar productes locals i de proximitat de la cistella de Terrassa Gastronòmica.