L'Ajuntament de Terrassa organitza la 5a edició dels Premis Muncunill a la Innovació
El Premi Muncunill a la Innovació Honorífic recaurà enguany en Laura Tremosa, segona dona catalana en obtenir el títol d'Enginyeria Industrial
El dijous 7 d'octubre se celebrarà la cinquena edició dels Premis Muncunill a la Innovació. Un certamen impulsat per l'Ajuntament de Terrassa amb l'objectiu d'apropar la innovació a la ciutadania des de totes les seves vessants i enfortir el posicionament de Terrassa com a referent dins l'àmbit de la innovació.
Enguany, l'acte institucional d'entrega dels premis tindrà lloc el dijous 7 d'octubre a les 18.30 h al Teatre Principal, amb reserva prèvia i limitació d'aforament per complir amb totes les mesures de seguretat i prevenció vigents actualment.
La gala, que es podrà seguir en directe a través del Canal YouTube de l'Ajuntament de Terrassa, estarà conduïda per la periodista Sheila Alen i tindrà tres parts diferenciades. La primera comptarà amb la conferència marc "El llegat Montessori a Terrassa: Innovació i diversitat" a càrrec de Núria Salán, professora i sotsdirectora de l'ESEIAAT i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia. Durant la segona part de l'acte es procedirà al lliurament dels premis.
La darrera part de la gala s'obrirà amb els parlaments institucionals a càrrec dels representants de l'Ajuntament de Terrassa, de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Ciència i Innovació i es clourà amb la representació d'un fragment de l'espectacle "Fenomen" a càrrec de Quim Girón, artista i creador de circ contemporani i Moon Ribas, coreògrafa cíborg.
El regidor d'Innovació, Pep Forn, explica que: "Malgrat les dificultats i els canvis en el calendari com a conseqüència de la situació sanitària, en tot moment hem apostat fermament per mantenir els Premis Muncunill i tot allò que representen. Uns reconeixements que sempre han estat importants i necessaris, però que en la situació actual són del tot imprescindibles per posar en valor i reconèixer les iniciatives innovadores i les seves aplicacions i beneficis en la societat".
Forn ha afegit que "Terrassa, sempre ha estat un referent de la innovació entesa com a base de progrés. En aquesta línia, els premis Muncunill volen fer extensiva i propera la innovació i reconèixer, al mateix temps, la feina, l'esforç i el compromís de totes aquelles persones que treballen per fer una societat millor a través de la innovació i de les seves múltiples aplicacions".
Els premis Muncunill a la Innovació compten aquest any amb un total de cinc categories:
- Premi Muncunill a la Innovació Local a la persona, institució, empresa, projecte o associació de tot tipus, que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la ciutat de Terrassa i per a la societat en general.
- Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d'àmbit Estatal a l'empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat.
- Premi Muncunill a la Innovació Cultural d'àmbit Estatal a la persona, institució, empresa, projecte o associació de tot tipus, que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector cultural.
- Premi Muncunill a la Innovació Social d'àmbit Estatal a la persona, institució, empresa o associació que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en l'àmbit social.
- Premi Muncunill a la Innovació Honorífic, a la persona que hagi desenvolupat una tasca innovadora de gran rellevància durant la seva carrera professional i que enguany recaurà en Laura Tremosa, segona dona catalana en obtenir el títol d'Enginyera Industrial, pionera al nostre país en el camp de les ciències pures, entusiasta del desenvolupament tecnològic i impulsora del feminisme. Al marge de la publicació de múltiples articles sobre temàtica feminista, Laura Tremosa ha publicat els llibres: «La mujer ante el desafío tecnológico» (1986) i «La robótica en la industria catalana» (1989). L'any 1976 va ser una de les impulsores i organitzadores de les primers «Jornades Catalanes de la Dona», uns dels punts d'inflexió del feminisme a Catalunya.
Cadascuna de les categories dels Premis Muncunill a la Innovació té el seu propi jurat d'experts i expertes designat anualment per l'Ajuntament de Terrassa. Cada jurat el configuren cinc persones: una d'àmbit local, dues d'àmbit català i dues d'àmbit espanyol, exceptuant la categoria local que el formen únicament persones que desenvolupen la seva activitat professional a Terrassa. Cada membre del jurat proposa dues candidatures que tinguin màxima exemplaritat i reconeguda transcendència nacional i internacional. El guanyador surt de l'elecció dels cinc membres del jurat que integren cada categoria.
Valoració del jurat
Per a l'avaluació de les propostes finalistes en cadascuna de les categories s'han tingut en compte els següents criteris:
- Grau d'innovació (Disruptiva/Millora/Tecnològica).
- Millora/Impacte de la qualitat de vida de la ciutadania.
- Millora/Impacte al major nombre de ciutadans/es possibles.
- Projecció Internacional.
Els membres del jurat no poden votar les candidatures presentades per ells mateixos. Pel que fa al Premi Muncunill a la Innovació Honorífic, el Comitè Organitzador determina anualment el guardó, tenint en compte aspectes com la trajectòria i prestigi professional de les persones nominades, la seva contribució com a exemple d'innovació en el seu sector o el nivell de repercussió del seu treball a la societat, entre altres aspectes.