L'Ajuntament engega una campanya per donar a conèixer els mecanismes de participació ciutadana i animar a utilitzar-los

L'eslògan de la campanya és «Tu també pots participar»

Tu també pots participarL'Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Qualitat Democràtica, posa en marxa avui una campanya divulgativa per donar a conèixer els diversos mecanismes i canals de participació a disposició de la ciutadania i animar a fer-ne ús. La campanya vol fer palès que totes les persones poden incidir en la gestió pública a través de la participació ciutadana. Per aquest motiu s'ha escollit l'eslògan «Tu també pots participar».

La regidora de Qualitat Democràtica, Montserrat Font, ha explicat que: «Aquesta campanya respon a la necessitat d'apropar a les entitats i a la ciutadania totes les eines i tots els canals que recull el Reglament Municipal de Participació Ciutadana. No serveix de gaire dissenyar i reglamentar mecanismes participatius si després no es fan servir, i el primer pas és que tothom els conegui». La regidora ha afegit que: «De fet, la millora de la comunicació dels mecanismes de participació ha estat un dels temes importants treballats a la Comissió d'Impuls del Reglament de Participació des de la seva creació, per tal d'aconseguir una participació més inclusiva i accessible».

Des d'aquesta mateixa setmana, la Plataforma Participa a Terrassa (https://participa.terrassa.cat) incorpora una nova secció dedicada als mecanismes de participació. Aquesta secció (https://participa.terrassa.cat/pages/tu-tambe-pots-participar) recull un seguit de pàgines on, mitjançant infogràfics, s'explica de manera breu i entenedora perquè serveixen i com funcionen cadascun dels canals i mecanismes de participació ciutadana.

En el cas dels mecanismes més complexes, s'han afegit pàgines complementàries oferint més detalls, pensant en les persones que, després de conèixer el mecanisme, decideixin fer-lo servir i necessitin saber exactament com han de procedir.
Les pàgines incorporen també enllaços a altres llocs d'interès, com ara la normativa que regula els diferents mecanismes, recursos i canals de participació ciutadana, a banda d'altres pàgines relacionades amb l'àmbit de la participació.

Els mecanismes recollits a la campanya són els següents:

    • Intervenció ciutadana al Ple Municipal
    • Proposta ciutadana al Ple Municipal
    • Consells municipals de participació
    • Procés participatiu
    • Audiència Pública
    • Consulta pública prèvia
    • Intervencions ciutadanes en les Comissions Municipals Informatives, d'estudi o de consulta
    • Consulta popular
    • Iniciativa ciutadana

També s'han creat pàgines dedicades al dret d'accés a la informació pública i al reglament de Participació Ciutadana.

Durant els propers mesos, l'Ajuntament farà difusió dels diferents mecanismes de participació a través de les xarxes socials, convidant la ciutadania a visitar el portal Participa a Terrassa per obtenir més informació. També s'han fet cartells que es distribuiran per diversos equipaments de la ciutat. Al llarg de l'any, està previst estendre la campanya a altres canals i formats.