L'Ajuntament enllesteix el Pla Ciutat Jugable
El document constitueix una diagnosi dels espais de joc i marca criteris per a la planificació d'accions en el futur
L'Ajuntament de Terrassa, a través del Servei d'Infància i Adolescència, ha enllestit el Pla Ciutat Jugable, un document de caràcter tècnic que analitza els espais de joc i de lleure infantil i adolescent de la ciutat, i estableix criteris d'actuació per a la planificació d'accions en aquest àmbit. La regidora d'Infància i Adolescència, Ona Martínez, ha presentat avui el Pla als membres de la Comissió Informativa de Cicles de la Vida. Podeu consultar el document en el següent enllaç:
El Pla Terrassa Ciutat Jugable s'emmarca en el Pla Local d'Infància i Adolescència de Terrassa (PLIA'T), aprovat ara fa un any, concretament dins la línia estratègica d'espai públic, seguretat i civisme. L'objectiu del pla és posar les bases de les futures accions per fomentar el joc al carrer, lliure, gratuït, accessible i inclusiu, en la línia de l'Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.
En aquest sentit, la regidora ha explicat que: «El pla ens proporciona una estratègia de ciutat i estableix un marc conceptual sobre els espais de joc, els espais lúdics i el concepte de ciutat jugable, un concepte que passa per treballar els espais de joc amb mirada interseccional i garantint la inclusivitat i l'equitat» i ha afegit que: «Es tracta, en definitiva, d'esbrinar quines necessitats hi ha, definir una visió de conjunt i tenir clar cap a on volem anar».
El document consta d'una diagnosi quantitativa i qualitativa dels espais de joc i d'unes propostes d'accions estructurades en quatre eixos de treball:
- Espais de qualitat i amb perspectiva interseccional
- Ecosistema d'espais
- Protagonisme i oportunitats de la població adolescent
- Sensibilització sobre el joc i visió de ciutat
El document incorpora també un decàleg de recomanacions sobre aspectes a tenir en compte de cara a les actuacions en aquest àmbit per potenciar el joc lliure i gratuït on es fomentin espais inclusius lliures de sexisme, racisme, lgtbifòbia, capacitisme, etc. Entre altres aspectes, el decàleg aposta per incorporar jocs més atractius i variats, que incorporin elements multiculturals i que afavoreixin el joc col·lectiu i cooperatiu. També destaca la necessitat de potenciar els espais de joc a prop de les escoles i instituts i ampliar els espais per a la pràctica esportiva per a adolescents, incorporant la perspectiva de gènere. Altres recomanacions són augmentar la inclusivitat dels espais de joc tenint en compte les diferents franges d'edat, les capacitats, l'origen i el gènere, o diversificar i millorar els espais d'estada tranquil·la per a adolescents.
Per a l'elaboració del pla, l'Ajuntament ha desenvolupat un procés participatiu amb l'acompanyament i suport de la Diputació de Barcelona. Diversos serveis municipals (Joventut, Educació, Polítiques de gènere, LGTBI, Capacitats diverses, Ciutadania i Espais verds i biodiversitat urbana) han contribuït també al procés. Una consultora ha coordinat el treball tècnic i dinamitzat una sèrie de tallers participatius amb famílies d'infants menors de sis anys, personal tècnic i agents de la ciutat, i una enquesta adreçada a adolescents de 10 a 16 anys. Aquest procés s'ha desenvolupat durant els mesos de setembre a desembre de l'any 2022, i en total hi han participat 2.043 persones.