L'Ajuntament ha realitzat 4.296 trucades a persones més grans de 70 anys per detectar casos de vulnerabilitat des que es va decretar l'Estat d'Alarma

Només vuit casos s'han derivat als serveis socials

Xarxa de contacte telefònicL'Ajuntament de Terrassa, a través del Servei de Promoció de la Gent Gran, ha fet 4.296 trucades a persones més grans de 70 anys de la ciutat des que es va decretar l'Estat d'Alarma i fins a finals del mes de juny. El programa de trucades s'emmarca en el conjunt d'accions dutes a terme per tal d'acompanyar i donar suport a les persones grans durant la crisi sanitària de la Covid-19.El programa de trucades s'ha adreçat a les persones de més de 70 anys que viuen soles o amb una parella també de més de 70, i que no eren usuàries dels serveis d'atenció a domicili, i també es va contactar amb totes les persones que constaven com a usuàries del Casal de Gent Gran Anna Murià. L'objectiu de les trucades, a banda de proporcionar suport emocional durant el confinament, ha estat identificar situacions de risc elevat.

D'entre les conclusions extretes arran de totes les trucades realitzades, destaca que la majoria de les persones amb les que s'ha contactat han rebut suport de la família i/o veïns durant el confinament i més de la meitat ha referit sentir-se acompanyat i acompanyada. A més, un nombre molt elevat d'aquestes persones disposen de pati o balcó, fet que els ha facilitat el confinament. Una altra dada que reflecteix el perfil demogràfic de la gent gran de la ciutat és que les dones que viuen soles dupliquen en nombre els homes en la mateixa situació. En la majoria dels casos, es tracta de dones vídues.

De totes les trucades realitzades s'han derivat 47 persones d'entre 70 i 97 anys a altres serveis. La majoria (26) eren persones que demanaven informació específica d'algun servi municipal que la persona que trucava no li podia proporcionar en aquell moment. Vuit s'han derivat als serveis socials municipals, principalment per tramitar serveis d'atenció domiciliària o àpats a domicili, sis a Creu Roja i tres al servei de Salut.

Les trucades s'han fet en dos períodes diferents: del 27 de març al 8 de maig, amb la intenció de detectar situacions de vulnerabilitat; i del 15 de maig al 24 de juny, amb l'objectiu de proporcionar acompanyament en el desconfinament les persones que, en la primera ronda de trucades, presentaven aquesta necessitat. Per dur a terme aquesta acció, el servei ha comptat amb un total de 20 treballadors i treballadores municipals de diferents serveis, que s'han bolcat en donar suport a aquesta acció.

El gruix de les trucades (2.348) s'ha fet a persones de 70 a 80 anys (1.831 trucades durant el primer període i 517 en el segon). Pel que fa a les persones més grans de 80 anys, s'han realitzat 1.948 trucades (1.398 del 27 de març al 8 de maig i 550 del 15 de maig al el 24 de juny).