L'Ajuntament habilita un Punt d'Informació per a persones desplaçades d'Ucraïna

El servei s'oferirà a l'espai del Punt del Voluntariat, a l'atri de l'Ajuntament, tres dies a la setmana

L'Ajuntament de Terrassa obre avui el Punt d'Informació per a persones desplaçades d'Ucraïna, un servei d'acompanyament per a persones que hagin arribat a la nostra ciutat arran de la crisi humanitària derivada de la guerra. Aquest punt d'informació forma part dels serveis d'acollida municipal que ja ofereix el Servei de Ciutadania de forma habitual i que s'adreça a persones estrangeres quan arriben a Terrassa. Aquest mateix servei ja va atendre 1.026 persones l'any 2021.

El Punt d'Informació per a persones desplaçades d'Ucraïna està ubicat a l'espai del Punt del Voluntariat (Raval de Montserrat, 14). L'horari d'atenció és dilluns i dimecres de 9 a 14h i dijous de 15 a 18h. En aquest espai s'oferirà ajut en els tràmits inicials vinculats a la regularització de la situació administrativa; orientació i informació jurídica; i orientació en la gestió de tràmits com el padró, escolarització de menors, accés al sistema de salut pública o ajuts socials. A més, a través del que ja s'ofereix al Servei de Primera Acollida, s'acompanyarà aquestes persones perquè puguin accedir a recursos especialitzats per a la promoció de la seva autonomia, ja sigui amb formació en llengua catalana o recerca de feina, entre d'altres. El servei funcionarà preferentment amb cita prèvia, per tal d'atendre totes les persones de forma adequada i sense esperes. La petició de cita s'haurà de fer a través del correu electrònic [email protected].

La regidora de Ciutadania, Ona Martínez, posa en valor l'obertura d'aquest dispositiu temporal i específic, i és que «per a l'Ajuntament és prioritari donar resposta a les diverses necessitats que puguin requerir, de la mateixa manera que s'ha fet amb persones demandants d'asil i que provenen d'altres situacions de conflicte i/o emergència».

 

Coordinació entre l'Ajuntament i Creu Roja Terrassa

Amb la voluntat de facilitar l'atenció a les persones desplaçades, el Govern Espanyol ha habilitat quatre centres de recepció, atenció i derivació a persones desplaçades. L'entitat de suport a Catalunya és Creu Roja. Per aquesta raó, l'Ajuntament de Terrassa està en constant coordinació amb Creu Roja Terrassa, pel seguiment de l'actuació d'emergència i l'atenció a les persones desplaçades d'Ucraïna a la ciutat. Aquesta coordinació dona resposta a les necessitats de suport a les persones que arriben a la ciutat, en especial a aquelles que arriben sense cap recurs d'allotjament.

Des de l'esclat del conflicte a Ucraïna, l'Ajuntament de Terrassa ha treballat per donar resposta des de l'àmbit local a les diverses necessitats derivades de la situació d'emergència humanitària, fent acompanyament a les iniciatives ciutadanes, donant suport a les entitats internacionals que treballen sobre el terreny, així com informant i assessorant les persones desplaçades d'Ucraïna que arriben a la ciutat. Tota aquesta informació s'ha centralitzat a través de la web municipal terrassa.cat/conflicte-ucraina.