L'Ajuntament impulsa una aliança entre l'Escola Municipal d'Art i Disseny i l'Escola Auró amb l'art com a eix central

El projecte ArtINFUSIONS arrenca amb un taller de ceràmica

Escola AuróL'Ajuntament de Terrassa, a través dels Serveis d'Educació, impulsa una aliança entre l'Escola Municipal d'Art i Disseny i l'Escola Auró basada en la pràctica artística com a eina educativa transversal. El principal objectiu d'aquesta iniciativa és donar suport a l'Escola Auró perquè desenvolupi un model educatiu singular, amb l'art com a fil conductor per assolir les competències del currículum escolar. Ahir dijous va començar la primera de les activitats programades en el marc del projecte, un taller de ceràmica.

ArtINFUSIONS parteix de la idea d'aprofitar el potencial de l'art com a mitjà educatiu. L'art afavoreix l'autoconeixement, desenvolupa una mirada crítica, desperta la sensibilitat, estimula el pensament creatiu i incentiva la percepció, entre altres beneficis. Així, el projecte utilitza l'art -principalment l'art contemporani- com a base educativa, integrant l'expressió artística com a recurs didàctic dins i fora de l'aula. A més, d'aquesta manera es posen els estudis artístics a disposició de persones que normalment no hi tenen accés, afavorint la igualtat d'oportunitats.

El projecte segueix la línia d'iniciatives similars que es desenvolupen actualment a Catalunya com les aliances Magnet de la Fundació Bofill, una de les quals es desenvolupa a Terrassa des del 2018, amb l'Institut Nicolau Copèrnic i el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Un altre aspecte del projecte ArtINFUSIONS és la utilització, en les activitats que es vagin programant, de temàtiques que tinguin en compte la diversitat de ciutadanies, cultures i persones que configuren l'entorn de l'escola, generant en la comunitat coneixement mutu, comprensió i tolerància.

Taller de ceràmica, el primer pas

El taller de ceràmica que va començar ahir s'impartirà gratuïtament a la mateixa Escola Auró, com a activitat extraescolar, en sessions setmanals d'una hora i mitja durant dos mesos, a càrrec de la professora de l'Escola d'Art Susanna Ortega. Un total de 22 alumnes de 6è de primària seguiran el taller, la meitat ara i l'altra meitat després de les vacances de Setmana Santa. Es tracta d'un taller pràctic en el que, a més de conèixer la tècnica i els materials, es treballaran de manera transversal diferents continguts i conceptes del currículum educatiu de primària. Durant els dos mesos de l'activitat, l'alumnat elaborarà un paviment o mosaic amb una frase escollida conjuntament amb el professorat que contingui valors significatius per al centre. A final de curs està previst un acte en què l'alumnat dels dos grups mostrarà la seva obra.

Amb el taller de ceràmica en marxa, el projecte ArtINFUSIONS continuarà creixent per incloure altres activitats i per integrar-hi altres iniciatives relacionades amb art i educació ja existents; i buscarà la col·laboració d'entitats i espais de l'àmbit artístic a la ciutat. En el desenvolupament futur del projecte també es preveu oferir formació artística al professorat de l'Escola Auró. Una taula mixta, formada per professorat d'ambdós centres, treballa per ampliar el projecte al llarg de l'any i en els propers cursos.

Totes aquestes accions es complementaran amb una plataforma virtual que mostri no només les obres d'art que es treballin en les diferents activitats sinó el procés creatiu de les mateixes. Aquesta plataforma la desenvoluparà l'alumnat de Cicles Formatius de Grau Superior de la mateixa Escola Municipal d'Art i Disseny, que també treballarà en la imatge gràfica del projecte.