L'Ajuntament inicia el procés de licitació de les obres del nou Casal de barri del Roc Blanc

L'edifici te un pressupost de licitació de 2.577.341,65 euros i un termini d'execució de 10 mesos

El projecte del nou Casal de barri del Roc Blanc es va aprovar inicialment al juliol del 2021 i es va adjudicar a finals de desembre del 2021. No obstant, l'empresa adjudicatària va renunciar a la execució de l'obra degut a l'augment sobtat i impredictible dels preus de la construcció. Davant d'aquesta situació, durant el mes de gener del 2022 es va procedir a realitzar una actualització de preus per poder tornar a licitar les obres del projecte. Ara, si el procès avança segons el previst, les obres es podrien posar en marxa a finals del 2022 i s'enllestirien al 2023.

El projecte, que va néixer a iniciativa del veïnat del barri, també està contemplat dins del Programa de Govern per al mandat 2019-2023 i ha estat elaborat seguint criteris de sostenibilitat. 

 

Un nou equipament municipal i sostenible

El nou equipament es situarà en el solar existent entre els carrers de Palet i Barba i de Rafael de Campalans. L'edifici del nou Casal de barri del Roc Blanc s'ha dissenyat amb criteris exigents de sostenibilitat, eficiència i estalvi energètic, tant pel que fa al consum d'energia i recursos en el seu funcionament i emissions de CO2, com en els materials emprats per a la seva construcció. A més, l'edifici s'ha pensat de manera global tenint en compte des de l'inici els seus usos i manteniment al llarg dels anys.

Per a l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, «el casal era un projecte prioritari per a l'equip de govern però per causes sobrevingudes han alterat el calendari de construcció. Lluny de desistir, però, la prioritat municipal sempre ha estat poder tirar endavant el casal i ara tornem a engegar un projecte que és fruït de la participació de la ciutadania i que respon a una demanda veïnal de fa molts anys»

 

Un edifici multifuncional, multigeneracional i obert a tothom

L'edifici del nou Casal de barri del Roc Blanc disposarà d'espais multifuncionals com:

    • Tres sales taller que poden funcionar per separat o combinades entre elles, una d'elles amb equipament de cuina i totes amb accés directe al pati enjardinat.

    • Una sala relacional per a la gent gran amb accés al pati enjardinat.

    • Una sala de reunions que es pot convertir en dues de més petites.

    • Un espai central de relació de l'edifici del casal, que pot funcionar com un espai de trobada, per realitzar exposicions, etc.

    • Una sala polivalent en un edifici annex, amb connexió pel pati enjardinat que disposa de vestidors i serveis propis.

    • Un espai lliure en la parcel·la enjardinada, a peu de sales i unes grades.

El projecte també s'ha elaborat seguint criteris d'accessibilitat universal en tots els espais. D'altra banda, el casal disposarà de cambres higièniques adaptades i un canviador per a nadons.

També s'han tingut en compte altres aspectes que influeixen en la salut, com l'ús de pintures o materials amb una baixa composició de components orgànics volàtils. S'han planificat les construccions amb materials orgànics, s'ha prioritzat l'ús i el control de la llum solar i d'altres aspectes que garanteixen el benestar per a les persones usuàries.

 

Potenciació de l'eix cívic del carrer de Rafael de Campalans

L'accés principal al nou equipament s'efectuarà des del carrer de Rafael de Campalans. Aquest vial, en el tram contigu al futur casal, és actualment un espai de prioritat per a vianants. A més, amb les inversions dels fons europeus Next Generation pel proper 2023, aquest espai es potenciarà amb actuacions tàctiques i de jardineria.

El carrer de Rafael de Campalans esdevindrà així un eix cívic important al barri, unint els equipaments de l'Institut Les Aimerigues, l'Escola Ponent, el nou casal del barri i la zona verda central del Roc Blanc.