L'Ajuntament inicia els treballs per a la conservació dels murals i les peces de ceràmica de l'artista Julio Bono

En una primera fase s'han extret les obres de l'interior de l'antiga discoteca Liben's i, posteriorment, es recuperaran les situades a la façana de l'edifici

Discoteca Liben'sL'Ajuntament de Terrassa ha iniciat els treballs per a la recuperació i conservació de les peces de ceràmica de l'artista Julio Bono situades a l'interior de l'antiga Discoteca Liben's, a la carretera de Martorell cantonada amb el carrer d'Arquímedes. Les obres, datades l'any 1978, decoraven l'interior d'aquest espai amb motius geomètrics i amb al·lusions a la música.

Els treballs de recuperació de les peces, realitzat per un grup d'experts del Museu de Terrassa, es van iniciar amb un exhaustiu reportatge fotogràfic de les obres que decoraven l'interior i l'exterior de l'edifici. Un treball que servirà per dur a terme la documentació de les peces així com també l'argumentació històrica al voltant de l'edifici. En una segona fase s'ha dut a terme l'extracció de les peces ubicades a l'interior de l'edifici i posteriorment i un cop iniciades les obres que afectaran l'immoble es procedirà a rescatar les obres que conformen els murals que decoren l'exterior.

Els treballs d'extracció de les peces de ceràmica ubicades a l'interior de l'edifici han permès recuperar dos grans medallons (formats per quinze peces de ceràmica) i cinc composicions de rajoles menors (formades per 43 rajoles). Unes peces que un cop finalitzades les obres passaran a decorar l'interior del nou edifici que ocuparà l'espai de l'antiga discoteca.

Pel que fa a les obres d'art que decoren les dues façanes exteriors de l'edifici, l'Ajuntament de Terrassa preveu poder recuperar-les un cop s'iniciïn les obres d'enderrocament a l'interior de l'immoble. Desprès de documentar-les, les obres que conformen aquests murals exteriors es reubicaran a la façana del Recinte Firal de Terrassa, un edifici de titularitat municipal, amb els metres de façana necessaris per poder col·locar aquests murals de ceràmica i permetent així conservar i obrir a la ciutat aquesta singular decoració de ceràmica vidriada aplicada a l'arquitectura, molt inusual a Terrassa, sobretot durant la segona meitat del segle XX.

Sobre l'artista Julio Bono

Julio Bono i Peris (Sagunt 1934-Barcelona 2017). Va residir a Catalunya des de molt jove destacant com a artista plàstic, pintor, escultor i ceramista. Va destacar especialment en l'àmbit de la ceràmica vidriada de grans dimensions aplicada a l'arquitectura.

A Terrassa, s'han documentat un total de quatre edificis decorats amb obres de l'artista. L'antiga Discoteca Liben's, a la carretera de Martorell cantonada amb el carrer d'Arquímedes, els edificis de pisos Dacosta 1 i Dacosta 2, al carrer del Doctor Salvà, la Mecànica Egarense S.A., al carrer de Joan Mompeó i un edifici situat a la cantonada dels carrers d'Alexandre Bell i Isaac Peral.

Les seves obres murals també decoren espais a moltes altres ciutats com ara l'Aeroport de Màlaga, les estacions de Chamartín (Madrid), Santander, i Sants (Barcelona), la plaça Thurtinaga (Bilbao) o l'Ajuntament d'Adeje (Tenerife), entre d'altres.