L'Ajuntament lliura els Premis Muncunill a la Innovació 2019 en un acte al Teatre Principal
En la 3a edició els guardons han recaigut en Circutor, Textia, el Festival Eufònic i Ramón Flecha. El Premi Muncunill a la Innovació Honorífic ha distingit Cristóbal Colón Palasí, fundador i president de La Fageda
El Teatre Principal va acollir ahir dijous la tercera edició dels Premis Muncunill a la Innovació, atorgats per l'Ajuntament de Terrassa. Uns guardons impulsats amb l'objectiu d'apropar la innovació a la ciutadania des de totes les seves vessants i en reconeixement a la feina d'aquelles persones, entitats, empreses o projectes que aposten per la innovació com a model integral.
En aquesta tercera edició, s'han lliurat un total de 4 premis en les seves respectives categories a més del premi a la innovació honorífic.
El Premi Muncunill a la Innovació d'àmbit local a la persona, institució, empresa, projecte o associació de tot tipus, que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la ciutat de Terrassa i per a la societat en general ha recaigut aquest any en Circutor, una empresa amb més de 40 anys de trajectòria i amb centres productius a Espanya i Txèquia, que comercialitza els seus productes a més de 100 països. La seva capacitat industrial i d'adaptació a les demandes de mercat, li han permès consolidar-se com a líder del seu sector i orientar-se a les demandes del mercat i de la societat. Circutor introdueix un elevat grau d'innovació en les seves solucions i productes amb una clara aposta per les energies renovables, l'eficiència o la mobilitat elèctrica.
El Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d'àmbit Estatal a l'empresa que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat ha estat per a Textia Innovative Solutions, una companyia especialitzada en la tecnologia Varstiff, en el marc de la iniciativa Fik, que permet alterar l'estat de rigidesa dels productes. Sota la pressió atmosfèrica la tecnologia és flexible i fàcilment adaptable. Sota un buit moderat l'estructura es converteix en rígida i traient el buit l'estructura recupera l'estat flexible anterior creant així un procés reversible. Gràcies a les qualitats del seu material (possibilitat de passar de rígid a flexible i viceversa) pretén reduir costos a més de millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes per mitjà d'una major personalització dels productes als quals s'implementi.
En aquesta tercera edició dels guardons, el Premi Muncunill a la Innovació Cultural d'àmbit Estatal a la persona, institució, empresa, projecte o associació de tot tipus, que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector cultural ha recaigut en el Festival Eufònic, un certamen que gira entorn de les arts sonores i visuals que se celebra a Sant Carles de la Ràpita i s'expandeix amb instal·lacions artístiques a diversos espais de les Terres de l'Ebre i posteriorment a Barcelona (Eufònic urbà). Eufònic són arts excepcionals en la seva més àmplia accepció: actuacions audiovisuals, tallers, instal·lacions en espais museístics, accions sonores, activitats per al públic familiar i concerts en espais singulars. Un projecte descentralitzat, nascut de la societat civil i amb el suport del públic, que arriba a sectors de la població que normalment no poden gaudir d'iniciatives d'aquestes característiques.
Aquest any i per primera vegada, també s'ha lliurat el Premi Muncunill a la Innovació Social d'àmbit Estatal. Un guardó que ha estat per al catedràtic de Sociologia de la Universitat de Barcelona, Ramón Flecha, persona molt implicada des de la recerca científica i l'activisme en la transformació de la societat. L'any 1978 va fundar l'Escola de Persones Adultes la Verneda - Sant Martí i les seves recerques i contribucions científiques destaquen a nivell internacional pel seu impacte social i polític. El 2013 va rebre la Medalla d'Or al Mèrit en Educació de la Junta d'Andalusia. I al 2010 el premi FAGIC per la seva contribució en la millora de les condicions de vida del poble gitano. Aquest reconeixement ajuda a la introducció d'actuacions d'èxit en diverses polítiques adreçades a la millora de la comunitat gitana, especialment en l'àmbit educatiu. La seva teoria de les societats dialògiques orienta la tasca del centre de recerca CREA, que va fundar al 1991 i que és actualment model d'organització i recerca per a la comunitat científica internacional.
D'altra banda, el Premi Muncunill a la Innovació Honorífic, ha estat per a Cristóbal Colón Palasí, Fundador i president de La Fageda, un projecte referent i model d'integració social que ha esdevingut un èxit social i empresarial. Cristóbal Colón Palasí és llicenciat en Psicologia Clínica per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster en Direcció d'Empreses per IESE. Entre 1973 i 1982 va treballar successivament a l'Hospital Psiquiàtric Provincial de Saragossa, a l'Hospital Neuropsiquiàtric de Martorell (Barcelona) i a l'Hospital Psiquiàtric de Salt (Girona). L'any 1982 fundà La Fageda Fundació, organització que segueix presidint avui dia. Es tracta d'una iniciativa pionera i enfocada en el servei a les persones que pateixen algun tipus de malaltia mental oferint-los una oportunitat laboral. A més de ser considerat un model d'integració, La Fageda s'ha convertit en un cas d'èxit estudiat en universitats i empreses de tot el món, ja que amb el seu exemple ha contribuït a canviar la percepció de les persones que pateixen malaltia mental, tant en l'àmbit empresarial com de la societat en general.
L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega; ha estat l'encarregat de lliurar els guardons, juntament amb la directora general d'Indústria de la Generalitat de Catalunya, Matilde Villaroya; i la directora general d'Investigació, Desenvolupament i Innovació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitat, Teresa Riesgo.
Durant el seu discurs, l'alcalde ha destacat que aquests premis "reconeixen l'excel·lència i el talent, les coses ben pensades i ben fetes, els projectes de llarg recorregut i els que generen riquesa social i no només beneficis econòmics". L'alcalde ha remarcat també, que per a Terrassa "els premis Muncunill, situen la ciutat en un context de mirar endavant, de lluita per conquerir el futur i donant la mà a altres ciutats, a projectes científics i empresarials, i a totes les iniciatives que van en la mateixa direcció i que poden generar progrés econòmic i social de veritat".
L'acte de lliurament dels premis Muncunill ha tingut tres parts diferenciades. Una primera que ha comptat amb la intervenció de Virginia Castelló, creadora i presidenta de Música en Vena, una associació sense ànim de lucre nominada al Premi Muncunill a la innovació en la categoria cultural d'àmbit estatal a l'edició del 2018. Música en Vena té com a objectiu millorar les estàncies hospitalàries de pacients, familiars i personal sanitari a través de la música en directe mitjançant un projecte que combina elements com la innovació cultural i la innovació social en benefici de les persones. Durant la segona part de l'acte s'ha procedit al lliurament dels premis, dotats amb una escultura de l'artista local Anna Taratiel, símbol distintiu del guardó.
Una de les novetats d'enguany, ha estat la incorporació en l'acte d'una experiència de realitat virtual i realitat augmentada pels espectadors i les espectadores, que han pogut viure de ben a prop els premis gràcies a unes ulleres de realitat virtual i una aplicació de telèfon mòbil. Posteriorment, l'acte ha comptat amb l'actuació de Los Vivancos, amb un espectacle innovador que fusiona disciplines com el Flamenc, el ballet, el ball contemporani, el hip-hop, la gimnàstica esportiva o les arts marcials. L'acte d'entrega dels Premis va finalitzar amb una trobada relacional a la Sala Muncunill.