L'Ajuntament, MútuaTerrassa i El Social signen un protocol per a instal·lar plaques fotovoltaiques en el nou Teatre Regina

L'acord, que contribueix en l'impuls de les comunitats energètiques a la ciutat, propiciarà que es puguin finalitzar les obres de recuperació de l'històric equipament cultural

Aquest matí s'ha signat un protocol d'intencions entre l'Ajuntament de Terrassa, la Fundació Privada Centre Social Catòlic i la Fundació Assistencial MútuaTerrassa, per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques d'autoconsum a la nova coberta del Teatre Regina. L'acord, que té una durada d'un any, contempla l'impuls de tot un seguit d'accions que permeti finalitzar les obres de recuperació de l'històric Teatre Regina per a la ciutat, i alhora, per a MútuaTerrassa, disposar d'una superfície per instal·lar panells solars fotovoltaics que li permetin abastir-se d'energia renovable, seguint les directrius que marca la seva pròpia estratègia empresarial mediambiental.

El compromís s'emmarca dins l'acord del passat mes desembre de 2021, en què l'Ajuntament, organismes públics i una àmplia representació del teixit empresarial local, entre els que hi figurava MútuaTerrassa, van signar per enfortir les línies de col·laboració público-privada en l'impuls de les comunitats energètiques a la ciutat i crear un model energètic més sostenible i democràtic.

Per al regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, la signatura d'aquest acord «és una gran noticia, ja que permet desencallar un projecte de ciutat com és la recuperació del Teatre Regina, i ho fa gràcies a la participació d'agents de la ciutat, en aquest cas la Fundació de MútuaTerrassa». El regidor ha afegit que «l'acord demostra el compromís municipal per treballar per un model energètic més sostenible i just, i impulsar la transició energètica, cooperant amb les entitats i institucions de la ciutat amb un beneficiari molt important, el conjunt de la ciutadania de Terrassa».

Antoni Abad, president de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa, per la seva banda, ha afegit que «MútuaTerrassa inclou aquesta actuació en el marc del desplegament del seu programa d'acció climàtica, el Compromís Verd i, sobretot, com a resposta a l'acord signat fa uns mesos amb diverses entitats de la ciutat per a la creació de les Comunitats Energètiques Locals». Per a Abad, «aquesta col·laboració entre entitats de benefici social per aconseguir reduir la nostra petjada de carboni té tot el sentit del món tenint en compte on som i, en el cas de MútuaTerrassa, a què ens dediquem, que és a tenir cura de la salut de les persones. Començar a construir aquestes ‘comunitats energètiques' és, al cap i a la fi, començar a construir societats més sostenibles i més saludables».

Finalment, el president d'El Social, Ricard Figueras, ha explicat que «estem molt contents de poder signar aquest Compromís d'intencions i, d'aquesta manera, poder donar continuïtat a un projecte d'entitat i sobretot de ciutat. Esperem que sigui el cop definitiu per poder acabar unes obres que porten molt de temps en marxa». Figueras ha afegit que «aquest projecte conjunt també té com a objectiu impulsar la transició energética amb el nostre entorn, fomentat l'eficiència energètica, l'autoconsum d'energia fotovoltaica i d'aquesta manera afrontar la situació d'emergencia climàtica». 


Compromisos del document

El protocol d'intencions signat contempla tirar endavant tot un seguit d'accions, entre les quals destaca l'elaboració d'un estudi de viabilitat tècnica i econòmica del projecte, que inclogui els costos i el manteniment de la instal·lació; la seva potència; l'energia produïda i els punts de connexió a la xarxa; la previsió d'estalvi energètic; la titularitat i el període d'amortització. Per part de MútuaTerrassa, contempla que hagi de realitzar un estudi de viabilitat sobre la inversió, gestió, manteniment i finançament, mentre que la Fundació Centre Social Catòlic, es compromet a estudiar què comporta la cessió d'ús de la nova coberta. Finalment, l'Ajuntament es compromet a què, un cop recuperada la inversió feta, els estalvis econòmics que  se'n derivin de la instal·lació es destinin accions de difusió cultural i la lluita contra l'emergència climàtica.


Projecte d'un equipament amb història

El projecte d'instal·lació, que tindrà un cost amb IVA d'uns 400.000 euros, que inclou la substitució de la coberta de fibrociment (170.000 euros), la instal·lació fotovoltaica (205.000 euros) i altres despeses com l'escomesa elèctrica (25.000 euros). També s'han de preveure les despeses de finançament i de manteniment, d'uns 10.000 euros anuals.

Es preveu utilitzar totes les cobertes disponibles a l'equipament que tenen una superfície d'uns 1.250 m2 per instal·lar uns 300 mòduls fotovoltaics amb una potència total de 180 kW.

L'antic cinema Regina va ser inaugurat l'any 1963 a l'interior del Centre Social Catòlic i va tancar les seves portes el 1983 per reconvertir-se, posteriorment, en el Bingo Regina i, més tard, en un espai recreatiu. L'Ajuntament va presentar el mes de maig de l'any 2021 el conveni de col·laboració per fer una aportació municipal de fins a mig milió d'euros per a la rehabilitació del teatre i posar a disposició de la ciutat aquest espai cultural emblemàtic. El pressupost global del projecte és  de 1,6 milions d'euros, dels quals ja s'han executat 750.000 per part d'El Social a través de la Fundació Centre Social Catòlic.                                                                                                         

L'Ajuntament de Terrassa i El Social compartiran el nou espai cultural al 50%, amb un conveni que regularà els usos de la sala durant els propers 30 anys. Així, les activitats pròpies de l'entitat, que fins ara es desenvolupaven en espais municipals, es faran al nou Teatre Regina. El nou equipament, a més, ampliarà  la disponibilitat de sales als teatres municipals i programar activitats vinculades a la Temporada municipal d'Arts Escèniques, assajos o residències artístiques, entre d'altres.