L'Ajuntament obre una consulta pública per dinamitzar l'àmbit conegut com a Districte Zero

Les opinions es canalitzen des de la plataforma digital de participació ciutadana

L'Ajuntament de Terrassa ha posat en marxa un procés participatiu sobre l'àmbit conegut com a Districte Zero, situat al nord del barri del Centre, per  elaborar una primera diagnosi i possibles estratègies de desenvolupament. Aquesta consulta pública s'emmarca dins el Pla Director dels entorns del Vapor Albinyana, que està  delimitat pels carrers de la Creu Gran i de la Rasa, la rambla d'Ègara, el passeig del Vint-i-dos de Juliol i el parc de Vallparadís.

El Districte Zero neix de la unió de diferents iniciatives locals, que tenen un fort component social, cultural i cooperatiu, i que estan situades en aquest entorn singular, que treballen per recuperar aquest patrimoni arquitectònic i històric, transformant-lo en un espai innovador per Terrassa. La voluntat de l'Equip de Govern és que aquest àmbit, que es troba a tocar del centre històric, es converteixi en un nou motor de l'activitat social, cultural, turística i econòmica de la ciutat.

Es tracta d'una reconversió que passaria per la rehabilitació i reforma de les edificacions patrimonials existents, i també per la millora qualitativa i quantitativa de l'espai públic, amb la finalitat de complir els següents objectius, alineats amb la Revolució Verda:

  • Preservar la singularitat arquitectònica del conjunt d'edificis patrimonials de l'antic Vapor Albinyana, que conserven part del paisatge industrial de la Terrassa del segle XIX.
  • Potenciar les activitats, el comerç i el lleure dins l'espai públic, prioritzant l'espai per als vianants.
  • Transformar els carrers de l'entorn de l'antic Vapor per millorar la seva integració i connexió amb el centre de la ciutat.
  • Ampliar l'actual illa de vianants per incrementar la qualitat ambiental de l'espai públic.Rehabilitar els elements patrimonials perquè siguin sostenibles, millorant l'eficiència energètica, incorporant energies renovables i noves tecnologies.


Una diagnosi real

Un dels trets característics d'aquest àmbit urbanístic és que conté elements propis del creixement de la ciutat dels darrers 150 anys. La voluntat de l'Ajuntament és que les aportacions ciutadanes ajudin a fer una diagnosi de la seva realitat actual pel que fa a aspectes com el transport, els espais públics i privats, els equipaments, els carrers o els elements identitaris, entre d'altres. Aquestes propostes són el pas previ necessari abans d'elaborar l'informe que ha de recollir les actuacions que ajudarien a preservar i reforçar els valors d'aquest àmbit, amb la finalitat de dinamitzar-lo, i evitar, també, la pèrdua dels seus elements patrimonials més característics.

Poden participar durant totes les fases del projecte les persones majors de 16 anys, les entitats que estiguin inscrites al Registre Municipal d'Entitats i Associacions Ciutadanes (RMEAC) i els col·lectius inscrits en el Registre Municipal de Participació Ciutadana (RMPC). Ho poden fer responent a l'enquesta que està penjada a la plataforma digital de Participació Ciutadana. 

L'antic Vapor Albinyana dóna nom a un conjunt d'edificis, que estan protegits dins el Pla especial de patrimoni històric, arquitectònic i ambiental, i que estan situats entre els carrers de Cervantes, de Montserrat, de Sant Valentí, de Pantà, de Sant Gaietà i de la Mare de Déu dels Àngels. L'antiga fàbrica tèxtil Albiñana i Ribas va estar activa des de finals del segle XIX fins principis del segle XX.