L'Ajuntament organitza diferents activitats per commemorar el Dia Internacional dels Museus

La Casa Alegre de Sagrera també se suma a la Nit dels Museus el dissabte 19 de maig

Dia Internacional dels Museus - 2018Amb l'objectiu de divulgar el patrimoni museístic de Terrassa i apropar-lo a la ciutadania, el Museu de Terrassa s'adhereix un any més al Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, programant activitats per donar a conèixer el patrimoni local. Del 18 al 20 de maig, es podrà gaudir de les jornades de portes obertes a la Casa Alegre de Sagrera, al Castell Cartoixa de Vallparadís i a la Seu d'Ègara amb els següents horaris: Casa Alegre de Sagrera: divendres i dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h, i diumenge, d'11 a 14 h; Castell Cartoixa de Vallparadís i Seu d'Ègara: divendres i dissabte, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h, i diumenge, d'11 a 14 h.

A més, i en el marc d'aquestes jornades de portes obertes, el Museu de Terrassa mostra cada any de forma destacada una peça del seu fons en el marc del Dia Internacional dels Museus, amb el títol "La Joia del Museu".

Enguany, l'objecte escollit és el piano històric Blüthner instal·lat al saló de la Casa Alegre de Sagrera que s'ha restaurat recentment. S'han preparat uns plafons explicatius sobre la història i la restauració d'aquesta peça i les persones interessades podran endur-se una fitxa explicativa sobre l'instrument. La mostra es podrà veure del 16 de maig al 17 de juny a la Casa Alegre de Sagrera. L'horari és de dimecres a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h i diumenges, d'11 a 14 h.

El Dia Internacional dels Museus se celebra arreu del món des del 1977. Organitzat pel Consell Internacional dels Museus (ICOM) hi participen cada any desenes de milers de museus de prop de 157 països. L'edició d'aquest any ha triat el lema "Museus hiperconnectats. Enfocaments nous, nous públics". La intenció és posar en valor les relacions que estableixen els museus amb les comunitats locals i el seu entorn.

La tecnologia permet apropar-se a persones molt allunyades al Museu i que formen un nou tipus de públic a qui presentar i donar a conèixer les col·leccions. Així doncs, els professionals dels museus es poden plantejar nous enfocaments respecte a les col·leccions: els fons dels museus es poden digitalitzar; es poden afegir materials multimèdia a les exposicions o a través de les xarxes socials es possibilita que el públic comparteixi les seves experiències.

La Nit dels Museus a la Casa Alegre de Sagrera

Una de les activitats principals i que complementa la celebració del Dia Internacional dels Museus és la Nit dels Museus. Una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa que aquest any tindrà lloc el dissabte 19 de maig.

Durant aquesta nit, diversos museus de Catalunya obriran les portes més enllà de la mitjanit amb diverses propostes lúdico-culturals. La Nit dels Museus, que cada any compta amb la participació de més de tres mil museus de quaranta països, vol facilitar la visita a aquests equipaments fora dels seus horaris habituals i atreure nous públics.

Aquest any a Terrassa l'escenari de la celebració és la Casa Alegre de Sagrera i el protagonista indiscutible, el piano històric Blüthner. El dissabte 19 de maig a partir de les 21.30 h s'han programat les xerrades: "Història del piano i contextualització en l'ambient social i artístic de Terrassa en la primera meitat del segle XX" a càrrec de Gemma Ramos, conservadora del Museu de Terrassa, i "Procés de restauració del piano", a càrrec de Josep Cornella, luthier, afinador i restaurador de pianos.

A més i a partir de les 22.30 h i dins del programa "Terrassa Lírica", els visitants podran gaudir del concert de la soprano  Natalia Labourdette acompanyada del pianista  Francisco Soriano i on s'interpretaran obres de Richard Strauss, Joaquín Turina, Giuseppe Verdi, Gonzalo Roig, Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti i Giaccomo Rossini.