L'Ajuntament organitza el 4 de maig una jornada oberta a tota la ciutat per abordar el futur de l'educació

Serà el punt de partida del procés participatiu al projecte Terrassa Aprèn

Terrassa AprènL'Ajuntament de Terrassa organitza el proper 4 de maig una Jornada de creació d'aliances per abordar els nous reptes educatius de Terrassa, amb l'objectiu d'implicar tota la ciutat en els reptes de futur de l'educació. La jornada, que s'emmarca en el projecte Terrassa Aprèn, tindrà lloc a l'Escola Serra de l'Obac a partir de les 17.30 h, i és oberta a professionals de l'educació, serveis públics, entitats, empreses, famílies i a tota la ciutadania.

La tinenta d'alcalde de Cicles de la Vida i regidora d'Educació, Teresa Ciurana, ha fet una crida a participar a la jornada: «Hem plantejat una jornada oberta a tothom perquè justament l'esperit de Terrassa Aprèn és que l'educació és cosa de tothom, de totes les persones. Tothom educa i tothom aprèn, cada dia de la nostra vida, en la nostra interacció quotidiana amb l'entorn. Per això tothom ha de poder dir la seva». La regidora ha afegit: «Tenim al davant reptes com superar els estereotips de gènere en la trajectòria educativa d'infants i joves; acabar amb la segregació educativa, dins i fora de l'escola; o encaixar millor les aspiracions de l'alumnat i les necessitats del mercat laboral. Tot això només ho podrem fer si ens hi posem junts»

La jornada inclourà una ponència inicial a càrrec del president del Consell Escolar de Catalunya, Jesús Viñas, i a continuació les persones assistents es dividiran per eixos de treball en tres grups. A partir d'aquí s'identificaran els reptes a abordar i es crearan grups de debat que tindran continuïtat després de la jornada. Les persones que vulguin participar a la jornada s'hi han d'inscriure amb aquets formulari: https://forms.office.com/r/SmTcMZLJEb.

Terrassa Aprèn, el nou projecte educatiu de ciutat

Terrassa Aprèn és el projecte que l'Ajuntament de Terrassa posa en marxa per implicar tota la ciutat en l'educació com a motor de canvi i progrés social, creant dinàmiques de col·laboració permanents entre tots els agents. La iniciativa parteix de la necessitat d'actualitzar el Projecte Educatiu de Ciutat de Terrassa (TPEC) de 2003, integrant noves perspectives i adaptant-se al panorama actual. En aquest sentit, el primer pas del projecte ha estat elaborar una diagnosi sobre la situació de l'educació a la ciutat. Al gener es va dur a terme una jornada tècnica amb mig centenar de professionals dels serveis municipals, i al març una segona jornada amb les entitats que formen part de la Xarxa Terrassa Educa.  

L'element central del projecte és un procés participatiu en el qual l'Ajuntament vol  implicar professionals de l'educació, serveis públics, entitats, empreses, famílies i tota la ciutadania. L'espai de referència d'aquest procés serà la plataforma Participa a Terrassa: https://participa.terrassa.cat/processes/terrassa-apren. Després de la jornada del 4 de maig, els grups de treball continuaran debatent els reptes assignats i a finals de 2022 està previst un gran fòrum ciutadà com a cloenda del procés participatiu.

Tot aquest procés participatiu proporcionarà les guies per a les polítiques educatives del futur i permetrà plantejar fórmules de continuïtat per garantir una participació ciutadana permanent en l'àmbit de l'educació a partir d'ara. 
 
L'Ajuntament de Terrassa compta amb el suport de la Diputació de Barcelona per al desenvolupament del projecte Terrassa Aprèn.