L'Ajuntament organitza un speed dating laboral per a persones amb capacitats diverses

Els Centres Especials de Treball han entrevistat 35 persones per cobrir llocs de feina relacionats amb l'hostaleria, serveis a les empreses i àmbit administratiu

L'Ajuntament de Terrassa, a través de la comissió d'inserció sociolaboral de la Taula local de Capacitats Diverses, ha organitzat avui dilluns, 20 de novembre, de 10 a 13 hores, un speed dating laboral per a persones amb capacitats diverses a les instal·lacions de Foment de Terrassa.

En la iniciativa hi han participat un total de 35 persones amb discapacitat que busquen feina, acompanyades i orientades per diferents serveis d'integració sociolaboral de la ciutat. Cada persona participant ha pogut realitzar més d'una entrevista per optar a diferents opcions de feina. Aquestes han tingut una durada d'uns 5 minuts, amb les 3 empreses ordinàries que han participat enguany en la iniciativa: Ikea, Carrefour i Mútua de Terrassa. Les ofertes estan relacionades amb l'atenció al públic, reposador, magatzem i neteja i a l'àmbit administratiu (teleoperadors/es, recepcionistes).

L'objectiu d'aquest speed dating és doble: per una banda, fer un entrenament i una pràctica en context real d'una de les fases més importants en el procés de selecció, com és l'entrevista. D'altra banda,  també es pretén que les persones participants es donin a conèixer a aquestes empreses per formar part de les diferents borses de treball que puguin generar.

Per la tinenta d'alcalde de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans i regidora de Capacitats Diverses, Meritxell Lluís, la consolidació d'aquesta cita «suposa un èxit per la inclusió i la integració de les persones amb discapacitat al món laboral, garantint el desenvolupament personal, laboral i econòmic de les persones que hi participen. Es tracta des de l'Ajuntament seguim donant suport a iniciatives com aquesta, que asseguren l'assoliment de drets tan bàsics com el de la feina digna i l'autonomia personal, alhora que normalitzem la presència de persones amb capacitats diverses a les empreses ordinàries».

Aquesta és la tercera ocasió en la que a Taula local de Capacitats Diverses organitza una cita d'entrevistes ràpides laborals. La primera es va produir el mes de juny de 2021, quan es va dur a terme una selecció de candidats/es per als serveis d'hostaleria de Prodis. En aquella ocasió, els responsables del servei van fer proves pràctiques i entrevistes individuals a 10 persones amb discapacitat. L'any passat, un total de 33 persones van participar en la iniciativa i van mantenir un total de 85 entrevistes amb 4 Centres Especials de Treball.


Altres recursos d'inserció laboral

La comissió d'Integració Sociolaboral de la Taula de Capacitats Diverses i Accessibilitat està formada pels dispositius d'orientació i inserció laboral de les entitats que integren la Taula: Inserta de l'ONCE, LaFACT Fupar, Prodis, Binomis Heura, ECOM, el Servei d'Ocupació i l'Oficina de Capacitats Divereses. Es va crear l'any 2019 amb l'objectiu de crear un canal de comunicació que reforcés el treball en xarxa i s'encarrega de l'elaboració de la «Guia de recursos d'inserció laboral per a persones amb discapacitat», que mostra a les persones demandants d'ocupació i a les empreses del territori els serveis d'inserció laboral especialitzats on poden dirigir-se per accedir al mercat de treball, a banda de recollir ofertes laborals de centres especials de treball de la ciutat https://www.terrassa.cat/ca/guia-laboral-capacitats-diverses.

Tanmateix, des del 2020, les entitats que conformen la comissió participen a la Fira Terrassa Tria Futur amb la xerrada «Joves amb capacitats diverses: Més enllà de l'institut», en què expliquen diferents recursos d'orientació, formació i inserció laboral que hi ha a Terrassa per a joves a partir dels 16 anys amb capacitats diverses. 

De manera paral·lela a la resta d'accions que s'estan impulsant des de la comissió, amb l'objectiu d'arribar més directament a les escoles d'educació secundàries inclusives a la ciutat, a partir del curs 2022/23 els serveis de la comissió d'Integració Sociolaboral ofereix la xerrada «Joves amb capacitats diverses, més enllà de l'institut», als propis centres educatius, tant per l'alumnat (3r i 4t ESO) com pels professionals https://gact.terrassa.cat/activitat/joves-amb-capacitats-diverses-mes-enlla-de-linstitut/.