L'Ajuntament organitza una jornada tècnica sobre sistemes urbans de drenatge sostenible

És una manera de mitigar els efectes produits pel canvi climàtic

El canvi climàtic és una realitat que obliga als municipis a adoptar mesures preventives i de resiliència per mitigar els seus efectes i contribuir, així, a un desenvolupament més sostenible per les ciutats. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Terrassa organitzarà demà dimarts, 29 d'octubre, una jornada matinal de caràcter tècnic a la Biblioteca Central (BCT) per tractar sobre els Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS), que plantegen millores en l'eficiència de la gestió de l'aigua.

La jornada, presentada per la directora de Serveis d'Obres i Manteniment de l'Espai Públic de l'Ajuntament de Terrassa, Trinitat Fornieles, comptarà amb tres ponències i una taula rodona. La primera xerrada, prevista a les 9.30 h, anirà a càrrec de l'arquitecte i director de paisatgisme del despatx Batlle&Roig, Ivan Sánchez, que parlarà sobre 'Visions territorials dels abocaments al medi. Descàrregues en temps de pluja: El projecte de gestió pluvial de ciutat. El cas de Viladecans'.

La segona xerrada correspondrà a l'arquitecta i professora de l'Escola d'Arquitectura del Vallès, Isabel Vega, que parlarà dels ‘Plans estratègics de drenatges per a les ciutats. Oportunitats i tipologies de SUDS. Els casos de Sant Cugat del Vallès i Sabadell'. A les 12 h, el director de projectes i obres de l'Institut Municipal d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Roberto Soto, exposarà els casos pràctics de SUDS a Barcelona; i, a les 13 h, el responsable del Servei de Gestió de l'Espai Públic de l'Ajuntament de Terrassa, Jordi Chueca, moderarà una taula rodona on hi participaran tots els ponents.

El SUDS neixen a partir de la necessitat d'integrar en el plantejament de les ciutats un model de gestió del cicle d'aigua més sostenible per evitar la contaminació del medi natural que, entre altres aspectes, contempla la reducció dels cabals d'aigua en la xarxa de clavegueram en èpoques de pluges torrencials i la creació de zones enjardinades que beneficien la biodiversitat i redueixen l'efecte illa de calor. Altres mesures que contemplen els SUDS per millorar l'eficiència de la gestió de l'aigua de pluja són:

  • Introduir-la en el freàtic perquè, després de ser tractada, pugui ser reutilitzada per regar els jardins i netejar l'espai públic.
  • Retenir l'aigua abans d'enviar-la a un col·lector o introduir-la en els aqüífers per disminuir, així, els efectes negatius de les pluges torrencials que, amb el canvi climàtic, cada vegada són més habituals.
  • Recollir les aigües pluvials de les cobertes dels edificis per reutilitzar-les en el mateix immoble o derivar-les al Sistema Urbà de Drenatge Sostenible abans que entrin en la xarxa i la puguin col·lapsar.

Pel que fa a la millora dels efectes d'illa de calor i de la biodiversitat, els SUDS contribueixen a formar zones més permeables i enjardinades que, a l'hora, ajuden a reduir les altes temperatures, cada cop més habituals, com a conseqüència del canvi climàtic.