L'Ajuntament posa en marxa l'Oficina de Salut i Promoció de l'Autonomia i la Botiga Solidària de Salut

La Taula d'Entitats de Salut també engega diverses iniciatives per difondre les seves activitats i tornarà a organitzar la Fira d'Entitats de Salut el 21 de maig

Botiga Solidària de SalutL'Ajuntament de Terrassa posa en marxa l'Oficina de Salut i Promoció de l'Autonomia, un recurs que pretén esdevenir un punt d'informació proper a la ciutadania en temes vinculats a la salut i a la promoció de l'autonomia personal: accessibilitat i utilització dels serveis sanitaris, recursos existents a la ciutat, programes i recursos, entitats i la seva tasca, entre d'altres. Els àmbits sobre els que intervindrà seran els següents:

Salut i comunitat: S'orientarà les persones que necessiten fer ús dels serveis sanitaris de la ciutat, per fer més resolutiva la relació entre la ciutadania i els serveis sanitaris i amb l'administració sanitària (CatSalut). S'atendran consultes relacionades tant amb l'ús dels serveis sanitaris com amb possibles incidències o dificultats d'accessibilitat a aquests recursos.

Capacitats diverses: Atendrà les persones i famílies que reben per primer cop un diagnòstic de discapacitat i/o dependència i els informarà dels recursos i prestacions existents en els diferents àmbits (salut, lleure, social...).

Àmbit d'autonomia personal: Assessorarà les persones que no tenen grau de dependència cursat o reben per primera vegada una resolució del grau de dependència i que encara no tenen un professional de referència. S'informarà dels recursos, prestacions i procediments relacionats tant amb la llei de dependència com amb el grau de discapacitat.

L'Oficina atendrà telemàticament, ja sigui per telèfon o via correu electrònic, i de forma puntual també ho farà presencialment per a casos en que sigui imprescindible.

Suport a les entitats

En la mateixa línia de l'atenció de proximitat de l'Oficina, el servei de Salut i Comunitat també vol mantenir el suport que des de fa anys dona a les diferents entitats de salut de la ciutat. Així mateix, juntament amb la Taula d'Entitats de Salut, s'han engegat tres iniciatives que responen a la promoció i visibilització de totes elles a través de diferents canals i projectes.

D'una banda, s'ha elaborat un vídeo promocional de totes les entitats que conformen la Taula i una Guia d'Entitats de Salut, on s'informa sobre les tasques que duen a terme, així com de les dades de contacte de cadascuna d'elles. D'altra banda, amb l'objectiu de donar continuïtat a la parada solidària, que els últims mesos del 2021 es va instal·lar al Raval de Montserrat, les entitats disposaran de la Botiga Solidària de Salut, ubicada al carrer de les Parres, 6.

La Botiga Solidària de Salut és un espai que l'Ajuntament ofereix a les entitats que ho desitgin, on poden posar a la venda els diversos productes de marxandatge que, de forma habitual, han anat oferint a la ciutadania en els actes solidaris que durant tot aquest temps de pandèmia no s'han pogut celebrar. Alhora, és també un espai des d'on es podrà donar a conèixer i explicar millor les activitats i els objectius de les diverses entitats de la ciutat. La botiga obrirà, habitualment, de dilluns a divendres de 16h a 20h.

En aquest sentit, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha posat en valor que «Terrassa és una ciutat amb un teixit associatiu molt ric, actiu i dinàmic, i en l'àmbit de la Salut ho és especialment. Ho demostra el fet que el Servei de Salut i Comunitat té adscrites més de 50 entitats de salut, que comparteixen el valuós objectiu de conscienciar la població de la necessitat de defensar els drets de persones amb determinades malalties o trastorns concrets».

Per la seva banda, la regidora de Salut, Mònica Polo, també destaca la tasca que realitza cadascuna d'aquestes entitats, que «és molt valuosa, perquè permet donar el suport que sovint costa trobar en el sistema assistencial sanitari, impulsar la recerca i el coneixement per avançar en el tractament de les malalties minoritàries o lluitar per la millora de l'atenció de determinades malalties».

Finalment, l'Ajuntament recupera la Fira d'Entitats de Salut, que des de fa dos anys no s'ha celebrat degut a la situació sanitària. La fira es celebrarà el dissabte 21 de maig, durant tot el dia, a la plaça Vella i es reproduirà el format d'anys anteriors, on les diferents entitats disposaran d'una carpa des d'on podran informar de la seva tasca i oferir els diferents productes que tenen a la venda sense ànim de lucre.