L'Ajuntament posa en marxa la campanya «Terrassa a punt per a la calor»

La iniciativa engloba els recursos i les mesures que s'han previst des de l'Ajuntament per fer front a les altes temperatures que es preveuen aquest estiu

A les portes de l'estiu, l'Ajuntament posa en marxa la campanya «Terrassa a punt per a la calor», que pretén recollir les diferents mesures que s'han previst des del consistori per fer front a les altes temperatures que es preveuen aquests pròxims mesos. La campanya engloba les actuacions i protocols vigents per a informar a la ciutadania de com es pot fer front a la calor i s'estructura entorn de diferents àmbits: Ciutadania, Col·lectius sensibles i vulnerables, Benestar Animal, i Entorn natural.

En l'àmbit de Ciutadania, l'Ajuntament activa el Pla preventiu per temperatures altes, que fa un seguiment durant l'estiu de les situacions de fragilitat de persones i famílies que poden veure's agreujades per l'augment excessiu de les temperatures, sobretot en el cas de les persones grans, els infants i les persones malaltes.

D'altra banda, el consistori duu a terme una campanya per recordar que els dies de calor intensa o quan la calor es manté durant força dies seguits, es poden produir efectes negatius en el cos humà. El cop de calor és la més greu de les malalties relacionades amb aquest context i es dona quan s'arriba a temperatures extremes i el cos perd la capacitat de controlar la temperatura. L'evolució és molt ràpida, sobtada i breu i pot arribar a produir la mort.

Per tal de preparar la ciutat, l'Ajuntament ha habilitat diversos refugis climàtics, espais on protegir-se de la calor durant l'estiu i que estan oberts davant un episodi de calor. Aquests espais són accessibles i proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant episodis meteorològics extrems, com les onades de calor. Terrassa compta amb 22 refugis climàtics i 13 espais climatitzats, amb dos espais climatitzats nous, la seu de Creu Roja i la Biblioteca de la UPC, i un refugi climàtic nou, l'Alberg municipal.

D'altra banda, amb el nou decret de sequera, les 302 fonts públiques s'han pogut tornar a obrir.
Com a novetat, i també amb l'objectiu de crear espais d'ombra, aquest any per primera vegada es durà a terme una prova pilot per crear espais d'ombra a l'espai públic mitjançant tendals. Es farà al carrer de Sant Pere a l'alçada de Cardaire i també amb el carrer de La Palla. S'hi posaran tendals fets de tela ignifuga i normativa. S'ha escollit aquesta ubicació perquè el carrer és adequat per les seves dimensions, ja compta amb els ancoratges i hi ha activitat comercial.

D'altra banda, des de finals de juny i durant el mes de juliol, el Mercadal comptarà amb la presència de dues persones tècniques de Creu Roja durant les hores puntes de calor, de les 10 a les 13 h, que oferiran informació respecte a què fer per evitar cops de calor, la necessitat de no sortir a hores punta, hidratar-se, etcètera.

D'altra banda, s'ha consensuat amb els i les paradistes que allarguin, si és possible, els tendals de les seves respectives parades per tal cobrir els passadissos per on transita la ciutadania. A més, l'Ajuntament també facilitarà ventalls per tal de combatre la calor.

Pel que fa als grups de risc com són la gent gran, especialment el grup per sobre de 75 anys, les persones amb circumstàncies socials complexes, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura, les persones amb malalties cròniques i els infants menors de 4 anys, etc. l'Ajuntament ha elaborat documents informatius amb consells d'autoprotecció, recordant-los la importància de beure força aigua, fer àpats lleugers, evitar les activitats físiques a l'exterior, especialment en les hores del migdia i primera hora de la tarda i d'altres consells.
Aquest any el Casal Anna Murià amplia el seu horari i restarà obert el mes de juliol matí i tarda com a espai relacional. També com a novetat, les biblioteques municipals que obren a l'agost (BCT i districtes 3, 4 i 6) disposaran d'una sala relacional per a ús de persones de més de 60 anys per a fer activitats compartides.

Pel que fa a la infància i adolescència, l'Ajuntament atorga ajuts a les entitats per cobrir les visites a les piscines municipals dels infants i adolescents que fan casals d'estiu municipals. Els usuaris dels espais de Districte Jove també comptaran entre les seves activitats amb sortides a les piscines.
Des de Serveis Socials es fan recomanacions a les persones responsables dels casals d'estiu per protegir-se de la calor i per dissenyar les activitats tenint en compte les temperatures. En cas que hi hagi onada de calor s'activa el protocol de Protecció Civil.

D'altra banda, el Servei d'Ajut a Domicili (SAD) recorda les recomanacions a les persones usuàries amb les que interacciona directament. També activa un protocol amb les empreses licitadores i fa un llistat d'espais municipals per tal les treballadores que hagin de passar estones al carrer hi puguin ser còmodament. El servei modifica les agendes de les professionals que fan visites a domicili per tal que hi siguin a les primeres hores del matí per protegir-les de la calor. A més, ha creat un llistat amb les persones vulnerables detectades en el municipi per facilitar la seva evacuació en cas de risc d'incendi o incendi.

Pel que fa al Servei de Teleassistència 24 hores, segons les recomanacions del Pla operatiu per a prevenir els efectes de la calor sobre la salut, s'activa el protocol de temperatures extremes davant l'onada de calor. Els professionals del servei demanen que se'ls contacti de seguida (prement el botó vermell del penjoll o la polsera) si la persona nota algun d'aquests símptomes:
• Mal de cap intens, mareig, nàusees o vòmits
• Debilitat o desorientació
• Pell molt calenta, vermella i seca
• Temperatura massa alta o massa baixa
• Pols arrítmic
• Rampes a les extremitats

Des de l'Oficina Municipal d'Atenció a la Pobresa Energètica i Promoció Eficiència Energètica (OFIMAPE) es fan recomanacions d'estalvi energètic durant la temporada d'estiu. D'altra banda, l'OFIMAPE s'adhereix enguany per primer cop al projecte «CAPCalor» del CAP SANT LLÀTZER (CST): «CAPCalor» dels majors de 75 anys en atenció domiciliària i atenció en pobresa energètica. Aquest projecte es durà a terme entre els mesos de juny i setembre.

Enguany, en l'àmbit del Benestar Animal, a més de les campanyes a xarxes socials amb recomanacions per a les mascotes els dies de calor, el Centre d'Atenció d'Animals Domèstics de Terrassa (CAAD) ha previst actuacions per ajudar a passar les onades de calor als animals. S'hi han instal·lat tendals a les zones obertes i aigua per tal que s'hi puguin refrescar.

Pel que fa a l'entorn natural de la ciutat, entre el 15 de juny i el 15 de setembre és el període d'alt risc d'incendi forestal. Això implica que està prohibit fer foc i que, en aquesta època, cal extremar les precaucions, i més enguany, amb la situació de sequera i estrès hídric de la vegetació. La Generalitat ha reforçat el dispositiu de la Campanya Forestal d'enguany i ha adaptat el Pla Alfa, que s'encarrega del control de riscs davant els possibles incendis forestals que es puguin produir, a la situació d'emergència climàtica actual, creant el nivell 4 - Perill extrem.

Tots els serveis de l'Ajuntament estan coordinats i preparats per a treballar davant aquest escenari, derivat també de la sequera i de les altes temperatures.

D'altra banda, Terrassa disposa d'un Pla de Prevenció d'Incendis Forestals que inclou els camins de la xarxa bàsica de prevenció i vigilància i els punts d'aigua que es troben a l'entorn forestal, que s'han d'arranjar anualment. També disposa del Plànol de Delimitació, que contempla les franges de baixa combustibilitat que cal fer al territori forestal.

El servei de Protecció Civil està finalitzant els treballs per tal d'articular un acord marc de l'Ajuntament amb diferents empreses interessades en la realització de les franges que permeti agilitzar el procés de licitació de cara a poder dur a terme el correcte manteniment de les franges que es recomana fer cada dos anys. L'acord Marc 2024-2027 suposarà fer en 4 anys 20 franges i al 2026 dur a terme la franja que engloba el Nucli Urbà.

En aquest mateix sentit, actualment l'Ajuntament està en fase de contractació per a arranjar aquest 2024 un total de 8 camins, que suposaran 23'30 Km amb un cost total de 30.025,60 €. Gràcies a aquest programa els camins estaran en bon estat i amb una amplada mínima de 3,5 metres, per facilitar l'accés dels vehicles de vigilància i d'extinció, i comptar amb giradors i trencaaigües, així com punts d'encreuament de vehicles de bombers.

Per últim, des de l'Ajuntament es tornarà a fer enguany una campanya informativa sobre el mosquit tigre, amb mesures de prevenció per aplicar tant en l'àmbit individual com en el comunitari. A més, l'Ajuntament duu a terme les actuacions necessàries per fer el control i seguiment als espais públics, embornals, fonts públiques i cementiri, que són els punts de cria més productius d'aquest insecte i, en cas de detecció de larves, es valora el tractament més efectiu.