L'Ajuntament posa en marxa tres campanyes per millorar l'accessibilitat en la mobilitat de la ciutat

Sota el lema #TerrassaTrencaBarreres, es vol conscienciar la ciutadania

Cartell de la campanya 'No apraquis al meu lloc'L'Ajuntament de Terrassa, a través de les oficines de Capacitats Diverses i de Promoció de l'Accessibilitat, ha iniciat tres de campanyes en diferents entorns que tenen per objectiu millorar l'accessibilitat en la mobilitat de la ciutat, així com sensibilitzar la ciutadania de la importància d'aquesta. Es tracta de tres accions que s'emmarquen dins del lema #TerrassaTrencaBarreres, amb les quals l'Ajuntament avança en el compliment dels diferents compromisos del Programa de Govern com el de fer de Terrassa una ciutat sense barreres i amb accessibilitat universal.

La regidora d'Accessibilitat i Capacitats Diverses, Mónica Polo, creu que la implantació de campanyes com aquestes «és la forma de seguir treballant per una ciutat cada dia més inclusiva, més diversa, més capaç i més adaptada a les diferents necessitats que totes i tots tenim o podem tenir al llarg de la nostra vida. És una forma més de seguir canviant la nostra mirada. És una forma més de fer ciutat i de no deixar ningú enrere. L'entorn en què vivim discapacita o apodera les persones, per això hem de seguir lluitant per eliminar barreres, ja siguin físiques, mentals, comunicatives o de comprensió».

‘Posa't al meu lloc, no aparquis al meu lloc'

D'una banda, s'ha posat en marxa la campanya de sensibilització ‘Posa't al meu lloc, no aparquis al meu lloc', que promou el bon ús de les places d'aparcament reservades per a persones amb discapacitat i mobilitat reduïda. Aquestes places estan ubicades estratègicament davant d'equipaments d'ús públic, com ara hospitals o espais comercials, i són un dret que permet a les persones amb discapacitat i mobilitat reduïda compensar part del seu sobreesforç per desplaçar-se. No obstant, aquestes persones es troben sovint que altres vehicles ocupen les seves places, i això els suposa un gran prejudici, que els bloqueja l'accés al seu destí quan l'alternativa d'aparcament està lluny o presenta graons fins a l'entrada.

D'aquesta manera, es vol fer visible aquesta problemàtica i reduir els comportaments incívics a través de l'empatia i la conscienciació sobre els efectes negatius d'un mal ús. Per fer-ho, es col·locarà al costat d'una quarantena de places reservades d'arreu de la ciutat el missatge ‘Tu t'estalvies 5 minuts, a mi m'obligues a donar mil voltes'. Els missatges es col·locaran aquest mes d'octubre i durant un any romandran visibles a la via pública. La campanya inclou també la difusió d'un vídeo animat a les xarxes socials municipals, amb l'etiqueta #PosatAlMeuLloc, així com la publicació d'un apartat de preguntes freqüents al web municipal sobre el bon ús de les targetes i reserves d'aparcament per a persones amb discapacitat. L'enllaç de la campanya és https://www.terrassa.cat/posat-al-meu-lloc.

Aquesta campanya compta amb la col·laboració de diferents entitats que han cedit espais a les seves façanes o parets, incloent el Consorci Sanitari de Terrassa, MútuaTerrassa, el Club Natació Terrassa, Egarvia, Saba Aparcaments, la Factoria Social i Cultural de Terrassa, Prodis i la Residència i Centre de dia La Pineda.

Pictogrames per facilitar l'accés als autobusos

D'altra banda, l'empresa municipal Transports Municipals d'Ègara, SA (TMESA) incorporarà pictogrames als autobusos perquè les persones usuàries amb autisme o altres problemes de comprensió puguin viatjar de manera més segura, còmoda i autònoma. Aquests pictogrames ajuden a la comprensió dels usos socials i les normes implícites, que moltes persones tenen dificultats per interioritzar si no tenen a l'abast un recordatori visual. També ajuden a comunicar-se i a anticipar situacions, millorant la seguretat i disminuint l'angoixa.

La tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, ha recordat que «Terrassa és la primera ciutat de Catalunya que incorpora pictogrames de suport per a persones amb autisme i altres dificultats de comprensió a la seva xarxa de transport públic. Aquesta acció vol ser igualment una eina útil a disposició de famílies i professionals perquè puguin treballar i potenciar l'autonomia de les persones a què donen suport». Melgares ha afegit que és una iniciativa que «també compleix una funció de sensibilització molt important, perquè posa en valor la diversitat existent entre les persones usuàries del transport públic i ho fa a dins de cada autobús i parada amb marquesina de la ciutat, espais que utilitzen milers de terrassencs i terrassenques cada dia».

Aquestes properes setmanes TMESA col·locarà tires adhesives amb pictogrames als setanta autobusos de la seva flota i a les 150 parades amb marquesina existents a la ciutat. N'hi ha de tres tipus:

  • La primera està col·locada a la parada d'autobús i informa que, abans de pujar a l'autobús, s'ha de fer cua i esperar que s'obrin les portes.
  • La segona està col·locada a l'entrada de l'autobús i informa que, en pujar a l'autobús, s'ha de validar la targeta o comprar un bitllet senzill.
  • La tercera està col·locada a la sortida de l'autobús i informa que, per sortir de l'autobús, s'ha de picar la parada i esperar que s'obrin les portes.

La campanya es completa amb un nou apartat a https://tmesa.com/a/accessibilitat/. Dins d'aquest espai digital TMESA també ha publicat tres guies amb pictogrames. Les persones i famílies poden visualitzar, descarregar, personalitzar i imprimir la informació segons les preferències de cada persona.

  • Guia ‘Planifica el teu recorregut'. S'utilitza abans de viatjar per anticipar el recorregut i saber a quina parada s'ha de pujar, quina línia s'ha d'agafar i a quina parada s'ha de baixar.
  • Guia ‘Viatja en autobús amb bitllet'. S'utilitza durant el viatge per saber com comprar un bitllet senzill i entendre les normes dins de l'autobús.
  • Guia ‘Viatja en autobús amb targeta'. S'utilitza durant el viatge per saber com validar la targeta de transport i entendre les normes dins de l'autobús.

L'accessibilitat cognitiva no només beneficia les persones amb autisme o amb discapacitat intel·lectual, sinó que també ho fa a les persones d'altres col·lectius amb dificultats de comprensió ja siguin temporals o permanents. Per exemple, les persones grans amb deteriorament cognitiu, persones amb diagnòstic de salut mental, persones nouvingudes que no dominen la llengua, infants que s'inicien en el transport públic i, en general, tota la ciutadania en algun moment de la seva vida.

Terrassa és la primera ciutat de Catalunya que incorpora pictogrames de suport per a persones amb autisme i altres dificultats de comprensió a la seva xarxa de transport públic. La iniciativa és fruit de la col·laboració entre TMESA, les oficines de Capacitats Diverses i de Promoció de l'Accessibilitat de l'Ajuntament i l'associació Aprenem Autisme, especialitzada en l'atenció de persones amb autisme.

Millora de l'accessibilitat cognitiva als passos de vianants de les escoles

L'Ajuntament ha signat un conveni de col·laboració amb l'associació TEAVIAL per millorar l'accessibilitat cognitiva dels passos de vianants propers a les escoles. En concret, es pintarà una seqüència de quatre pictogrames de fàcil comprensió als passos de vianants que informarà sobre com travessar el carrer de manera autònoma i segura. La seqüència de pictogramas ha estat creada per TEAVIAL i ja està implantada a altres localitats de l'Estat, como Huelva, Granada o Madrid.

D'aquesta manera, els propers mesos es pintaran un total de 146 passos de vianants. Els pictogrames ajuden a posar l'alerta en creuar i tenen com a objectiu millorar l'autonomia i la seguretat viària de l'alumnat amb autisme o amb altres discapacitats intel·lectuals, però també de la resta d'infants i, en general, de tota la ciutadania.