L'Ajuntament presenta els estudis per impulsar les comunitats energètiques a les empreses

La Masia Els Bellots acollirà el dijous, dia 15 de febrer, una sessió informativa per tal d'incentivar l'autoconsum fotovoltaic en els sectors industrials

L'Ajuntament presentarà dijous al Centre de Serveis de Proximitat a les Empreses Els Bellots les conclusions dels dos estudis que ha realitzat, amb el suport de la Diputació de Barcelona, per tal d'incentivar l'autoconsum compartit d'energia renovable i la creació de comunitats energètiques en l'àmbit industrial. Així, s'ha analitzat la capacitat que tenen les cobertes de les empreses per instal·lar mòduls fotovoltaics i produir electricitat; s'han avaluat les necessitats i demandes d'energia i, també, la possibilitat de compartir-la entre les empreses. Els estudis, un de caràcter tècnic i l'altre de jurídic, s'han centrat inicialment en el polígon industrial de Can Petit, però s'han obert a la resta de polígons, i han comptat amb la participació de dotze empreses. Ambdós s'emmarquen dins el Pla Director de Polígons d'Activitat Econòmica.

Les regidores d'Energia, Patrícia Reche, i d'Empresa, Maise Balcells, inauguraran la jornada que se celebrarà el dijous, dia 15 de febrer, a les 9.30 h del matí. A continuació, Héctor Loriente, de l'empresa Cefiner, presentarà l'Estudi per a l'avaluació del potencial de Comunitats energètiques i autoconsums compartits en els sectors d'activitat econòmica de Terrassa. Després serà el torn de l'advocat Jorge Andrey, que donarà a conèixer la Justificació del vehicle jurídic i la figura adequada per a constituir una comunitat energètica a Terrassa i, posteriorment, s'obrirà un torn de paraules perquè les persones assistents, els ponents i els tècnics municipals debateixin sobre els autoconsums compartits i les comunitats energètiques.

L'estudi jurídic conclou que la figura més adient per començar a tirar endavant una comunitat energètica amb indústries és crear una associació, mentre que, el tècnic, constata la conveniència i viabilitat per les empreses d'organitzar-se conjuntament i de col·laborar per compartir l'autoconsum d'energia renovable ja que aquest permet aprofitar molt millor l'energia que es produeix, augmentar la seva competitivitat i reduir notablement la depesa energètica.

Els estudis s'han realitzat en el marc del Programa per la Transició Energètica a Terrassa i, més concretament, gràcies al Protocol d'impuls de la comunitats energètiques signat l'any 2021 per l'Ajuntament de Terrassa, l'ICAEN, FGC, UPC, CECOT, Cambra de Comerç, Mútua, CST, Cambra de la Propietat CCOO i UGT. Alhora, encaixen amb els objectius del Pla Director de Polígons d'Activitat Econòmica, que entre d'altres qüestions, vol assolir una major competitivitat i sostenibilitat de les empreses de la ciutat.

 

Una ciutat amb 20 polígons industrials

L'elecció de Can Petit respon, principalment, a les seves característiques urbanístiques, amb carrers amples i cobertes de dimensions grans, ben assolellades i més modernes que en d'altres sectors, i per tant, amb estructures més robustes i sense fibrociment. El polígon industrial està situat al nord-est de la ciutat i ocupa 36 hectàrees de terreny repartides en 25 parcel·les destinades a activitat econòmica. Actualment, agrupa a 182 empreses del sector industrial, terciari i mixt.

La ciutat compta, en l'actualitat, amb 20 polígons industrials, amb naus que podrien tenir a les seves teulades una quantitat important de mòduls fotovoltaics per generar la seva pròpia energia elèctrica renovable, amb la possibilitat de poder compartir-la amb empreses i amb la ciutadania. D'aquesta manera, s'impulsaria la creació de mercats energètics locals, de Km0 i renovables, que contribuirien a reduir el cost de la factura elèctrica, a descarbonitzar l'economia productiva i a descentralitzar el sistema elèctric per fer-ho més participatiu.

En aquest moment, Terrassa ocupa el tercer lloc en el rànquing de municipis que té més instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum, amb un total de 1.381 només per darrere de Sant Cugat del Vallès i Barcelona, segons l'Observatori de l'Autoconsum de Catalunya. No obstant, això només representa un 4% dels edificis de la ciutat i el gruix d'instal·lacions són en habitatges unifamiliars. El sector empresarial, principalment l'industrial, està registrant una clara tendència a l'alça.

Pel que fa a les instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum municipals, l'Ajuntament disposa de més de 1.500 mòduls per l'autoconsum en 14 edificis, amb una potència total de 1.823 kW i una reducció anual d'emissions de CO2 anuals de 213,35 tones. Aquesta energia generada és compartida entre 30 edificis municipals.