L'Ajuntament presenta les mesures de desescalada a la ciutat previstes a la Fase 2

L'obertura de tres escoles bressol a partir de dilluns i l'inici del desconfinament cultural, entre les noves mesures d'aquesta nova fase

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presentat aquest matí en roda de premsa les noves mesures previstes a la ciutat davant l'entrada a la Fase 2 de desescalada a partir del dilluns 8 de juny. A la roda de premsa també hi han participat la tinenta d'alcalde de Cicles de la Vida i regidora d'Educació, Teresa Ciurana, i la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, per parlar de les novetats més destacades en els camps de l'educació i la cultura. 

Inicialment, l'alcalde ha fet balanç de la situació general de Terrassa davant la crisi sanitària de la Covid-19, presentant l'evolució positiva de la situació sanitària, les xifres així ho indiquen, però recordant alhora que cal mantenir les mesures de seguretat i prevenció per continuar avançant. També ha repassat la complicada conjuntura econòmica que la pandèmia està generant, amb un augment progressiu de l'atur a la ciutat, amb 17.010 persones, i les prop de 17.900 persones de la ciutat afectades per ERTOS; o les mesures preses des de l'Ajuntament per donar resposta a la situació, per reactivar el comerç o que la ciutadania tingui accés a les mesures de protecció necessàries. Finalment, ha recordat l'Acord Polític de Bases per a un futur Pacte de  Ciutat que defineixi i coordini la resposta de Terrassa a l'etapa de post-crisi sanitària. 

Per a l'alcalde Jordi Ballart, l'avenç de la ciutat a la següent fase engega nous mecanismes, però ha volgut reiterar que «l'alleujament de les mesures de confinament s'han de continuar aplicant amb la màxima prudència, ja que la salut de les persones ha de continuar sent la màxima prioritat». L'alcalde ha explicat que des de l'Ajuntament s'està treballant tant per atendre l'emergència com per enfocar el futur i la recuperació, on hi figuren dos dels àmbits als que la crisi més ha afectat, el de l'educació i el de la cultura. Així, l'alcalde ha anunciat que a la ciutat a partir de dilluns «amb les consignes ben clares de salut, precaució, prudència,  obriran tres escoles bressols municipals per donar resposta a aquelles famílies que necessiten disposar d'aquest servei per als seus fills i filles». Finalment, l'alcalde també ha explicat que amb l'entrada a la nova fase s'iniciarà el procés desconfinament cultural, «un sector que sabem que està patint i ha patit molt, però que ha de ser part essencial de la recuperació d'aquesta greu crisi que estem vivint»

 

Obertura d'escoles bressols

La regidora d'Educació, Teresa Ciurana, ha presentat les mesures i organització per a obrir les Escoles Bressol Municipals Coloraines, Somriures i Vallparadís el proper dilluns, amb una funció estrictament comunitària i tenint màxima cura amb les mesures de seguretat sanitàries establertes. Per a la regidora, «és un moment extraordinari i obrim en condicions extraordinàries. No són les condicions que ens agraden ni les que voldríem però som servei públic i hem de donar la millor resposta possible, prioritzant el servei a la comunitat». Ciurana també ha explicat que les escoles d'educació especial de la ciutat obriran el proper dilluns amb les condicions màximes de seguretat i adaptant-les a la realitat de cada alumne. Pel que fa a la resta d'escoles municipals, la regidora ha explicat com acabaran el curs la de Música, la d'Art i la Llar, que ho faran telemàticament. 

En relació a les escoles de primària i secundària, la regidora ha explicat que «des de l'Ajuntament estem en contacte permanent amb el Departament d'Educació per donar suport a l'obertura de les escoles i instituts de Terrassa, i s'han planificat els diferents escenaris possibles tant per a les properes setmanes, com per al mes de setembre»

Finalment, Ciurana ha volgut fer referència a la situació de les escoles bressol privades de la ciutat, afirmant que «des de l'Ajuntament seguim de prop el pla de rescat anunciat pel conseller i  hem ofert mesures de suport empresarial al sector, amb el que seguim en contacte».

 

Desconfinament cultural 

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, ha explicat les mesures previstes per a l'inici del desconfinament cultural, ja que «és el moment de millorar la capacitat reactiva, propositiva i posar en valor la cultura i l'accés al coneixement. Considerem la cultura com una oportunitat i no com una despesa. Una inversió que sempre té retorn positiu, i que en les actuals circumstàncies pot contribuir a minimitzar els impactes d'aquesta crisi, sanitària, econòmica i social». La regidora ha repassat el procés de desconfinament cultural de la ciutat amb les obertures progressives de Museus, el 10 de juny, Auditori i teatres, inicialment només per a assajos a finals d'aquest mes de juny, i la Sala Muncunill al setembre. 

Per acabar, Boladeras ha explicat que s'està  treballant en l'organització d'una Festa Major Simbòlica «que ens permeti mantenir l'essència d'un dels actes més importants del calendari festiu de la nostra ciutat, però preveiem una Festa Major amb ànima». A més, la regidora ha explicat que les propostes culturals se succeiran a la ciutat amb el Fem Estiu d'enguany, que preveu  més de 150 propostes entre finals de juny i el mes de setembre, treballat conjuntament des d'entitats, associacions i diferents serveis municipals, i que es presentarà amb detall en els propers dies. 

Precisament sobre el teixit associatiu cultural de la ciutat la regidora ha explicat que «s'està fent un esforç molt important per donar suport i acompanyament a les entitats i professionals del sector amb mesures com la priorització de la contractació de grups locals en les diferents programacions d'activitats o el suport i acompanyament en la tramitació dels ajuts proposats per diferents organismes o administracions»

Dossier de Premsa