L'Ajuntament recomana celebrar la nit de Sant Joan amb reunions familiars i en grups reduïts, seguint indicacions del PROCICAT

D'acord amb la situació d'emergència per la Covid-19, i per evitar possibles contagis i accidents, no s'autoritzaran revetlles ni fogueres a la via pública

Revetlla de Sant JoanA les portes de Sant Joan, una festa molt arrelada a Catalunya i que té una significació específica com a tret de sortida del solstici d'estiu i deL gaudi de les activitats a l'aire lliure, l'Ajuntament de Terrassa, seguint les indicacions del Pla d'Actuació del PROCICAT davant la situació d'emergència sanitària per la Covid-19, recomana a la ciutadania que aquest any celebri la nit més curta de l'any amb reunions familiars i en grups reduïts, i eviti les tradicionals celebracions a la via pública. Per aquest motiu, amb l'objectiu d'evitar riscos de possibles contagis i d'accidents, aquest any no s'autoritzaran a Terrassa ni fogueres ni revetlles a la via pública.

Tenint en compte que el Pla d'Emergència Municipal per Risc Sanitari i el Pla d'actuació del PROCICAT per malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc continuen activats en fase d'emergència, l'Ajuntament recomana a la ciutadania que gaudeixi enguany d'una nit de Sant Joan de caire familiar i amb grups reduïts, adequats als grups socials permesos a cada fase (a la fase 1, màxim 10 persones; a la fase 2, màxim 15 persones;i a la fase 3, màxim 20 persones, tenint en compte que el límit no s'aplica a persones que conviuen en un mateix domicili). De la mateixa manera, recorda que cal mantenir sempre les mesures de protecció i higiene per prevenir contagis, en especial la distància física evitant el contacte, evitar compartir menjar i estris a l'hora dels àpats, així com l'ús de mascareta i el rentat de mans amb aigua i sabó.

L'Ajuntament ha autoritzat l'obertura de 12 casetes de venda de material pirotècnic per a aquest Sant Joan. Per tal d'evitar aglomeracions, es recomana comprar els petards en línia i la recollida dels productes a la botiga amb cita prèvia, només en botigues autoritzades i seguint les mesures d'higiene i protecció establertes a l'establiment. De la mateixa manera, i de cara a reduir el nombre d'accidents pirotècnics que puguin afectar el funcionament dels serveis sanitaris i d'emergència, cal recordar que s'ha d'evitar l'ús de gel hidroalcohòlic o altres productes inflamables quan es manipuli material pirotècnic.

Per un Sant Joan inclusiu

Els petards de Sant Joan poden generar angoixa i patiment a moltes persones, i també a alguns animals. Per això, l'Ajuntament, a través de les regidories de Capacitats Diverses i Accessibilitat, i de Benestar Animal i Salut, impulsa la iniciativa «Terrassa, per un Sant Joan Inclusiu».

Així, l'Ajuntament recomana tirar petards només la nit de Sant Joan, millor de llum i poc soroll, i lluny d'habitatges i persones per respectar la hipersensibilitat de les persones amb autisme que pateixen amb el soroll dels petards; les persones sordes que no poden comunicar-se amb el soroll dels petards; les persones cegues o amb mobilitat reduïda que no poden esquivar els petards un cop encesos; i les persones amb problemes de cor o altres malalties que poden empitjorar el seu estat de salut.

De la mateixa manera, el consistori recorda que hi ha animals que pateixen amb el soroll dels petards i que gossos, gats o ocells poden patir tremolors, taquicàrdia o, fins i tot, la mort, pel que es recomana tirar petards només la nit de Sant Joan, millor de llum i poc soroll, i lluny d'animals.

Trobareu aquests consells i tots els consells de seguretat de cara a la nit de Sant Joan a la pàgina web: https://www.terrassa.cat/sant-joan-inclusiu. L'Ajuntament també ha adaptat a lectura fàcil els consells de seguretat de Sant Joan perquè tothom pugui gaudir de la festa de manera segura. De la mateixa manera, el consistori anima la ciutadania a difondre la iniciativa per un Sant Joan Inclusiu i a compartir els consells de convivència a les seves xarxes socials amb l'etiqueta #SantJoanInclusiu.

Consells per manipular els petards:

 • No et guardis mai petards a les butxaques.
 • Llegeix les instruccions dels petards.
 • No agafis el petard amb les mans quan l'encenguis. Recolza'l a terra.
 • No posis els petards a prop de la cara ni del cos.
 • Utilitza una metxa de cotó per encendre els petards
 • Encén la metxa del petard començant per la punta. Així tindràs temps d'apartar-te.
 • Si el petard no s'encén bé, no el toquis fins que passi mitja hora. Mulla'l amb aigua abans de retirar-lo.
 • Tira petards a més de 500 metres d'un bosc o terreny forestal. És a dir, a uns 10 minuts a peu de distància.
 • No llancis mai petards contra ningú.
 • Fes servir un llançacoets per disparar coets. No els tiris torçats ni contra el vent.
 • Tanca les portes i finestres de casa i recull la roba estesa.
 • No encenguis cap petard dins de casa.
 • No llancis petards des de balcons, finestres o patis interiors.
 • Allunya't de líquids inflamables. Per exemple, el gel desinfectant de mans. Poden explotar.
 • No posis mai petards dins de totxos, ampolles o altres recipients. Poden trencar-se i ferir algú.
 • No tallis el petard final de les traques. Pot explotar molt fort.
 • Feu-ne un ús responsable.
 • En cas d'emergència, truqueu al 112.