L'Ajuntament recomana celebrar la nit de Sant Joan en grups reduïts i mantenint les distàncies, seguint les indicacions del Procicat

Es tornen a permetre les fogueres, amb autorització municipal, sempre que s'evitin aglomeracions i respectant  les mesures per contenir la Covid-19

A les portes del 23 de juny, dia en que se celebra la revetlla de Sant Joan, i en vistes d'una revetlla que, com l'anterior, estarà marcada per la situació d'emergència sanitària per la Covid-19, l'Ajuntament de Terrassa recomana a tots els ciutadans i ciutadanes celebrar la nit més curta de l'any en grups reduïts, amb la família o amics, però amb molta precaució i seguint totes les mesures establertes pel Procicat per tal d'evitar possibles contagis de la Covid-19, així com accidents per un mal ús del material pirotècnic. 

Aquest any, i davant la millora de les dades epidemiològiques i la campanya de vacunació que s'està duent a terme, s'han tornat a autoritzar les fogueres i trobades a la via pública, que l'any passat van haver de ser suspeses. Cal tenir en compte, però, que es recomana celebrar una festa de Sant Joan única, en grups reduïts d'un màxim de 10 persones (familiars o amics) i es demana evitar aglomeracions de gent.

També es recorda que no està permès menjar ni beure fora dels espais habilitats, que no es pot fumar a la via pública o espais a l'aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal de 2 metres, i que cal mantenir en tot moment la distància de seguretat d'1,5 metres, així com mantenir les mesures d'higiene per prevenir contagis, com el rentat de mans amb aigua i sabó i dur la mascareta correctament posada, tapant nas i boca.

D'altra banda, i com ja s'ha anat fent les darreres revetlles, aquest any també es tancarà el Parc de Sant Jordi, a partir de les 21 h de dimecres, 23 de juny, com a mesura preventiva per evitar qualsevol alarma d'incendi i preservar el caràcter històric del jardí i de l'edifici de la Masia Freixa. 

 

21 punts de venda de pirotècnia

L'Ajuntament ha autoritzat, fins avui dimarts, 21 punts de venda de petards. D'aquests, un total de vuit són establiments i comerços que tenen permís municipal per comercialitzar productes pirotècnics, i estan ubicats als següents llocs:

    • Carrer del Dr. Calsina 266
    • Carrer d'Alexandre Galí, 77
    • Carrer de Mira-Sol,16
    • Carrer del Dr. Cistaré, 10
    • Carrer de Watt, 150
    • Carrer de la Mare de Déu dels Socors, 5
    • Carretera de Montcada, 378
    • Carretera de Montcada, 202

El consistori també ha autoritzat l'obertura de 13 casetes de venda de material pirotècnic per aquest Sant Joan, instal·lacions implantades en la via pública amb motiu de la revetlla i que es poden trobar a les següents ubicacions:

    • Avinguda del Vallès amb el carrer de França
    • Avinguda de Can Jofresa amb el carrer de Badalona
    • Rambla d'Ègara, a l'alçada del número 1
    • Avinguda del Vallès amb el carrer d'Extremadura
    • Passeig del Vint-i-dos de Juliol amb el carrer del Món Perdut
    • Carrer d'Icària amb el carrer de Sicília
    • Avinguda de les Glòries Catalanes amb la plaça de Pablo Neruda
    • Plaça de les nacions Unides amb l'avinguda de Béjar
    • Passeig del Vint-i-dos de Juliol, a l'alçada del número 356
    • Plaça de la Terrassa Industrial
    • Plaça de la Tecnologia
    • Passeig del Vint-i-dos de Juliol amb el carrer de l'Arquitecte Puig i Cadafalch
    • Carretera de Castellar amb el carrer de Balaguer

Es recomana evitar aglomeracions a l'hora de realitzar la compra i seguir les mesures d'higiene i protecció establertes a l'establiment. De la mateixa manera, i per tal de reduir el nombre d'accidents pirotècnics que puguin afectar el funcionament dels serveis sanitaris i d'emergència, es recomana l'ús de mascaretes de cotó, ja que les mascaretes quirúrgiques, de paper i polipropilè, són de materials no adequats amb el magnesi de la pirotècnia. Així mateix, es recorda que cal evitar l'ús de gel hidroalcohòlic o altres productes inflamables quan es manipuli material pirotècnic.

Finalment, a l'hora de comprar petards cal tenir en compte les categories en les quals es classifiquen, en funció de l'edat de la persona usuària i de la potència de l'explosiu, respectant en tot moment les normes d'utilització que especifiqui cada tipus de pirotècnia, evitant guardar cap article pirotècnic a les butxaques, tirar coets agafant-los amb la mà o posar petards dins d'ampolles o maons.

També s'aconsella recollir la roba estesa i tancar portes i finestres per evitar el risc d'incendi. A la web municipal http://www.terrassa.cat/revetlles-de-sant-joan s'hi troben els consells d'autoprotecció sobre pirotècnia, fogueres i altres relatius a la prevenció d'incendis forestals


Ban de Fogueres de Sant Joan 

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha dictat un ban relatiu a les fogueres de Sant Joan, on s' informa de l'autorització per a realitzar fogueres i trobades reduïdes en la via pública, seguint les normes per garantir la seguretat de les persones, béns públics i privats, per gaudir sense conflictes d'aquests actes festius. Per fer una foguera caldrà comptar amb el permís del propietari del terreny on es vulgui cremar i s'haurà de comunicar a l'Ajuntament per tal que doni el corresponent permís. Les fogueres es podran encendre a partir de les 22 h del dia 23 de juny i podran romandre enceses fins a la 1 h de la matinada. No es podran encendre fogueres als llocs següents:

    • Dins un bosc o terreny forestal
    • A menys de 500 metres de terrenys forestals estiguin o no poblats d'espècies arbòries (excepte si es disposa de l'autorització corresponent). Les fogueres situades a menys de 50 metres de terrenys forestals no s'autoritzaran
    • A menys de 15 metres de façanes, vehicles aparcats, instal·lacions elèctriques i de  qualsevol tipus de mobiliari urbà
    • En les places i parcs urbans està prohibit encendre fogueres a menys de 15 metres de qualsevol element del mobiliari urbà (arbres, bancs, marquesines, cartells, jocs infantils, etc.)
    • Sota línies de servei (elèctriques, telefòniques, etc.)

Es demana tenir especial cura en zones amb vegetació seca i es recorda que les fogueres que es trobin a una distància de la zona forestal entre 200 i 500 metres han de disposar d'aigua suficient per apagar-la en qualsevol moment. Amés, al lloc de la foguera ha d'haver un responsable major d'edat que garanteixi el compliment de les normes de seguretat i mantingui la prevenció (aigua, extintor,etc) fins a una hora més tard de què s'hagi apagat la foguera.


Dispositiu de control

La Policia Municipal, com cada any, realitzarà el control de les fogueres de Sant Joan i verificarà que s'ajustin a la normativa perquè no resultin perilloses per la seva mida o ubicació i que els participants compleixin amb la normativa per contenir la Covid-19. En aquest sentit, es recorda a la ciutadania que no es pot acumular el material a cremar fins a les 20 h del 23 de juny. A l'hora de fer la foguera es recomana utilitzar materials que deixin brasa, com la fusta, i no fer servir líquids inflamables per a l'encesa. També s'aconsella no llençar llaunes, bidons ni esprais, que podrien explotar, pneumàtics ni plàstics, que són contaminants. 

Fins al dia d'avui, el servei de Via Pública ha rebut cinc sol·licituds de caràcter veïnal per celebrar trobades veïnals a la via pública, que es realitzaran a:

    • Carrer de la Tramuntana, també estarà tallat el dia 24 de 12 a 16 h
    • Carrer de Churruca
    • Carrer de Millars
    • Carrer del Comte Borrell
    • Carrer de la Mare de Déu de l'Esperança 

S'espera, però, que al llarg del dia d'avui puguin arribar més sol·licituds.


Sant Joan Inclusiu

Des de l'Ajuntament, a través de les regidories de Capacitats Diverses i Accessibilitat i de Benestar Animal i Salut, també s'ha impulsat la campanya per a un Sant Joan Inclusiu. L'objectiu és conscienciar als terrassencs i terrassenques que els petards de Sant Joan poden generar angoixa i patiment a moltes persones i animals, i animar-los a substituir els petards sorollosos pels de llum. D'aquesta manera es respecta la hipersensibilitat de les persones amb autisme que pateixen amb el soroll dels petards; les persones sordes que no poden comunicar-se amb el soroll; les persones cegues o amb mobilitat reduïda que no poden esquivar els petards un cop encesos i les persones amb problemes de cor o altres malalties, que poden empitjorar el seu estat de salut.

Des del Consistori també es recorda que hi ha animals que pateixen amb el soroll dels petards i que gossos, gats o ocells poden patir tremolors, taquicàrdies o fins i tot la mort degut al llançament de petards sorollosos. A la pàgina web http://www.terrassa.cat/sant-joan-inclusiu es poden trobar tots els consells a seguir de cara a la nit de Sant Joan.