L'Ajuntament torna a posar en marxa el Pla Especial de Trànsit i Seguretat per les festes de Nadal

S'incrementa la presència policial a les principals zones comercials

L'Ajuntament de Terrassa, a través de la Policia Municipal, torna a posar en marxa el Pla Especial de Trànsit i Seguretat amb motiu de les festes de Nadal. L'objectiu és garantir la seguretat de les persones en els seus desplaçaments i activitats, i controlar i regular el trànsit de vehicles i vianants, restringint la circulació en determinades zones. Les festes nadalenques suposen un gran augment de moviment de persones per les zones comercials de la ciutat. S'incrementa l'activitat comercial, l'ús de bancs i caixers automàtics, els desplaçaments de vehicles i vianants, etc. Els comerços funcionen a ple rendiment i hi ha molt moviment de persones i diners, el que pot incrementar el nombre de robatoris, furts, estafes i d'altres tipus de delictes de tipus econòmic.

Per tot això, la Policia Municipal elabora i aplica cada Nadal un pla específic, que suposa un augment dels efectius dedicats tant a la seguretat del trànsit com a la seguretat ciutadana a les principals zones comercials de la ciutat, de forma coordinada amb la Comissaria Local dels Mossos d'Esquadra. El pla es durà a terme des del 6 de desembre fins el 8 de gener amb dos dispositius diferents: el Servei Especial de Trànsit i Seguretat per als dies de major activitat comercial (6, 8, 10, 11, 17, 18, 24, 31 de desembre, i 1, 7 i 8 de gener) i el Servei Ordinari per a la resta de dies de la Campanya de Nadal.

El Pla de Servei Especial de Trànsit i Seguretat començarà el 6 de desembre, amb una relació de mesures a desenvolupar a les àrees comercials de més afluència de públic:

  • Centre de la Ciutat (Illa de vianants i voltants, Plaça Nova)
  • Sant Pere Nord (zona Rambla Francesc Macià)
  • Ca n'Anglada
  • Sant Pere (zona Plaça del Triomf, c/ Ample)
  • La Maurina (av. Àngel Sallent, c/ Núria)
  • Altres (ctra. Castellar, c/ Colom,  av. Jacquard, av. Vallès - Parc de la Llar)

Dispositius de seguretat

El pla vol fer efectiva i visual la presència d'agents de servei uniformat, augmentant la sensació de seguretat, garantint la seguretat de comerciants i compradors en els seus desplaçaments i activitats, vigilant i controlant les activitats dels comerços i donant seguretat als mateixos, amb especial atenció als horaris més propers als tancaments.

Els horaris de prestació del servei policial del dispositiu coincidiran amb els de més moviment i concentració de persones i amb l'horari d'obertura i tancament dels comerços (de 9:30 a 13:30 h i de 17 a 21:30 h). Els agents faran tasques de control de trànsit i de seguretat ciutadana i prevenció de delictes a les zones assignades. Tal i com s'ha fet en els darrers anys, el pla es desenvolupa en coordinació amb els Mossos d'Esquadra.

Es preveu un dispositiu ordinari i un d'extraordinari. L'ordinari contempla el patrullatge normal i accions de patrullatge intensiu i dissuasiu, de forma coordinada amb Mossos d'Esquadra. Durant l'aplicació del dispositiu extraordinari, el patrullatge normal es redueix per coincidir amb dies festius o de cap de setmana, però s'incrementen els efectius en les zones comercials. Els horaris i la coordinació policial serà la mateixa que en l'ordinari.

La Policia Municipal recomana a la ciutadania portar la bossa de mà creuada al davant, sense perdre-la de vista, i amb sistemes de tancament segurs, com ara les cremalleres. Cal evitar portar la cartera en lloc de fàcil accés, com per exemple en les butxaques de darrera, no fer exhibició dels diners i, si s'esdevé víctima o testimoni d'un fet delictiu, denunciar-lo a la policia.

Regulació del Trànsit

La regulació del trànsit està orientada a la protecció dels vianants i a la fluïdesa de la circulació viària. Es preveuen tres nivells de regulació en funció de l'afluència de vehicles que es registri:

  • Nivell 1 (situació normal però amb control): servei de control de trànsit amb especial atenció a les vies prioritàries i al voltant de l'illa de vianants (carrers Arquimedes, Galileu, Pl. Progrés, Volta, Pare Llaurador, Rasa, etc).
  • Nivell 2 (situació de congestió mitjà): reforç especial al voltant de l'illa de vianants i a la circulació de vianants del Portal de Sant Roc i Rambla d'Ègara.
  • Nivell 3 (situació de congestió, amb talls d'accés al Centre): tancament del Centre, Portal de Sant Roc i carrers Major, Portal Nou, Forn, Sant Francesc i pl.del Doré. S'establirà un filtre per permetre l'accés a veïns i pàrquings des del c/ Iscle Soler i la pl. Dr. Cadevall. Els punts de tall seran: Portal Nou amb Baldrich, Vall amb pl. Dr. Cadevall, Dr. Cabanes amb Vinyals, Sant Francesc amb Sant Genís, Cisterna amb Portal de Sant Roc. Aquests talls s'efectuarien només en casos molt puntuals de col·lapse circulatori o per seguretat dels vianants.

Els punts i zones de regulació de trànsit previstos són: Rambla d'Ègara (entre pl. Anselm Clavé i Gutemberg), c/ Vall amb c/ Col·legi, c/ Dr. Cabanes entre Vinyals i Rambla, c/ Arquímedes amb Gutemberg i pl. del Doré. A més, hi haurà motoristes de control del circuit de la zona Centre.

L'Ajuntament de Terrassa recomana als ciutadans i ciutadanes desplaçar-se a peu sempre que sigui possible i, quan no, utilitzar el transport públic. En cas d'accedir al centre en vehicle privat, cal recordar que, a més dels aparcaments soterranis situats dins del casc històric, també hi ha d'altres més perifèrics de fàcil accés i pròxims a aquest eix comercial.  També es recomana no deixar les compres pels últims dies, i, si es possible, fer-les en dies laborals i en hores que no siguin de màxima afluència.