L'Ajuntament va atendre a 221 persones a través del SAI DASIG l'any 2023

La major part de les persones que van rebre atenció tenen entre 15 i 29 anys

En el marc del Dia Internacional contra l'LGTBI-fòbia, l'Ajuntament de Terrassa ha publicat les dades del Servei d'Atenció Integral a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere de Terrassa (SAI DASIG) corresponents a l'any 2023. En total, al llarg de l'any passat el SAI DASIG va gestionar un total de 162 expedients i va atendre a 221 persones, entre persones usuàries, familiars i entorn. Cal tenir en compte que sempre que s'obre un expedient la persona usuària rep una primera acollida socioeducativa, durant la qual es realitza una valoració inicial que permet establir un pla de treball adaptat a la demanda que s'expressa.

El nombre d'expedients gestionats al darrer any s'ha mantingut pràcticament idèntic al de l'any 2022, tot i que significa un augment significatiu des de l'any 2018, quan es van gestionar 61 expedients. Aquest augment es deu a diversos factors: l'increment de les hores d'atenció de l'equip professional del servei, tant de les educadores socials com de la psicòloga que realitza les atencions d'acompanyament emocional; les diferents campanyes de difusió per donar a conèixer a la ciutadania els serveis del SAI DASIG de l'Ajuntament i de la Xarxa SAI de la Generalitat de Catalunya; o de la col·laboració amb ens de diferents sectors (salut, social, educatiu), així com a serveis del mateix Ajuntament, que deriven a persones al Servei d'Atenció Integral, entre d'altres. De fet, els àmbits que més persones usuàries han donat a conèixer el SAI DASIG han estat els educatius i de la salut, que han experimentat un major augment aquest 2023 suposant un 31% del total d'accessos al servei.

La regidora d'LGTBIQ+, Lluïsa Melgares, ha volgut deixar clar que «l'Ajuntament de Terrassa reafirma el seu compromís amb la conscienciació dels drets de les persones LGTBIQ+, posant des de fa ja molts anys al seu servei els recursos necessaris per a la defensa d'aquests drets i l'acompanyament en els moments més complicats. Cal seguir explicant a les persones LGTBIQ+ i al seu entorn que disposen d'un servei de proximitat i confidencial on acudir quan necessitin ajuda, ja sigui per una situació de discriminació com per un assessorament amb temes de registre, un acompanyament per temes d'asil, personal o familiar».

Les dades mostren que l'any 2023 el nombre d'atencions a persones trans va seguir sent superior al de les persones cis. Dins d'aquestes persones ateses, el SAI DASIG va rebre a més homes, tant cis com trans, que persones d'altres gèneres. Pel que fa a la orientació sexual, el nombre d'homes gais atesos dobla el de dones lesbianes. D'altra banda, la majoria de les persones que es van adreçar al Servei d'Atenció Integral van ser adolescents i joves d'entre 15 i 29 anys, de manera similar als dos darrers anys. Davant d'aquestes dades, l'Ajuntament està treballant en desenvolupar estratègies específiques per augmentar la visibilitat del SAI DASIG entre la població LGTBIQ+ més gran de quaranta-cinc anys, per garantir que els serveis d'acompanyament i atenció arribin a totes les franges d'edat.

Durant l'any passat es va registrar un increment en l'atenció a famílies en relació al 2022, així com un augment d'atenció a persones en procés d'asil o refugi a causa de l'LGTBI-fòbia. L'acompanyament en processos personals i socials relacionats amb la diversitat afectiva, sexual i de gènere, continua sent la demanda més freqüent al SAI DASIG.

El SAI DASIG és un servei que informa, orienta i acompanya a les persones en els seus processos i dubtes, i també és un recurs per gestionar incidències relacionades amb els drets LGTBI+. A més de donar suport en la gestió de tràmits (canvi de nom DNI, NIE, etc.), ofereix acompanyament en situacions de discriminació i orienta les persones que vulguin denunciar presumpta LGTBI-fòbia. També proporciona assessorament a professionals de diversos àmbits, organitza activitats grupals per a joves i famílies, impulsa iniciatives durant les jornades commemoratives LGTBI+ i dona suport a les entitats locals.

Aquest 2024 se celebra el 10è aniversari del Pacte per a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere de Terrassa (Pacte DASIG) al qual l'Ajuntament de Terrassa hi està adherit, junt amb una quarantena d'ens de la ciutat. Aquest pacte de ciutat compromet als seus membres a lluitar contra l'LGTBI-fòbia i a celebrar la diversitat afectiva, sexual i de gènere.