L'alcalde de Terrassa destaca la gran transformació urbanística i social de la Maurina fruit de les actuacions del Pla de Barris

La reforma integral del barri ha estat possible gràcies a una inversió en 10 anys d'uns 15 milions d'euros, al 50% per l'Ajuntament i la Generalitat

Roda de premsa de balanç del Pla de Barris la MaurinaL'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, acompanyat del regidor del Districte 4, Amadeu Aguado, ha fet balanç aquest matí de les actuacions portades a terme dins del Pla de Barris de la Maurina 2008-2018, destacant que "deu anys després, hem guanyat un barri millor, que ofereix una imatge urbanística molt més amable i accessible; una imatge socialment més cohesionada i propera, i culturalment més revitalitzada." El programa, amb una duració de deu anys, ha executat projectes urbanístics, de rehabilitació de comunitats de veïns i de caràcter social i va finalitzar el 31 de desembre de 2018, coincidint amb la conclusió de la darrera pròrroga que l'Ajuntament havia demanat a la Generalitat per garantir la seva plena execució. El Pla de Barris havia de finalitzar el 2012, però la incidència de la crisi va fer necessari prorrogar-lo per completar totes les actuacions previstes.

Durant la roda de premsa de balanç del Pla de Barris de la Maurina, l'alcalde de Terrassa ha declarat que "la inversió realitzada, d'uns 15 milions d'euros, ha generat canvis molt importants al barri i estem convençuts que ha pujat l'autoestima dels seus veïns i veïnes, que ara tenen un barri més digne, més actiu, més cohesionat. En definitiva, un barri amb projecció". Des del punt de vista urbanístic, el Pla ha portat importants reformes als seus carrers i places, com la millora dels passatges o la urbanització de la plaça de la Maurina, o dels carrers Núria, Franc Comtat i Felip II. En conjunt, els canvis urbanístics han suposat el 60% de la inversió total, és a dir, uns 9 milions d'euros. "Però el Pla també ha comportat la construcció d'un nou equipament, a la plaça de la Maurina, que ve a ser, podríem dir, la joia de la corona d'aquest gran projecte integral transformador".

Alfredo Vega ha volgut remarcar també l'important component social de les actuacions efectuades: "No tot han estat obres: el Pla ha tingut una gran incidència des del punt de vista de les dinàmiques socials, amb el treball directe amb els veïns i les veïnes sobre la convivència i la dinamització econòmica del barri, creant i enfortint xarxes de col·laboració i de convivència, a més de potenciar el teixit comercial, cultural i associatiu". Així, en aquests deu anys s'han atès i assessorat gairebé 300 comunitats de veïns; s'han destinat uns 670.000 euros en ajuts a la rehabilitació d'habitatges plurifamiliars; més de 20.000 joves han assistit a les activitats del Programa Jove; i prop de 300 famílies han participat a l'Espai Família, amb educadores socials i infantils. Aquestes són algunes de les xifres destacables d'entre les d'accions de caire social que ha impulsat el Pla de Barris, i que han rebut el 40% del total del pressupost invertit al llarg d'aquests anys.

Durant la roda de premsa, Vega ha posat de manifest que, malgrat la crisi econòmica sobrevinguda durant els primers anys del desplegament del Pla de Barris, "l'Ajuntament no va renunciar mai a finalitzar el projecte" que inicialment havia d'acabar l'any 2012. Finalment, la Generalitat va aportar la seva part de recursos després de prorrogar el Pla de Barris de la Maurina fins al 31 de desembre de 2018. "Cal felicitar-nos doncs perquè, en temps de molta incertesa econòmica i patint una de les pitjors crisis que mai hem viscut al país i a la ciutat, totes les administracions, començant per aquest Ajuntament, hagin complert els seus compromisos."

En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que la Llei del Pla de Barris aprovada l'any 2004 va significar "una magnífica fórmula de cooperació entre Govern i Ajuntament que va destinar centenars de milions d'euros en tant que política de transformació urbanística i de voluntat de millora social de zones desafavorides i vulnerables a Catalunya", i ha remarcat que "a Terrassa n'hem pogut veure els efectes positius al Districte 2 i al barri de la Maurina, sumats a moltes altres actuacions territorials que ha fet l'Ajuntament, directament, en aquests barris i a tots els districtes de la ciutat". Alfredo Vega també ha reclamat "que l'executiu català recuperi la Llei de Barris, una de les millors polítiques desplegades per la Generalitat a moltes ciutats del nostre país, entre les quals Terrassa, amb l'objectiu de reduir les desigualtats a les zones més necessitades, desigualtats agreujades, sens dubte, per la crisi dels darrers anys."

Per últim, l'alcalde ha tingut paraules d'agraïment per a totes les persones que han treballat per fer possible el Pla de Barris de la Maurina durant aquests deu anys, al personal tècnic municipal i, ha agraït molt especialment la participació i col·laboració del veïnat, les entitats, associacions i col·lectius de la Maurina per fer possible el conjunt d'actuacions del Pla de Barris. Vega ha aprofitat per convidar-los, juntament amb tots els terrassencs i terrassenques, als actes de cloenda del Pla de Barris que tindran lloc a la placa de l'Assemblea de Catalunya aquest dissabte 19 de gener, i a la plaça de la Maurina el diumenge 20 de gener. Precisament, les activitats programades estan protagonitzades per aquelles entitats i associacions que han treballat, conjuntament amb l'administració, per contribuir a millorar el barri i dotar-lo d'una major cohesió social.

Trobareu totes les activitats programades en els actes de cloenda del Pla de Barris de la Maurina en el següent enllaç de la pàgina web municipal: https://www.terrassa.cat/plalamaurina