L'alcalde de Terrassa expressa el seu condol per la mort de l'artista Floreal Soriguera, el «Suri»

El reconegut artista terrassenc va rebre el 1995, juntament amb la seva dona, l'actriu Maria Dolors Duocastella, morta l'any 2014, la Medalla de Plata de la Ciutat

Floreal SorigueraL'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha lamentat la pèrdua del pintor, artista i activista sociocultural terrassenc Floreal Soriguera, el «Suri», qui ha mort aquest matí a l'edat de 95 anys. Ballart ha tingut paraules d'agraïment per a un artista que ha definit com «un dels més prolífics de la ciutat». L'alcalde ha manifestat que: «La seva mort, ens deixa un buit molt gran, ja que perdem una figura clau de la pintura terrassenca, però també una personalitat fonamental per a entendre l'art i la cultura de Terrassa a cavall dels segles XX i XXI en múltiples facetes artístiques. I no només perdem un gran artista, també ens deixa una gran persona que sempre ha estat implicada i compromesa socialment amb la ciutat i que ha contribuït a fer de Terrassa una ciutat millor, més culta, creativa, curiosa, desperta i solidària».

Floreal Soriguera va néixer el 1927 al poble occità de La Bastide Roueroux, on el seu pare, d'idees anarquistes, s'havia exiliat per no haver d'anar a la Guerra del Marroc. El 1932 i gràcies a una amnistia proclamada pel govern republicà, la família Soriguera torna a Terrassa.

El 1941, amb catorze anys, entra a l'Escola d'Arts i Oficis, on treballarà amb mestres com Tomàs Viver, Josep Rigol i César Cabanes. Com a estudiant de l'Escola, comença a realitzar els seus primers viatges per la península, visitant museus ¡ monuments de diferents ciutats i pobles. Aquests viatges tindran una influència decisiva en la seva formació.

Fa el servei militar a Tarragona, on seguirà estudiant, a l'Escola Taller d'Arts, amb els mestres Jaume Saumells, Gonzalo Lindin i l'escultor Rebull. La primera mostra individual arriba el 1949, a la sala dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa, on seguirà exposant cada any, ininterrompudament, fins el 1970.

En aquesta primera etapa el seu estil és plenament realista, mostrant una especial predilecció per l'aquarel·la.

A començaments dels anys cinquanta inicia una sèrie de viatges per tota Europa que resultaran claus a l'hora de consolidar la seva formació artística. Floreal Soriguera va adquirint noves concepcions sobre el que és l'art i la pintura i progressivament anirà abandonant el realisme de l'etapa anterior. La seva pintura passa del figurativisme al cubisme i a la segona meitat dels cinquanta, a l'abstracte.

El 1951 ingressa a I'Escola d'Arts d'Oficis com a professor, en una tasca que ha vingut realitzant fins que es va retirar de la docència.

Als anys setanta del segle XX, el seu estil pictòric deriva cap a l'estudi de la naturalesa i del pas de les estacions, adquirint un marcat protagonisme. Es tracta, possiblement, del període artístic que més ha caracteritzat la pintura del "Suri" i que potser més l''ha popularitzat entre molts terrassencs i terrassenques.

La dècada del anys setanta serà també la de màxima dedicació als moviments de cultura popular, a la organització de happenings, festes tradicionals i vivencials. El 1980 ingressa a la universitat, on cursarà la carrera a la Facultat de Belles Arts de Barcelona des del 1980 fins el 1985.

A partir de 1985, en l'etapa post-universitària, la seva activitat pictòrica gaudeix d'una gran creativitat, i pot considerar-se que assoleix ja plenament la seva maduresa artística.

Floreal Soriguera va ser nomenat Capgròs de l'Any el 1992 i va rebre la Medalla de Plata de la Ciutat el 1995, l'equivalent a la Medalla d'Honor de la Ciutat, entre d'altres reconeixements.

A nivell de moviments socials, va ser el primer president de la Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT) i fundador de l'Associació de Veïns de Ca n'Aurell.

Essencial. Retrospectiva Floreal Soriguera «Suri»

L'exposició ja prevista «Essencial. Retrospectiva Floreal Soriguera «Suri» permetrà als terrassencs i les terrassenques acostar-se a l'obra pictòrica de l'autor. L'exposició es podrà veure del 8 d'abril al 4 de maig de 2023 a la Sala Alavedra d'Amics de les Arts i Joventuts Musicals; del 28 d'abril al 13 de maig a les Sales 3 i 4 de LaFACT - Factoria Cultural Terrassa; del 28 d'abril al 31 de maig al Centre Excursionista de Terrassa; i també a d'altres espais com el Centre Cultural El Social, l'Escola Municipal d'Art i Disseny, l'Escola El Cim, l'Escola Tecnos i la Societat Coral Els Amics.