L'alcalde de Terrassa proposa al president de la Generalitat la creació d'un Consell de la Regió Metropolitana

Format pels alcaldes i presidit pel president de la Generalitat, el nou òrgan representaria un centenar de municipis i cinc milions d'habitants 

Foto reunió Jordi Ballart i Carles PuigdemontL'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha proposat aquesta tarda al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la constitució d'un Consell de la Regió Metropolitana de Barcelona, un òrgan que representaria un centenar de municipis, amb una població total d'uns 5 milions d'habitants, en una zona que aporta aproximadament el 68,4% del PIB de Catalunya i el 13,6% de l'espanyol. Aquest nou òrgan, que podria esdevenir un futur govern de la Regió Metropolitana, estaria format per alcaldes i alcaldesses i presidit pel president de la Generalitat. Segons ha manifestat Ballart en la reunió, primera trobada institucional entre l'alcalde de Terrassa i el president de la Generalitat, aquest òrgan "suposaria la unió de tots aquests municipis en una única estructura que tindria pes i veu en decisions polítiques que afecten directament al territori, més enllà del que és estrictament l'Àrea Metropolitana. Volem que es visualitzi el pes de les ciutats de la segona corona, per això demanem més implicació per participar en els debats sobre el futur de l'ordenació territorial del país i la planificació de les seves insfraestructures".

"La Regió Metropolitana de Barcelona", ha afirmat l'alcalde, "està entre els deu àmbits metropolitans més grans d'Europa. És, per tant, una regió clau, estratègica, d'un gran pes demogràfic i econòmic dins de Catalunya i de l'Estat. Per això, és clau que tots els municipis de la Regió treballem plegats i disposem d'un òrgan que canalitzi totes les polítiques de promoció econòmica i territorials. No només això, sinó que, sobretot des del Consell de la Regió Metropolitana, hem de posar especial èmfasi en les polítiques de tipus social que apliquem als nostres municipis. Es tracta d'unir, no de dividir, ni de donar-nos l'esquena els uns als altres en decisions que afecten les nostres ciutats", ha reblat l'alcalde. Per avançar en aquest projecte, ha afegit que "és imprescindible que s'acceleri  la Llei de Governs Locals, que està encallada des de fa massa temps". Aquesta llei ha de clarificar les funcions de cada nivell de govern, simplificar les estructures administratives i evitar duplicitats organitzatives, i ha d'aportar estalvi i eficiència al sector públic. Per aquest motiu, la proposta de l'alcalde de Terrassa va en la línia de clarificar i definir competències dels diferents nivells d'administració existents a la Regió Metropolitana ja que, segons Ballart, "necessitem ja, de forma urgent, la Llei de Govern Local acompanyada d'una Llei de Finançament Local".

En el decurs de la reunió, l'alcalde ha lliurat al president un document que recull els diversos temes que la Generalitat té pendents amb la ciutat de Terrassa en àmbits com l'educació, els serveis socials, habitatge, salut, millora urbana, equipaments, i transports i mobilitat, entre d'altres. En aquest sentit, l'alcalde ha remarcat la necessitat de disposar dels edificis dels instituts Can Roca i Les Aymeriges i de l'Escola Sala i Badrinas per tal que l'alumnat i l'equip docent d'aquests centres puguin treballar en unes condicions d'escolarització dignes, com es fa a la resta d'equipaments escolars de la ciutat. Ballart també ha demanat al president la implicació de la Generalitat de cara a buscar una solució a la situació econòmica de l'Hospital de Terrassa, que a 31 de desembre de 2015 presentava un dèficit de 33 milions d'euros, i a l'infrafinançament del Consorci Sanitari de Terrassa.

Pel que fa a la B-40, Jordi Ballart ha explicat a Carles Puigdemont la voluntat de l'alcalde de recuperar el consens en el territori respecte a l'acabament de l'autovia. I finalment, l'alcalde ha recordat que la Generalitat encara manté un deute amb la ciutat de Terrassa que, tot i que s'ha reduït considerablement en els últims mesos, encara és 9,3 milions d'euros.

L'alcalde ha valorat molt positivament la reunió mantinguda aquesta tarda al Palau de la Generalitat, i ha destacat el clima de bona entesa i sintonia amb el president, "un president que ha demostrat ser sensible a les demandes del món local", i a qui ha convidat a fer tan aviat com sigui possible una visita institucional a Terrassa.