L'alcalde reivindica el pes de Terrassa en la presa de decisions a la regió metropolitana de Barcelona

Alfredo Vega ha pronunciat una conferència aquesta tarda per obrir el debat sobre la visió de futur de la ciutat

L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha pronunciat aquesta tarda una conferència per presentar públicament una visió de futur de la ciutat, en la qual ha reivindicat el paper de Terrassa com a ciutat metropolitana, a escala regional, catalana i europea. Vega ha reivindicat el paper clau de Terrassa en la regió metropolitana de Barcelona, perquè exerceixi el seu pes com a tercera ciutat de Catalunya, al costat de Barcelona i dels altres municipis metropolitans. La proposta de l'alcalde passa per la participació activa i compromesa de la ciutat "en la presa de decisions, la planificació i els debats de futur de la regió metropolitana de Barcelona, sense renunciar a la potent identitat que té Terrassa". "Una regió" –segons l'alcalde- "que sens dubte cal replantejar i refundar sobre unes noves bases, enfocades a l'eficàcia, a donar respostes a les necessitats de la gent i als reptes estratègics de futur". "Hem d'estar presents a la regió metropolitana, amb totes les conseqüències, i ser actors del nostre propi futur", ha afirmat Vega, per a qui les ciutats han d'afrontar el repte de "competir globalment, cooperant localment", per gestionar el present i participar en les decisions del futur.

Durant la conferència, l'alcalde ha fet un anàlisi de la situació global de la ciutat, tant des de la presa de possessió de l'alcaldia, avui fa sis mesos, com de l'evolució del present mandat i de les prioritats del seu equip de Govern. Vega ha presentat una Terrassa optimista, que es valora i amb bones perspectives de futur. En aquest sentit, l'alcalde ha apuntat les potencialitats de la ciutat que al seu parer poden ser un punt de partida per al debat: "Terrassa ha de ser una ciutat digital, social, pròspera, sostenible i metropolitana", una afirmació a partir de la qual l'alcalde ha plantejat un debat ciutadà, obert a tothom, amb el qual es generi "una reflexió molt àmplia i transversal, democràtica i plural", que permeti "dibuixar un full de ruta que hauria de quedar enllestit abans que acabi l'any".

"Terrassa ha de ser una ciutat digital", ha explicat Vega, recordant que la revolució digital és la revolució industrial i cultural del segle XXI. Per a l'alcalde, Terrassa ha de liderar aquesta revolució digital, construint una "agenda 4.0" i explotant la seva experiència en camps com el de l'economia col·laborativa; el "big data"; la intel·ligència artificial; la robòtica; la fotònica; l'audiovisual; les tecnologies aeronàutiques i aeroespacials; les indústries culturals; la bioenginyeria i la salut; la realitat virtual; o la "ciberseguretat", entre d'altres.

Sobre el model social de futur, Vega ha afirmat que cal preservar els valors del model de societat del benestar, de la igualtat, de la llibertat i de la justícia social. Així, ha presentat una ciutat social, que lluiti contra la vulnerabilitat social en totes les seves vessants. A més, ha remarcat el compromís per seguir treballant "per una ciutat feminista, exigent pel que fa a la igualtat, lliure, segura i de respecte a totes les opcions sexuals".

Pel que fa a les polítiques econòmiques, Vega ha presentat una Terrassa "pròspera i sostenible", on el progrés econòmic, la sostenibilitat, el desenvolupament i el respecte pel medi ambient siguin cabdals.  En aquesta línia, ha remarcat la idoneïtat de continuar amb tota la feina feta fins ara, aprofitant les potencialitats que ofereix disposar d'una formidable realitat universitària, amb empreses i projectes emprenedors, de noves tecnologies, i amb grans perspectives. Per a l'alcalde, "aquest escenari propicia la creació de riquesa i una ocupació de qualitat". Així, ha insistit en què la formula utilitzada fins ara, la concertació amb tots els agents socials i econòmics en la presa de decisions i actuacions, on es comparteixin objectius, és el camí que cal continuar.

Vega ha conclòs la seva ponència recordant que Terrassa ha de ser una ciutat "amb una forta identitat, oberta, cooperadora, competitiva, activa i creativa". Valors, per a l'alcalde, que han de posicionar la ciutat en un nou marc estratègic, a la regió metropolitana, i que formi part del progrés del país i d'Europa. Tot això passa per oferir "diàleg amb esperit crític i optimista, i amb ganes d'arribar a acords".

La conferència "Visió de ciutat, diàleg de futur" ha tingut lloc aquesta tarda al Vapor Universitari de Terrassa, i en podeu descarregar el discurs a http://www.terrassa.cat/alcalde.