L'aparador de l'antiga botiga Maria Argemí Culell acull l'exposició ‘Al carrer, joguines d'ahir, d'avui i de sempre'

La mostra és fruit de la col·laboració del Museu de Terrassa i l'Associació Terrassenca de Jocs - Vadejoc

El Museu de Terrassa, en col·laboració amb l'Associació Terrassenca de Jocs - Vadejoc, organitza l'exposició ‘Al carrer, joguines d'ahir, d'avui i de sempre'. La mostra, situada a l'aparador de l'antiga botiga Maria Argemí Culell, ubicada al número 33 del carrer de la Font Vella, dins la finca de la Casa Alegre de Sagrera, es podrà veure a partir de demà dissabte, 30 de desembre. Es tracta d'una selecció de joguines de diferents èpoques, on es poden trobar des d'una fitxa del segle XV fins a una baldufa feta amb un escàner 3D. Tot un recorregut a través del fil conductor del joc i de les joguines, que sovint  són un reflex de la societat de cada època, de l'economia, de la tecnologia i, sobretot, de la capacitat d'imaginar.

El tinent d'alcalde i regidor de Museus, Joan Salvador, explica que «aquesta exposició segueix la línia de la mostra ‘Les botigues del nostre record', que ja va ocupar aquest aparador,  però actualitzada i seguint les directrius marcades al Pla de Museus pel que fa a fomentar el treball conjunt i les col·laboracions entre el Museu de Terrassa i les entitats i agents. L'objectiu és crear així noves iniciatives, idees de debat i propostes de millora»

La mostra, també posa de manifest com sovint, les joguines s'obtenien de la reutilització de materials que els adults ja no feien servir. Així, dels jocs de cartes velles se'n feien els patacons, d'una roda de carretó espatllat en sortia una bona rutlla, un taló de sabata gastat es transformava en un objecte de llançament i del coll d'ampolles de gasosa se'n treien bales.


Dinamitzar l'antiga botiga

La necessitat de jugar és intrínseca a l'ésser humà. El joc és un aprenentatge per a la vida. Jugant ens divertim però, sobretot, aprenem a relacionar-nos amb l'entorn i a socialitzar. El joc serveix per adquirir destreses i habilitats, i també per desenvolupar l'enginy. Amb el joc, deixem anar les pulsions i aprenem a resoldre conflictes. Aquesta és la primera d'una seguit d'exposicions que està previst organitzar amb l'objectiu de dinamitzar aquesta antiga botiga, situada dins la finca de la Casa Alegre de Sagrera.

Inicialment, el local va acollir una ferreteria, fundada l'any 1900 per Ramon Argemí Solà al carrer de la Font Vella, 45. Posteriorment, el 1949, Domingo Argemí Riera va traslladar la botiga al carrer de la Font Vella, 33, i la va convertir en armeria. I ja cap a la dècada dels anys 80, el negoci va passar a mans de Maria Argemí Culell i es va convertir en una jogueteria, funció que tingué fins al seu tancament. Aquesta mostra s'obre coincidint amb el període de Reis, on les joguines i els somnis son els protagonistes. 

La mostra es podrà contemplar en l'horari d'obertura de la Casa Alegre de Sagrera:

    • De dimecres a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h
    • Diumenge, d'11 a 14 h 
    • Dilluns, dimarts i festius, tancat