L'Arc Metropolità demana la reforma delfinançament local perquè els municipis comptin ambels recursos suficients

L'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità ha subratllat avui la necessitatde reformar al més aviat possible el finançament local per tal que els municipiscomptin amb els recursos suficients per donar resposta a les necessitats de laciutadania

Els alcaldes i alcaldesses han aprovat una resolució en aquest sentit a l'Assemblea General de l'entitat, celebrada a Terrassa, on recorden que el finançament municipal és una assignatura pendent des de fa dècades i que la situació és encara més urgent des de la reforma de l'impost de la plusvàlua, que ha comportat una notable reducció dels ingressos.

En paraules de la presidenta de l'Arc i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, "la situació és complexa fa molt de temps perquè els municipis històricament hem hagut d'assumir molt més del que ens tocaria, sense tenir les competències niels recursos. Ho hem fet per responsabilitat, perquè calia donar resposta als nostres veïns i veïnes. Ara estem en un moment crític".

Els vicepresident i alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha afirmat que "continuarem treballant com fins ara, però és necessari solucionar d'unavegada per totes la qüestió de finançament perquè estem disposats a assumirmés competències, però això ha d'arribar acompanyat d'un finançament just que ens permeti continuar endavant i entomar nous reptes".

Per la seva part, el vicepresident i alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, hasubratllat que "hem de compensar la pèrdua d'ingressos per garantir l'estabilitat dels serveis i polítiques públiques. Els ajuntaments, i més en municipis densament poblats com és el cas de l'Arc Metropolità, hem de donar resposta diàriament a innumerables situacions que potser no ens correspondrien però que ens arriben com a administració més propera i hem de comptar amb recursos per oferir solucions".

L'Assemblea ha comptat amb representants dels nou municipis fundadors de l'Arc. Han assistit a l'Assemblea General la presidenta de l'Arc Metropolità i alcaldessa deSabadell, Marta Farrés; els vicepresidents i alcaldes de Martorell i Vilafranca delPenedès, Xavier Fonollosa i Pere Regull, respectivament; l'alcalde de Terrassa, JordiBallart i la regidora de Presidència del municipi, Jennifer Ramírez; l'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell; l'alcaldessa de Rubí, Ana Maria Martínez i el regidor portaveu d'aquest municipi, Moisés Rodríguez; el regidor d'Urbanisme, Habitatge,Projectes i Obres d'Urbanisme i Medi Ambient de Vilanova i la Geltrú, Francesc Xavier Serra; el regidor delegat de Presidència de Mataró, Miquel Àngel Vadell i lacoordinadora general de Mollet, Anna Gómez.

 

La ronda Nord

Durant la trobada s'ha insistit, així mateix, en reclamar a la Generalitat ques'adhereixi a l'acord assolit entre el Ministeri de Transports, Sabadell, Terrassa iCastellar del Vallès per fer possible la onda Nord. L'adhesió de la Generalitat a l'acord del 10 de juny entre l'Estat, Sabadell, Terrassa i Castellar, permetria la construcció d'aquest tram per part de l'administració autonòmica, amb la participació activa en el seu disseny dels municipis afectats iamb càrrec als fons previstos a la disposició addicional 3a de l'Estatut de Catalunya.

Sobre aquesta qüestió, l'alcalde de Terrassa, i amfitrió de l'Assemblea Generald'avui, Jordi Ballart, ha afirmat que "la ronda Nord és una infraestructura de vitalimportància per al teixit empresarial i econòmic del territori, tant per la millorade la competitivitat que pot propiciar, com per a facilitar la mobilitat de laciutadania". Ballart ha afegit que a Terrassa "tenim una via d'alta capacitat que acaba en una rotonda a la trama urbana, i ara des del marc de l'Arc, seguirem insistint que es finalitzi i s'assumeixin els acords signats per a dotar-la desentit i utilitat".

La resolució sobre la ronda nord aprovada per l'Arc destaca el paper de la infraestructura en la vertebració del territori. Així mateix, s'expressa el suport del'entitat municipalista a les mesures anunciades pel Ministeri de Transports per a la millora de la seguretat i de la capacitat l'AP-7 i es demana tant al Govern de l'Estat com de la Generalitat que prenguin les mesures oportunes per a la seva execució.