L'autobús sense conductor ÈRICA circularà pel Parc de Vallparadís del 14 al 18 de setembre

És la principal activitat de la Setmana de la Mobilitat 2018

L'activitat principal de la Setmana de la Mobilitat serà enguany la presència de l'autobús sense conductor ÈRICA, que circularà per un tram del Parc de Vallparadís entre el 14 i el 18 de setembre, en el que podran viatjar els ciutadans i ciutadanes que ho desitgin. Es tracta d'un minibús 100% elèctric, amb capacitat per a 12 persones, climatitzat i accessible per a persones amb mobilitat reduïda. La iniciativa s'acompanya d'una carpa on es donarà informació sobre com funcionen els minibusos autònoms i sobre els canvis de planificació urbanística i de mobilitat que comportarà, en un futur, l'arribada dels vehicles autònoms. La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2018, que se celebra del 16 al 22 de setembre sota el lema "Combina i mou-te!", vol promoure els hàbits de mobilitat més segurs i saludables en els desplaçaments, ja siguin a peu, bicicleta, transport públic o vehicles elèctrics.

El viatge inaugural de l'ÈRICA a Terrassa tindrà lloc el divendres, 14, a les 13 h, amb sortida i arribada davant l'Estació de FGC Vallparadís Universitat, al Parc de Vallparadís. Hi viatjaran el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, el vicepresident de l'AMTU, Jaume Mauri, i el director general d'AVANZA, Valentín Alonso, que atendran als mitjans que ho desitgin.

Terrassa es suma així a la Gira Catalana del Bus Autònom, una iniciativa de l'Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) i el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, en la que, a més de Terrassa, també participen els municipis de Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Girona, Reus, El Vendrell, Martorell i Vic. El vehicle s'ha batejat amb el nom d'ÈRICA perquè respon a les inicials de les paraules: elèctric, revolucionari, intel·ligent, compartit i amable. Amb aquesta experiència es vol mostrar la ciutadania l'efectivitat del primer bus 100% elèctric, sostenible i amb conducció autònoma que pot garantir l'accés a un transport públic més respectuós amb el medi ambient.

El vehicle no portarà conductor, però sí tot tipus de sensors i processadors que permetin que funcioni de manera autònoma. Seguirà un recorregut que ha estat prèviament cartografiat per registrar tot allò que hi ha al seu voltant. En els desplaçaments, comptarà amb la presència d'operadors tècnics que acompanyaran als ciutadans i resoldran qualsevol qüestió o incidència.

El bus autònom farà uns 300 m de trajecte per cada sentit al tram de l'Horta dels Frares del Parc de Vallparadís, entre el pont del Cementiri Vell i el pont de l'avinguda de Jacquard. Circularà a uns 8 km/h i farà dues parades, d'inici i final de trajecte. Els horaris de funcionament seran els següents:

- Divendres, 14 de setembre: de15 h a 20 h

- Dissabte, 15 de setembre: de 12 h a 20 h

- Diumenge, 16 de setembre: de 12 a 20 h

- Dilluns, 17 de setembre: de 15 h a 20 h

- Dimarts, 18 de setembre: de 15 h a 20 h

És una activitat gratuïta i no cal fer reserva prèvia, tot i que els centres escolars o grans grups que vulguin participar poden comunicar-ho amb antelació al Servei de Mobilitat ([email protected]).

El minibús té capacitat per a 12 persones (6 assegudes i 6 dretes) i pot arribar als 12 km/h. Utilitza energia elèctrica per moure's, fent servir bateries d'ió-liti, i funciona durant 14 hores seguides.

 

Pedalada Popular i altres activitats

Una altra de les activitats de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura se celebrarà el diumenge, 23 de setembre, amb la tradicional Pedalejada Popular, que sortirà i arribarà a la plaça Nova. És previst que comenci a les 10.30 h i que finalitzi cap a les 12.30h. Els participants faran un recorregut urbà de 8 km. Abans de l'inici, es farà la imatge de la bicicleta humana per aconseguir la fotografia d'una silueta de bici gegant formada per ciclistes.

D'altra banda, del 17 al 22 de setembre tindrà lloc, a la Biblioteca del Districte 5, l'activitat gratuïta "Viatja amb tren per la biblioteca!", que vol fomentar l'ús del transport públic i d'altres mitjans de transport alternatius al vehicle privat. Són passejades amb tren de jardí que circularan per dins de la biblioteca seguint un recorregut literari per llibres que parlen del ferrocarril. L'activitat es farà de 17 h a 19 h i, dissabte, 22 de setembre, d'11.30 h a 13.30 h.

La Biblioteca del Districte 6, organitzarà una xerrada el 19 de setembre, a les 18 h, sobre la importància de moure's i caminar per fer salut, i l'endemà es realitzarà una caminada popular, a partir de les 9.30 h, amb un recorregut saludable per la ciutat, d'uns 4,5 km que inclourà un esmorzar saludable.