L'Ecofòrum'22, que se celebra a la ciutat, analitzarà els impactes ambientals del tèxtil

El certamen, que se celebrarà el dia 28, s'emmarca dins la Setmana Europea de Prevenció de Residus

Dilluns, 28 de novembre, tindrà lloc l'Ecofòrum'22, al Vapor Universitari (c/ de Colom, 114), que enguany tractarà els impactes ambientals del tèxtil, com un dels reptes per afrontar el canvi climàtic. La jornada matinal comptarà amb sis ponències i un debat posterior per tractar temes com l'ecodisseny; el Pacte per la Moda Circular de Catalunya, al qual Terrassa s'ha adherit; la gestió del residu tèxtil domèstic i de la roba en desús; el paper de la indústria catalana per liderar aquesta transició i el disseny sostenible. Aquesta edició de l'Ecofòrum'22 s'emmarca dins la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebrarà del 19 al 27 de novembre de 2022, i que també està centrada en la gestió dels residus tèxtils. 

El regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, recorda que, a Catalunya, l'avantprojecte de llei de residus estableix la prohibició d'incinerar aquests residus i, tant la normativa europea com l'estatal, marquen que l'1 de gener de 2025 la fracció de roba passarà a ser d'obligada gestió per part dels municipis. El regidor explica que «calen canvis en el model de producció i consum del sector tèxtil perquè, dins l'industrial és el segon més contaminant i més consumidor de recursos hídrics del món. Per això, Terrassa es va adherir al Pacte de la Moda Circular, per reduir de manera significativa els residus tèxtils, incrementar el percentatge de recollida selectiva d'aquesta fracció i afavorir-la perquè tingui una segona vida».

Aquest certamen va néixer l'any 2003 amb la voluntat de ser un espai comú de debat i reflexió, d'informació i d'intercanvi de coneixements i experiències. Des de llavors, s'han organitzat, amb la d'enguany, un total de dotze edicions, en les que s'han tractat temes diversos com l'edificació sostenible (2003), la gestió sostenible dels residus (2004), la gestió sostenible de l'aigua (2005), la ciutat i el seu entorn (2006), la contaminació atmosfèrica (2007), la gestió sostenible del soroll (2008), les ciutats i el canvi climàtic (2010), el projecte de l'Anella Verda de Terrassa (2012), el malbaratament alimentari (2014), la contaminació de l'aire i la salut (2016) i la transició energètica i les instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum (2020).
El programa es pot consultar a la web municipal de medi ambient: https://www.terrassa.cat/actualitat-medi-ambient.


Programa de l'Ecofòrum'22

L'Ecofórum' 22 s'iniciarà a les 9.45 h, i després de la benvinguda institucional, contuarà amb la intervenció d'Enric Carrera, director de l'Institut d'Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTERTEX), que parlarà sobre l'ecodisseny. A continuació, la responsable de desenvolupament sostenible de la Generalitat, Mireia Cañellas, explicarà el Pacte per a la Moda Circular, al qual s'ha adherit Terrassa, perquè respon a la necessitat d'incrementar la recollida selectiva de residus tèxtils i s'alinea amb els objectius fixats el Pla de Residus 2018-2030 per avançar cap al residu zero, treballant per gestionar millor les deixalles en el context actual d'emergència climàtica. 

El certamen continuarà a les 10.25 h, amb la intervenció de l'Anna Ribera, coordinadora general  de l'Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees  (ACTE) d'Espanya, i de la Clara Mallart, tècnic de l'àrea d'economia circular de l'Agrupació catalana del tèxtil i de la moda (MODACC), que parlaran sobre el llibre blanc per la gestió del residu tèxtil domèstic. A partir de les 11.30 h, David Allo, de Confederación de la indústria textil (TEXFOR), centrarà la seva ponència en el paper de la indústria catalana per liderar la transició a la sostenibilitat del sector tèxtil; Xavier Casas, director d'eco INSERCIÓ, explicarà el paper d'aquesta entitat en la gestió sostenible de la roba en desús i, finalment, la dissenyadora catalana Miriam Ponsa, explicarà la seva experiència partint d'una nova mirada cap a la sostenibilitat de la moda. El certamen clourà a les 13.30 h, després del debat.


Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Un dels principals objectius de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebra del 19 al 27 de novembre, és promoure accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió dels residus. Enguany la temàtica escollida són els  tèxtils i el tema triat és ‘Suma't al repte. Moda circular i sostenible. Generar residus és antiquat!'.

A Terrassa, la programació recull activitats organitzades per l'Ajuntament, entre les quals destaquen l'Ecoforum'22, com a jornada tècnica de debat, i un taller de costura creativa que se celebrarà el dijous, 24 de novembre, però també les més de 15 propostes (virtuals i presencials) que han estat organitzades per escoles, entitats, empreses o associacions de la ciutat i que es poden consultar a https://www.arc.cat/agendaewwr/results.action.

Aquesta oferta se suma a les activitats organitzades per la Diputació de Barcelona, en coordinació amb la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, com són tallers en línia, exposicions virtuals, jocs educatius per a petits i grans, reptes per resoldre en família, aplicacions interactives i materials audiovisuals, entre d'altres.


Recollida de roba a Terrassa

Terrassa compta amb contenidors de recollida de roba des de l'any 2012, que gestiona Eco Inserció, una associació que treballa per a la integració social, el desenvolupament personal i la sostenibilitat.

Aquestes són algunes dades:

    • Actualment, hi ha 94 contenidors a la ciutat, amb una ràtio d'un per cada 2.150 habitants. 
    • L'any 2019 es va recollir a Terrassa 661 tones, l'any 2020, 650 tn i, l'any passat, 676 tn. 
    • A Catalunya, cada persona consumeix entre 21,5 i 26 kg de tèxtils a l'any.
    • A Catalunya es recullen selectivament només el 12% dels residus tèxtils i, cada any, s'incineren o es llencen a l'abocador més de 140 mil tones. 

Per tot això, cal treballar per incrementar la reutilització dels residus; augmentar el reciclatge i potenciar l'aprofitament dels residus com a recursos. El Pla de Residus 2018-2030 recull que, l'any 2030, Terrassa haurà de recollir de manera selectiva, com a mínim, el 35%  en pes de la fracció tèxtil i calçat que se'n generi.