La 8a edició de la Terrassa Cooperativa trasllada la seva Fira al barri de Sant Pere

El programa omple el mes de novembre d'activitats adreçades per a tots els públics amb l'objectiu d'apropar l'economia social i solidària

L'Ajuntament de Terrassa, mitjançant el Servei d'Emprenedoria i Economia Social i acompanyat d'una representació del Grup de Treball format per prop de 30 entitats, ha presentat avui la nova edició de la Terrassa Cooperativa, que consta de 35 activitats programades del 2 al 30 de novembre. L'edició d'enguany ha volgut reduir lleugerament el nombre d'activitats, promovent la integració de diverses propostes per intentar garantir un major èxit.

Un any més la participació dels agents econòmics i socials de la ciutat ha estat clau: 84 empreses i entitats de l'economia social i 16 serveis municipals que fan un total de 100 col·laboradores. Sota el lema de «Terrassa, ciutat cooperativa», es vol transmetre la idea que les empreses i entitats cooperen i, juntament amb la ciutadania, milloren Terrassa.

Com cada any, una de les activitats més destacades de la Terrassa Cooperativa és la Fira de l'Economia Social i Solidària, que enguany celebra la 7a edició i presenta un canvi d'ubicació. Es farà durant el matí del 19 de novembre al voltant del Mercat de Sant Pere, atenent així la proposta d'apropar-se als barris.

Durant les seves set edicions, la Fira s'ha convertit un referent a l'hora de donar visibilitat a les empreses i entitats de l'economia social i solidària de la ciutat. Als més de 50 estands dels últims anys se sumaran dos nous espais: la zona Km0, en què hi haurà algunes productores i elaboradores de la Terrassa Gastronòmica; i un espai que sota el nom de «Converteix-te a l'ESS», s'oferirà a la ciutadania la possibilitat de fer el canvi in situ a cooperatives sense ànim de lucre que són proveïdores de serveis essencials.

 

Programa d'activitats

El programa d'activitats d'enguany es divideix en 6 temàtiques que donen resposta a les necessitats diàries de la ciutadania: l'ESS que habitem i ens mou; que mengem i vestim; que cuida; que fa cultura; que dona serveis; i que transforma. I en paral·lel, hi haurà activitats educatives i activitats professionals.

Entre les novetats més destacades d'aquesta edició s'hi pot trobar una desfilada de tèxtil responsable, el diumenge 27 al Museu del Tèxtil. En un ambient familiar i distès, es presentaran projectes de la ciutat relacionats amb una altra manera de fer la roba. Davant, a la plaça dels Museus, hi haurà música i la Didaltruck, una furgoneta itinerant per fer petits ajustos tèxtils.

Com ja és tradicional, durant la Terrassa Cooperativa hi haurà activitats per apropar la pagesia a la ciutadania i promoure la sobirania alimentària. En aquesta línia, el Cinema Catalunya acollirà un cinefòrum al voltant de la pel·lícula catalana que es troba camí dels Òscars: «Alcarràs». Després de la projecció, hi haurà un debat amb la participació de pagesos i productors de la zona. A més, la tarda del 3 de novembre es dedicarà als horts urbans: primer amb un taller pràctic per aprendre a fer compostatge, i després amb una jornada d'intercanvi d'experiències de les persones que impulsen horts a la ciutat, tan expertes com novelles, i obert a la ciutadania interessada.

En relació a la mobilitat sostenible, els dilluns de novembre les empreses i entitats de ciclologística i de promoció de la bicicleta organitzaran una prova pilot de bicibús: una innovadora manera d'anar a l'escola segura, saludable i sostenible. En concret, els infants aniran de casa a l'escola amb bicicleta, i ho fan en grup. Els infants o famílies s'afegiran al recorregut traçat en el punt més proper a casa seva i aniran acompanyades de persones dinamitzadores, d'entitats de ciclologística o promoció de la bicicleta.

Davant la crisi energètica i immobiliària, l'economia social i solidària treballa en alternatives per fer-les cada cop més accessibles. En aquest sentit s'organitzaran dues taules rodones: una sobre Comunitats energètiques, una forma d'organització que permet autoproduir i consumir energia verda de manera col·lectiva amb el veïnat; i una segona sobre com integrar la sostenibilitat als projectes d'habitatge cooperatiu.

Pel que fa a activitats per a tota la família, el Teatre Alegria obrirà les seves portes per explicar la història de la Rigoberta i la seva àvia. Es tracta d'una activitat en què les famílies podran reflexionar, mitjançant el teatre, de la importància de cuidar la natura i l'impacte de l'ésser humà. També per totes les edats, entitats de la ciutat s'han organitzat per explicar contes relacionats amb l'economia social i els seus valors el proper 11 de novembre a les 17.30 h.

Enguany s'han organitzat de nou activitats per a les persones joves, un públic al que es vol fer arribar especialment el missatge de l'Economia Social i Solidària. Des del podcast de Greenbeat, nascut l'any passat durant la Terrassa Cooperativa, dedicaran un programa especial al nou programa d'activitats. Pel que fa a tallers educatius, se'n faran per treballar l'economia social mitjançant el Tik Tok, des del rap i la rima o amb un escape room, entre d'altres. Les activitats culminaran amb una Jornada d'intercooperació entre els centres del Conveni Educatiu per l'ESS.

D'altra banda, la programació d'aquesta edició també inclou diverses exposicions. A la Biblioteca Central s'hi organitzarà una mostra de llibres, i també una exposició sobre comerç just, economia social i solidària i finances ètiques. I al Centre Cívic Montserrat Roig, s'hi trobarà l'exposició «Dones del Comerç Just».

 

Activitats per professionals

Enguany també s'ha programat activitats adreçades a empreses de l'economia social o que hi estan interessades. En concret, es durà a terme un networking de dones emprenedores per promoure nous vincles a la ciutat, una formació per aprendre a crear una campanya de micromecenatge, una altra formació sobre la gestió del temps com una eina de cures i una taula rodona per parlar de finançament cooperatiu.

Molt relacionat amb el bloc anterior, però d'interès per tota la ciutadania, serà la presentació de noves eines per promoure l'economia social a la ciutat, en que diverses cooperatives explicaran en format pastilla informativa un banc d'imatges, un catàleg d'entitats i empreses, una aplicació per puntuar valors ètics i un manual per treballar amb empreses de comunicació.

 

Més propostes innovadores

En l'edició d'aquest any s'han programat diverses activitats innovadores. D'una banda, les persones promotores de la moneda social de La Mola han organitzat un taller gamificat que té per objectiu fer divulgació d'una altra manera d'entendre la moneda, amb perspectiva local i social. De l'altra, el barri de Sant Pere acollirà un escape room presencial amb la finalitat de generar vincles comunitaris.

Podeu consultar la resta d'activitats al lloc web www.terrassacooperativa.cat