La Biblioteca Central de Terrassa tancarà excepcionalment per adaptar-se al nou sistema de radiofreqüència

Restarà tancada el 4 i 15 de novembre tot el dia i el 17 d'octubre de 13 a 17 h. L'objectiu és que la plantilla rebi la formació necessària sobre un sistema que millorarà el servei i potenciar el paper de la BCT com a element cultural, educatiu, formatiu o lúdic

BCTLa Biblioteca Central de Terrassa tancarà de forma excepcional els propers dies 4 i 15 de novembre durant tot el dia i el dijous 17 d'octubre entre les 13 h i les 17 h. Durant aquests dies, la Diputació de Barcelona impartirà un seguit de sessions formatives a la plantilla de la BCT al voltant del nou sistema de radiofreqüència (RFID) instaurat a la biblioteca. Es tracta d'un nou sistema que permet transmetre dades sense fils, a través d'ones de ràdio, i que substitueix les tecnologies de codis de barres permetent així l'automatització de la gestió del préstec i el control de seguretat.

Aquest nou sistema  facilita als usuaris i usuàries de la biblioteca l'autogestió del préstec i el retorn dels documents sense necessitat de fer cues ni passar pel taulell de préstecs. Al mateix temps, la implementació del sistema RFID, suposarà dur a terme una important reorganització del treball i de les funcions que fins ara realitzava una part del personal de la BCT. Uns canvis que permetran potenciar de forma important el paper de l'equipament com a element cultural, educatiu, formatiu i de dinamització de la lectura amb la intenció d'obrir, encara més, les biblioteques a la ciutat.

La regidora de Cultura, Rosa Boladeras explica que: "Aquest canvi serà molt positiu i representarà un important pas endavant per a la BCT i principalment per a les persones usuàries del servei. Amb la implementació del nou sistema, la biblioteca reforçarà el seu paper com a equipament cultural de referència i obert a la ciutat molt més enllà de l'habitual préstec de llibres o material. A partir d'ara, el personal es podrà dedicar més, millor i amb més qualitat de servei, a l'atenció i assessorament de les persones usuàries. Esperem que aquest canvi marqui un abans i un desprès pel que fa al servei de biblioteques municipals".

Boladeras ha afegit que "Per aconseguir implementar amb èxit aquests canvis i garantir una millora del servei als usuaris i usuàries s'ha treballat per tal que la plantilla de la BCT rebi la formació necessària per adaptar-se a aquests canvis amb totes les garanties".

Per tal de gestionar i facilitar aquest canvi, la Gerència del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona ha posat en marxa un programa d'acompanyament al personal de les biblioteques que han implementat el nou sistema RFID. Es tracta d'unes sessions de formació i acompanyament que es duran a terme a 8 comarques catalanes i que afectarà un total de 17 biblioteques i 3 bibliobusos de la província de Barcelona i que, en la majoria dels casos, obligarà a tancar les biblioteques afectades per tal de garantir l'accés del seu personal a aquestes sessions de formació.

D'aquesta forma, i amb l'objectiu de dur a terme els canvis necessaris per a la implementació del nou sistema amb totals garanties i facilitar l'accés dels professionals de la BCT a la formació necessària per afrontar-los, minimitzant les molèsties que es puguin ocasionar als seus usuaris i usuàries, la biblioteca tancarà totalment els dies 4 i 15 de novembre i de forma parcial (entre les 13 i les 17 h el dia 17 d'octubre). Durant aquests dies, la resta de biblioteques que formen part de la BCT Xarxa (Bd2; Bd3; Bd4; Bd5; i Bd6) obriran en el seu horari habitual.

La incorporació de la tecnologia per radiofreqüència a la Biblioteca Central de Terrassa forma part del conjunt d'accions previstes en el marc del nou Pla municipal del servei bibliotecari 2018-2025 redactat per l'Ajuntament de Terrassa conjuntament amb la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i aprovat al Ple Municipal. Un document que marca les principals línies a desenvolupar fins a l'any 2025, establint les necessitats del servei de biblioteques, tant pel que fa a infraestructures, com a línies de treball i a les accions que cal desenvolupar per acostar les biblioteques a la ciutadania i donar resposta a les demandes de l'actual societat terrassenca.