La campanya de neteja de les herbes que creixen als escocells dels arbres i a les voreres ja està en marxa

Els treballs de desbrossament finalitzaran al juny

L'Ajuntament de Terrassa realitza cada any una campanya per netejar les herbes adventícies, conegudes popularment com a "males herbes", que creixen de manera indiscriminada allà on troben una mica de terra perquè són molt invasores. Per tal d'abastar tota la ciutat, el municipi es divideix en tres zones, que van de Nord a Sud, i des del servei de Gestió de l'Espai Públic es planifiquen les actuacions a realitzar durant tot l'any, en un calendari sotmès a canvis en funció de les inclemències meteorològiques. La primera d'aquestes fases per netejar les herbes dels escocells de l'arbrat viari, de la via pública i dels polígons industrials finalitzarà al mes de juny.

Els treballs se centren a eliminar les herbes adventícies que perjudiquen els paviments que, en alguns casos, els aixequen fins al punt de fer-los poc transitables. Aquesta feina consisteix a retallar les herbes, sense malmetre el coll de l'arbre. Malgrat això, la percepció de netedat absoluta pot no ser-hi degut a l'extrema capacitat d'adaptació d'aquestes plantes, que fa que, en poc temps, puguin ser abundants arreu. Per aquest motiu, quan durant la campanya es detecta un creixement important en algunes zones, s'incrementa puntualment el personal destinat en aquesta tasca de neteja.

 

Les zones d'actuació

El calendari inicialment previst contempla les següents actuacions: aquest mes de maig és el torn de Can Parellada, Vista Alegre, Les Fonts, Can Palet de Vista Alegre, la Cogullada, Roc Blanc, Centre, Cementiri Vell, Can Palet i Ca n'Anglada; i al juny s'actuarà a Can Gonteres, Els Caus, Els Pinetons, Sant Llorenç, Les Arenes, La Grípia i Can Montllor i Torre-sana. Fins ara, ja s'ha actuat al Pla del Bon Aire, la Font de l'Espardanyera, els polígons industrials Est, del Nord, Can Petit, La Grípia, Santa Eulàlia, Santa Margarida i Can Parellada, a més del sector de Montserrat i els barris del Pla del Bon Aire, Can Roca, Poble Nou-Zona Esportiva, Torrent d'en Pere Parres, Can Boada Casc Antic, Can Boada del Pi, la Maurina, Can Tusell, Sant Pere, Sant Pere Nord, Ègara, Vallparadís i part del Centre.

L'actual normativa europea prohibeix el tractament químic de les espècies vegetals urbanes per tal de millorar la salut de les persones, per la qual cosa el treball de desbrossament es fa manualment amb una desbrossadora. Això fa que sigui difícil mantenir les voreres lliures d'aquestes herbes, que creixen a qualsevol lloc ja sigui enmig de l'asfalt, al límit entre els habitatges i a les voreres o als marges de les carreteres. Abans que entrés en vigor la prohibició d'herbicides a les ciutats, a Terrassa es feia un tractament d'eliminació dos cops l'any.