La Federació Espanyola de Municipis i Províncies inclou Terrassa en la seva guia de bones pràctiques en matèria d'accessibilitat

En concret, s'han inclòs actuacions que s'han dut a terme a la ciutat sobre accessibilitat cognitiva

Terrassa ha estat inclosa en la nova guia de bones pràctiques d'accessibilitat universal en els ens locals de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que ha estat presentada aquest matí en un acte a Madrid que ha comptat amb la presència de la tinenta d'alcalde de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans i regidora de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Meritxell Lluís.

Concretament, que ha elaborat la guia en col·laboració amb la Fundació ACS i la Fundació ONCE, ha destacat Terrassa pels seus projectes en matèria d'accessibilitat cognitiva:

  • Promoció de la lectura fàcil. L'Ajuntament de Terrassa ha creat un projecte per poder incloure totes les persones en la difusió de notícies. En concret, s'utilitza la lectura fàcil per adaptar les comunicacions. És una escriptura que representa les idees més importants dels textos, utilitzant un llenguatge i disseny més senzill. Les adaptacions que s'han realitzat són, d'una banda, comunicats oficials, notícies municipals i plens municipals. D'altra banda, també s'han creat llistes de difusió de WhatsApp per poder enviar els textos en lectura fàcil directament a les persones interessades. Per últim, també realitzem formacions gratuïtes sobre com redactar textos en Lectura Fàcil per a entitats, serveis i/o professionals interessats.

 

  • Pictogrames als autobusos urbans. L'Ajuntament de Terrassa i l'empresa municipal de transports TMESA han millorat l'accessibilitat dels autobusos urbans amb l'objectiu d'ajudar els passatgers a viatjar de manera més segura i autònoma. D'una banda, han elaborat 3 seqüències amb pictogrames d'ARASAAC que van dins dels autobusos i en les parades. D'altra banda, han elaborat 3 Guies de fàcil comprensió, descarregables des de la pàgina web: La primera es diu "Planifica el teu recorregut" i s'utilitza uns dies abans del viatge per a anticipar el recorregut, saber a quina parada pujar, quina línia prendre i a quina parada baixar. La segona es diu "Viatja amb autobús amb bitllet senzill" i s'utilitza el mateix dia del viatge per a saber com comprar un bitllet senzill i entendre les normes dins de l'autobús. La tercera es diu "Viatja amb autobús amb targeta" i s'utilitza el mateix dia del viatge per a saber com validar la targeta de transport i entendre les normes dins de l'autobús.

 

  • Posada en marxa d'un equip d'avaluació de l'accessibilitat cognitiva. L'Ajuntament de Terrassa l'any 2020 va incorporar l'accessibilitat cognitiva com una de les seves línies d'actuació. L'Ajuntament ha acompanyat i promogut la creació del primer grup d'avaluació de l'accessibilitat cognitiva de la ciutat. Està format per persones amb dificultats de comprensió que, amb el suport de tècnics especialitzats, avaluen en primera persona textos, activitats i entorns. Detecten les principals barreres a la comprensió i realitzen propostes de millora. Actualment, el grup està format per diferents entitats de Terrassa, incloent-hi LaFACT Fupar, l'Escola Crespinell i persones a títol individual. Han realitzat diverses auditories fins al moment, incloent-hi equipaments municipals, rutes turístiques o tràmits municipals.

 

  • Guia de recursos en lectura fàcil per a persones que han adquirit una discapacitat. L'Ajuntament de Terrassa conjuntament amb les entitats locals, han creat una Guia de recursos en Lectura Fàcil dirigida a persones adultes que han adquirit una discapacitat. En ella, podem trobar informació sobre acreditacions, entitats d'oci, formatives o assistencials relacionades amb el col·lectiu de discapacitat. Té un format de fàcil comprensió amb imatges, pictogrames i codis QR. A més, grups de persones amb discapacitat i famílies han analitzat prèviament la guia per a assegurar que és fàcil d'entendre. Podem adquirir la guia en castellà i català, en paper o en format electrònic en la web municipal. L'objectiu és donar a conèixer de manera comprensible els recursos i serveis disponibles per a facilitar l'adaptació de les persones a la seva nova situació i preservar la seva inclusió social i qualitat de vida.

 

  • Cinema inclusiu «l'Hora Blava». L'any 2022 l'Ajuntament de Terrassa va iniciar un projecte per a millorar l'accessibilitat de les persones amb diversitat funcional i/o autisme al Cinema Catalunya, el cinema municipal de Terrassa. Totes les projeccions del cicle 'Hora Blava" tenen aquestes adaptacions: llum d'ambient durant tota la sessió, volum de la pel·lícula més baix, sessió sense anuncis, tolerància del públic si alguna persona necessita emetre algun soroll, espai d'activitats tranquil·les fora de la sala per si algú necessita aixecar-se i sortir una estona de la sala, guia d'anticipació amb pictogrames, entrades a preu reduït (5,5 euros per persona).

Per la tinenta d'alcalde, Meritxell Lluís, «aquest és un nou reconeixement de la gran tasca que l'Ajuntament desenvolupa, conjuntament amb les entitats de la ciutat, per fer una Terrassa més accessible i inclusiva per tothom. El nostre objectiu és sempre que tothom pugui viure la ciutat, i és un orgull que es reconegui tot l'esforç que hi posem».

Terrassa ja ha estat premiada anteriorment per diferents projectes en matèria d'inclusió i accessibilitat. Entre d'altres, el premi Cermi.es 2023 en la categoria de Millor Acció Autonòmica i/o Local pel seu compromís amb les persones amb discapacitat i les accions que ha realitzat a favor de la seva inclusió i integració; el guardó d'or als Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat 2023, que atorga la Comissió Europea, per les iniciatives i polítiques al voltant de la diversitat que es duen a terme a la ciutat; així com el premi Reina Letizia 2016 d'accessibilitat universal de municipis per l'elaboració i desenvolupament del Pla Local d'Atenció a les Capacitats Diverses i Accessibilitat 2016-2020.