La finca municipal de Can Casanovas se sumarà a la xarxa d'horts urbans ‘Conreant Terrassa'

L'Ajuntament acollirà  nous projectes en un espai de 16.467 m² de superfície

L'Ajuntament ha iniciat aquest mes d'octubre les obres per habilitar noves parcel·les a la finca municipal de Can Casanovas, situada al costat del Polígon Industrial de Can Parellada, per respondre així a la demanda creixent d'espais de petita horta. Els treballs, que tenen un termini de dos mesos, van a càrrec de l'empresa Garden Egara S.L. i el pressupost d'adjudicació és de 30.703,75 euros (amb IVA).

Un dels objectius de l'equip de Govern és potenciar el model d'horts urbans a l'interior de la ciutat a través del programa ‘Conreant Terrassa', al que se suma la finca de Can Casanovas. L'objectiu d'aquest programa és impulsar i facilitar la creació d'una xarxa ciutadana d'espais verds, que són sostenibles des d'un punt de vista social i agronòmic, que han servit per crear horts urbans d'autoconsum.

Durant aquests dos mesos, en el terreny, que ocupa un total de 16.467 m², es faran  diferents treballs per adequar-lo com a noves zones d'hort. Així, s'instal·larà una xarxa de rec amb comptadors, un tancat per protegir l'espai de cultiu i també rètols informatius.

Des de l'any 2007 la finca de Can Casanovas va acollir una vuitantena d'horts municipals, que complementaven als que estaven ubicats a la finca de Mossèn Homs. Amb el pas del temps, la demanda d'aquestes parcel·les va minvar, motiu pel qual l'Ajuntament va optar per reconvertir aquests espais. En el cas de Mossèn Homs, es transformarà en una zona de cultiu de secà perquè el Pla Especial de l'Anella Verda obliga que tots els espais confrontants tinguin una connectivitat ecològica. Pel que fa a Can Casanovas, s'adequaran perquè siguin horts urbans, als quals podran accedir molts dels antics hortolans que gestionaven els antics horts municipals a través de noves entitats.

 

13 entitats

Terrassa compta des de l'any 2013 amb una xarxa d'horts urbans instal·lats en solars  públics o privats dins la ciutat, que són comunitaris i que són gestionats per associacions veïnals, socials i ambientals dels diferents barris. L'Ajuntament facilita la cessió dels terrenys, situats a l'interior de la ciutat, a les entitats i/o col·lectius perquè desenvolupin el seu projecte durant un temps determinat.
 
Actualment, són 13 entitats i gestionen els següents projectes: Ciutat Sembrada (c/ Vinaròs, 5); Amb Arrels i El Boixac Associació (c/ Valls, 49); Amics dels horts urbans de Terrassa i l'Eina (c/ Zamora, 2); ANDA Terrassa (c/ Zamora, 2); AV La Cogullada (carrer de Palet i Barba, 177); Plantem-nos (c/ Montserrat, 151); AV Segle XX (c/ Valls, 38); AV La Cogullada (carrer de Guillem de Muntanyans, 111); Xarxa Solidaritat Popular (c/ Joaquim Vayreda / passeig del Vint-i-dos de Juliol); AV Can Tusell (carrer de Gregal, 1) i Creu Roja (c/ Font de la Noguera, 5 i 7).

Tots ells són projectes que fomenten la solidaritat, la cohesió social, el benestar personal i que faciliten la producció i l'autoconsum de productes hortícoles a les famílies. A més, aquesta xarxa d'horts urbans contribueix a crear biodiversitat a la ciutat, es pot ampliar en nous espais privats (solars, espais lliures urbans...) i públics (solars de titularitat municipal, escoles...).