La gran afluència de visitants marca la vintena edició de la Fira Modernista de Terrassa

Tot i la pluja que va caure la tarda de diumenge, gairebé 37.000 persones han visitat els diferents elements patrimonials de la ciutat i més de 4.500 han participat de les rutes i visites guiades programades durant el cap de setmana

Fira ModernistaLa vintena edició de la Fira Modernista de Terrassa ha estat marcada per la gran afluència de visitants que han omplert els carrers, equipaments i espais de la ciutat al llarg de tot el cap de setmana. Malgrat la pluja que va caure la tarda de diumenge i que va obligar a traslladar l'acte de cloenda de la Fira al Teatre Principal, un total de 36.905 persones han visitat alguns dels diferents elements patrimonials que han obert les seves portes durant la Fira. Destaquen els 11.624 visitants que han passat per la Masia Freixa, les 12.929 persones que han visitat el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya o les 9.496 que han passat per la Casa Alegre de Sagrera. A més, durant el cap de setmana de Fira Modernista, un total de 2.856 persones han visitat també altres equipaments museístics de la ciutat. 

Pel que fa al nombre de participants a les diferents rutes i visites guiades organitzades durant la Fira, la xifra ha estat d'un total de 4.526 persones, mentre que els punts d'informació ubicats al Raval de Montserrat i al parc de Sant Jordi van atendre un total de 3.415 visitants al llarg del cap de setmana. Del total de persones ateses als punts d'informació, un 62,49% són de Terrassa, prop d'un 27% de la província de Barcelona, un 2% de l'Estat espanyol i gairebé un 4% per cent de l'estranger.

Com és habitual, les xifres corresponen als espais o activitats en què es poden comptabilitzar les xifres de visitants i no inclouen el flux de persones que al llarg de tot el cap de setmana han passat pels diferents espais de la Fira, destacant  la gran afluència de públic en punts com l'eix plaça Vella - Raval de Montserrat - rambla d'Ègara - carrer Volta - parc de Sant Jordi, on els tradicionals mercats d'alimentació i artesania van registrar un gran nombre de visitants durant tot el cap de setmana. Així ho indiquen les enquestes realitzades entre els professionals de les 55 parades instal·lades aquest any al Mercat d'alimentació situat a la rambla d'Ègara i els paradistes de les 40 parades i tallers ubicats a la plaça de Josep Freixa i Argemí, que han puntuat amb un 8,74 sobre 10 la seva experiència a la Fira.

D'altra banda, els diferents espectacles programats al Teatre Principal van tenir una gran acceptació de públic, completant la totalitat de l'aforament disponible durant els dies de Fira. Destaquen també les 1.877 persones que van participar de les jornades de portes obertes per visitar l'interior del Magatzem Pasqual Sala (Cecot)  i les 1.000 que van visitar la Casa Jacint Bosch, actual seu de Minyons de Terrassa.

A més, l'oferta gastronòmica que com cada any s'ha ofert al soterrani del Mercat de la Independència també ha tingut una gran acceptació entre el públic de la fira.

La Fira Modernista a Internet i xarxes socials

Un total de 42.554 usuaris i usuàries han visitat el web www.firamodernista.cat  només durant el cap de setmana, amb un increment de més del 7,5% respecte al 2022. A més, les pàgines vistes a la pàgina web de la fira entre l'1 i el 7 de maig han estat 323.418, amb un creixement del 47,59% respecte a l'any passat.

La comunicació de la Fira Modernista també ha tingut un important impacte a través de les xarxes socials, especialment des del perfil d'Instagram on les diferents publicacions (reels, posts i stories) han arribat a 50.083 comptes d'Instagram. A través d'aquest perfil s'han editat 63 vídeos amb contingut de les diferents activitats programades, que han inclòs breus entrevistes a persones visitants, col·laboradores o participants, aconseguint un total de 174.398 reproduccions.

Pel què fa al perfil de Twitter de Terrassa Turisme, s'han fet 80 piulades que han obtingut més de 33.000 Impressions. Al perfil de Facebook de la Fira Modernista s'han fet 63 publicacions que han tingut un abast de 41.357 persones i 14.567 interaccions.

Més visitants de fora de Terrassa

L'enquesta de satisfacció realitzada entre els i les visitants de la Fira apunta que fins a un 33% dels i les visitants  són de fora de la ciutat, superant el 24% de l'any 2022 i el 26% del 2019, assolint així la xifra més alta de visitants forans des de que es tenen registres. D'aquesta forma, una de cada tres persones que han visitat aquesta vintena edició de la Fira Modernista provenia de fora de Terrassa.

Altres aspectes que l'enquesta posa de relleu és que fins a un 36% de les persones enquestades han visitat la Fira Modernista per primera vegada (davant el 17,9% de 2022). A més, un 90% assegura que, segur o molt probablement, tornarà en una propera edició de la Fira i fins a un 75,1% apunta que tornarà per visitar la ciutat.

L'enquesta també apunta que els i les visitants valoren la seva experiència a la vintena edició de la Fira Modernista de Terrassa amb una nota global de 8,7, superant el 8,4 de l'any 2022. Els aspectes més valorats de la Fira entre les persones enquestades són, per aquest ordre, l'ambientació, tot en general, els mercats i el patrimoni i la programació. A més, un 28% de les persones enquestades no assenyala cap aspecte negatiu, mentre que un 25% apunta a la massificació com a únic aspecte negatiu de la seva visita.

Pel que fa a la previsió de despesa per part dels i les visitants. Enguany, les persones enquestades tenien previst fer una despesa mitjana de 45,2 euros durant la seva estada a Terrassa, arribant fins als 57 euros en el cas dels visitants de fora de la ciutat. Una previsió de despesa repartida de forma força equilibrada entre restauració (17,2 € per persona), comerç local (13,9 € per persona) i mercats modernistes (14,1 € per persona). 

La Indústria Tèxtil protagonitzarà la Fira de 2024

Coincidint amb la cloenda de la vintena edició de la Fira Modernista es va anunciar que la Fira Modernista de l'any vinent estarà dedicada a la Indústria Tèxtil, que prendrà així el relleu de la temàtica de la Dansa, protagonista de la Fira d'enguany.

L'Ajuntament de Terrassa va impulsar la Fira Modernista l'any 2003 amb l'objectiu de recuperar la vella tradició de la Fira de la Primavera i, alhora, recordar una època que ha marcat Terrassa. Un període en què la indústria tèxtil va fer créixer la ciutat en molts aspectes: demogràfic, econòmic, cultural o artístic. Des de l'any 2007, la Fira Modernista de Terrassa està declarada per la Generalitat de Catalunya com a Festa Local d'Interès Turístic de Catalunya.