La Policia Municipal activa el dispositiu especial de trànsit i seguretat per a les festes de Nadal

Es recomana desplaçar-se a peu, amb bicicleta o amb transport públic, sempre que sigui possible

L'Ajuntament de Terrassa, a través de la Policia Municipal, activa a partir d'avui el Pla especial de trànsit i seguretat amb motiu de les festes de Nadal, el qual estarà operatiu fins el 9 de gener. L'objectiu del Pla, que compta amb 46 efectius distribuïts en dos torns, és garantir la seguretat de les persones en els seus desplaçaments i activitats, així com controlar i regular el trànsit de vehicles i vianants, restringint la circulació a determinades zones. El dispositiu té en compte que aquest any es preveu recuperar el moviment de persones per les zones comercials de la ciutat d'anys anteriors a la pandèmia, amb un increment de l'activitat comercial, així com dels desplaçaments de vehicles i de vianants. 

El Pla preveu dos dispositius diferents: un servei especial de trànsit i seguretat per als dies de major activitat comercial (4, 5, 6, 7, 8, 11, 12, 18, 19, 24, 27, 28, 29, 30 i 31 de desembre, i 2, 3, 5, 7, 8 i 9 de gener) i el servei ordinari per a la resta de dies. Pel que fa als horaris, aquests coincidiran amb els de més moviment i concentració de persones i amb l'horari d'obertura i tancament dels comerços, especialment els vespres, contemplant la realització tant de patrullatge normal com d'accions de patrullatge actiu i dissuasiu.


Regulació del trànsit

La regulació del trànsit per part de la Policia Municipal està orientada a la protecció dels vianants i a la fluïdesa de la circulació viària. S'han establert tres nivells, en funció de l'afluència de vehicles que es registri:

    • Nivell 1 (situació normal però amb control de trànsit i fluxos de persones): es realitzarà el servei de control de trànsit, amb especial atenció a les vies prioritàries i al voltant de l'illa de vianants: Carrers d'Arquimedes, Galileu, la Rasa, plaça del Doctor Robert, passeig del Comte d'Ègara, carrers de Sant Francesc, la Rutlla i de Baldrich.

    • Nivell 2 (situació de congestió mitjana): Es farà un reforç especial en el control de trànsit i fluxos de persones al voltant i interior de les àrees de vianants de la plaça Vella i la plaça Nova, i a la circulació de vianants per la rambla d'Ègara. Control de les zones de càrrega i descàrrega.

    • Nivell 3 (situació de congestió, amb talls d'accés al centre): Només s'activarà en casos puntuals de gran afluència de persones i consistirà en el tall puntual d'accés de vehicles mitjançant tanques al carrer del Vall, amb la plaça del Doctor Cadevall; i al carrer de l'Església, entrada pel carrer del Portal Nou.

En aquest casos, s'establiria un punt de control a la cruïlla dels carrers de Col·legi i del Vall per permetre l'accés a veïns i pàrquings, si la situació ho requereix. Aquests talls d'accés puntuals s'han previst arrel de la posada en marxa de les noves àrees de vianants i davant la previsió que hi hagi més gent passejant pel carrer, per garantir la seva seguretat o la  possibilitat de saturació als pàrquings de la zona.

Finalment, també està previst, si així es requereix en funció de la fluïdesa de la circulació, establir els següents punts de regulació del trànsit : 

    • carrer del Vall amb Col·legi
    • carrer d'Arquimedes amb Gutenberg
    • carrer de Galileu amb plaça del Progrés
    • Voltants de les àrees de vianants (carrers de Galileu, Arquimedes, la Rasa, plaça del Doctor Robert, carretera de Montcada, etc.) 

L'Ajuntament de Terrassa recomana als ciutadans i ciutadanes desplaçar-se a peu, amb bicicleta o amb transport públic sempre que sigui possible. En cas d'accedir al centre en vehicle privat, cal recordar que hi ha aparcaments que són de fàcil accés i pròxims en aquest eix comercial. També es recomana no deixar les compres pels últims dies, i, si és possible, fer-les en dies laborals i en hores que no siguin de màxima afluència. 


Dispositiu de Seguretat

Pel que fa al dispositiu de seguretat, el Pla vol fer efectiva i visual la presència d'agents de servei uniformat al carrer i especialment a les principals zones comercials de la ciutat, garantint la seguretat de comerciants i compradors.

L'horari de prestació del servei policial del dispositiu, planificat de 6 a 22 h, s'intensificarà en els horaris de concentració de més persones i en els d'obertura i tancament dels comerços (de 9.30 a 13.30 h i de 17 a 21.30 h), ajustant-se, en tot cas, a les necessitats que es detectin al llarg del seu desenvolupament. Els agents faran tasques de seguretat ciutadana i prevenció de delictes a les zones assignades realitzant patrullatge a peu i motoritzat, i comptant amb el suport de la Unitat de Vigilància Territorial en cas necessari.

D'altra banda, la Policia Municipal recorda les següents recomanacions de seguretat a la ciutadania:

    • Portar la bossa de mà al davant, sense perdre-la de vista i amb sistemes de tancament segurs, com ara cremalleres.
    • Evitar dur la cartera o moneders a les butxaques de darrere i no fer exhibició de diners.
    • Vigilar els objectes que es dipositen als cotxes de nens petits i a l'interior dels vehicles.
    • En cas de ser víctima o testimoni d'un fet delictiu, cal denunciar-ho a la Policia.