La Seu d'Ègara inclosa a la llista indicativa per ser reconeguda com a Patrimoni Mundial de la Unesco

Aquest divendres, el Consejo de Patrimonio Histórico, reunit a Elx, ha decidit incloure la candidatura terrassenca a la llista indicativa que l'Estat espanyol presentarà a la Unesco

Seu d'ÈgaraLa candidatura de la Seu d'Ègara i la seva decoració pictòrica per formar part del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco ha fet un nou pas endavant. Aquest divendres, la candidatura ha estat inclosa en la llista indicativa que l'Estat espanyol presentarà a la Unesco, un pas previ imprescindible per ser candidata a Patrimoni Mundial per part d'aquest organisme internacional amb seu a París.

La Candidatura La Seo episcopal de Égara y su decoración pictórica (siglos V-VIII) ha estat escollida per entrar a la llista indicativa durant la celebració del Consejo de Patrimonio Histórico, organisme de col·laboració entre l'administració de l'Estat i les Comunitats Autònomes, reunit a la ciutat d'Elx. La incorporació de la Seu d'Ègara a la llista és un pas previ i imprescindible per poder presentar la posterior candidatura formal davant la Unesco.

Juntament amb la Seu d'Ègara, dues candidatures més optaven a formar part de la llista indicativa: El conjunt d'edificis mossàrabs a la península Ibèrica, promoguda des de Castella Lleó, Castella-la Manxa i Galícia i Itàlica, ciutat adrianea, impulsada des d´Andalusia.

Totes les candidatures presentades es van analitzar tècnicament el passat 10 d'octubre dins del Grup de Treball del Patrimoni Mundial del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport per passar posteriorment a la valoració i resolució final d'aquest divendres per part del Ple del Consejo de Patrimonio Histórico. L'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega considera que: "Aquest és un pas molt important per a la Seu d'Ègara, per Terrassa i per al conjunt del país. Encara queda una part important del camí per fer, però arribar fins aquí demostra que la candidatura de la Seu d'Ègara és ferma, forta i que compta amb un ampli suport a tots els nivells. Una Seu d'Ègara que forma part del ric i extens patrimoni que posseeix la ciutat. Uns actius i uns atractius que cal posar en valor i exportar molt més enllà de casa nostra. Sens dubte, que la Seu d'Ègara hagi estat una de les candidatures escollides és un motiu d'orgull per als terrassencs i les terrassenques. Des de l'Ajuntament de Terrassa seguirem treballant per tal que el Conjunt Monumental entri finalment a formar part del Patrimoni Mundial de la Unesco. Ara comencem una nova etapa amb encara més il·lusió i que volem compartir amb la ciutadania i amb tothom perquè el nostre patrimoni és únic".

Sobre la candidatura de la Seu d'Ègara

La candidatura de les pintures de la Seu d'Ègara va iniciar el seu procés per ser inscrita a la llista indicativa de Patrimoni Mundial de la Unesco el 27 de març de 2015 amb la presentació oficial de la candidatura en un acte multitudinari obert a tota la ciutadania.

Un cop aprovada per la Generalitat de Catalunya, el 29 de juny del 2016, la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, va trametre al Ministeri d'Educació, Cultura i Esport la proposta de candidatura per ser inscrita a la llista indicativa del Patrimoni Mundial de la Unesco.

El dossier de la candidatura va ser presentat l'octubre del 2016 al Grup de Treball I de Patrimoni Mundial del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, que va valorar molt positivament el projecte de candidatura i va demanar introduir alguns canvis de manera que el bé presentat no fossin únicament les pintures de la Seu episcopal, sinó també el seu marc arquitectònic. Seguint aquestes recomanacions, es va adaptar la proposta de forma que el bé presentat a Llista Indicativa de Patrimoni Mundial va ser el conjunt arquitectònic, arqueològic i artístic d'Ègara, on estan integrades les pintures murals del segle VI. Aquesta proposta de candidatura, sota la denominació de La Seo episcopal de Égara y su decoración pictórica (siglos V-VIII) es va enviar al Ministeri d'Educació, Cultura i Esport el passat 10 de setembre per ser inscrita a la llista indicativa del Patrimoni Mundial de la Unesco. Una candidatura que va ser defensada pels representants de l'equip redactor del dossier a la reunió del Grup de Treball I de Patrimoni Mundial, que va tenir lloc el passat 10 d'octubre.

Les pintures de la Seu d'Ègara

La Seu d'Ègara / Esglésies de Sant Pere és una peça clau del patrimoni cultural català i universal. El conjunt de pintures dels absis de les tres esglésies, que van del segle V al VIII,  és un magnífic exemple de pintura tardoromana cristiana conservada a Europa.

Del segle VI són les pintures murals de l'absis de Santa Maria i de Sant Miquel. També destaca per la seva singularitat el retaule petri de Sant Pere (segles VI – VIII) i constitueixen un conjunt pictòric únic en el panorama de la història de l'art cristià alt medieval occidental.