Les comunitats energètiques centren la Setmana Europea de l'Energia Sostenible

Té lloc del 20 al 22 de juny i vol conscienciar la ciutadania sobre la importància de les energies renovables

Terrassa participa en una nova edició de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, que tindrà lloc des de demà dimarts, 20 de juny, fins dijous, dia 22, amb el lema «Ara és l'hora de compartir l'energia renovable!». L'objectiu de l'edició d'enguany és divulgar la importància de les comunitats energètiques, en un context d'emergència climàtica com l'actual, on cal anar cap a un model energètic més net, sostenible, descarbonitzat, distribuït i democràtic. A Catalunya, la Setmana Europea de l'Energia Sostenible està promoguda per l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la participació d'ajuntaments, entitats, empreses i ciutadania que col·laboren amb tot un seguit d'activitats organitzades al voltant de l'eficiència energètica i les renovables.

L'Ajuntament de Terrassa col·labora aquest any amb dues activitats. D'una banda, el taller «Mesurem amb energia i vehicle elèctric», que se celebrarà dimecres, dia 21, a la plaça Vella, i que compta amb el suport de  la Diputació de Barcelona, per tal d'explicar quins són els aparells que mesuren el nostre consum i on també es mostrarà el funcionament d'un cotxe elèctric.

De l'altra, una xerrada, prevista pel dijous, dia 22, a les 18 h, a la Biblioteca Central de Terrassa (BCT), titulada «Les comunitats energètiques: per una transició energètica justa i descentralitzada» i que anirà a càrrec de la cooperativa especialista en sistemes fotovoltaics Azimut360. La xerrada és gratuïta i les persones assistents podran conèixer els beneficis de les comunitats energètiques, quins models hi ha i com es pot participar.

Trobareu més informació sobre la Setmana Europea de l'Energia Sostenible a la web de Medi Ambient, www.terrassa.cat/mediambient, i a les xarxes socials: Instagram (@terrassamediambient), Twitter (@trsmediambient) i també a Facebook (@TerrassaMediAmbient).

La transició energètica a Terrassa

En els darrers anys, l'Ajuntament ha treballat en diferents línies d'actuació per impulsar la transició energètica a la ciutat. Algunes d'elles són l'ampliació la xarxa d'instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals; el foment de la col·laboració publicoprivada per implantar comunitats energètiques i la possibilitat que tenen els polígons industrials. D'aquesta manera, amb la producció i autoconsum d'energia renovable, es contribuiria a descarbonitzar l'economia del municipi. 

Tanmateix, i per tal de promoure la instal·lació de fotovoltaiques d'autoconsum, l'Ajuntament contempla bonificacions en l'impost de Béns Immobles (IBI); en el de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i en el d'Activitats Econòmiques (IAE). Trobareu més informació a https://www.terrassa.cat/bonificacions

Són actuacions, totes elles, que plantegen la necessitat de canviar el model energètic actual per afrontar el cost creixent de l'energia, la reducció de la dependència energètica i l'impacte sobre la salut de les emissions contaminants, a través d'iniciatives com l'autoconsum, a partir d'energies renovables, i les mesures d'estalvi i d'eficiència energètica, entre d'altres.